Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Εκλογές στη Γαλλία – Εκτίμηση ψήφου: Πρωτιά για την Αριστερά, τρίτη η Λεπέν πίσω από τον Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία – Εκτίμηση ψήφου: Πρωτιά για την Αριστερά, τρίτη η Λεπέν πίσω από τον Μακρόν – Οι αντιδράσεις (liveblog) 

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία δείχνει η πρώτη εκτίμηση ψήφου που φέρνει στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στη δεύτερη το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση

  • Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 172 –192 έδρες
  • Μαζί (Εμανουέλ Μακρόν): 150 – 170 έδρες
  • Εθνική Συσπείρωση (Μαρίν Λεπέν): 132 – 152 έδρες
Εκλογές στη Γαλλία – Εκτίμηση ψήφου: Πρωτιά για την Αριστερά, τρίτη η Λεπέν πίσω από τον Μακρόν – Οι αντιδράσεις (liveblog)

Τα επόμενα βήματα

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (ΝΜΜ), μια αριστερή συμμαχία που σχηματίστηκε την τελευταία στιγμή για να δώσει τη μάχη των εκλογών, φαίνεται ότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Ωστόσο, δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του NFP. Οι ομάδες που το απαρτίζουν περιλαμβάνουν από σοσιαλδημοκράτες μέχρι σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Ορισμένοι μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Εάν δεν μπορέσει να συγκεντρωθεί μια λειτουργική πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Μακρόν μπορεί να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, αλλά είναι απίθανο να επιβιώσει για πολύ.

Θα μπορούσε να προκληθεί αστάθεια, ιδίως καθώς ο πρόεδρος δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο.

Μελανσόν: Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό. Στις πρώτες του δηλώσεις του ο Ζαν Λικ Μελανσόν τόνισε πως, «ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση».

Μπαρντελά: Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll. «Θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Έκανε κριτική στην «αφύσικη» και «άτιμη συμμαχία» που έχει «στερήσει από τον γαλλικό λαό» τη νίκη του RN: «Απόψε, αυτές οι συμμαχίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς».

Η πρώτη αντίδραση Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Λεπέν: Η νίκη μας απλώς καθυστέρησε

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία ηγείται του Εθνικού Συναγερμού μαζί με τον Τζόρνταν Μπαρντέλα, μίλησε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους. Είπε ότι η νίκη του κόμματός της έχει απλώς καθυστερήσει και ότι βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η Λεπέν, η οποία έχει θέσει τρεις φορές ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για την προεδρία, δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση του προέδρου Μακρόν είναι ανυπόφορη.

Ατάλ: Το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία που φέρνει στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε και πρόσθεσε πως «αυριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».

Παράλληλα, τόνισε πως μια νέα εποχή αρχίζει απόψε με το κοινοβούλιο πιο δυνατό από ποτέ.