Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Πορτογαλία - Γαλλία 3-5 (0-0 κ.δ., παράταση): Μοιραίος Φέλιξ - Από την… άσπρη βούλα στους “4” η Γαλλία

 

Η Γαλλία απέκλεισε στα πέναλτι την Πορτογαλία (5-3) καθώς ο Ζοάο Φέλιξ ήταν ο μόνος που αστόχησε. Γαλλία-Ισπανία την Τρίτη (9/6) στο μεγάλο ημιτελικό του Μονάχου.

Η κάθε ομάδα προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο στο ξεκίνημα του αγώνα στο Αμβούργο, με την Πορτογαλία να έχει την πρώτη φάση στο 11' αλλά το τακουνάκι του Λεάο στον Μέντες δεν είχε καλή συνέχεια από τον αριστερό μπακ της ομάδας. Στο 16' ο Μπρούνο Φερνάντες βρέθηκε σε καλή θέση, όμως το σουτ βρήκε στο σώμα του Σαλιμπά και πέρασε κόρνερ. 

Πρώτη τελική για την Γαλλία στο 20, αλλά ο Ντιόγκο Κόστα «έβγαλε» το δυνατό σουτ του Ερναντές, ενώ αμέσως μετά εξουδετέρωσε το γύρισμα του Εμπαπέ. Ελάχιστες οι καλές στιγμές στη συνέχεια, με τον Φερνάντες να εκτελεί άστοχα ένα φάουλ στο 43' αιφνιδιάζοντας μόνο τον... Ρονάλντο που ήταν έτοιμος να πάρει φόρα.

Σε ένα πολύ καλύτερο δεύτερο μέρος ο Εμπαπέ απείλησε στο 50' αλλά ο Ντιόγκο Κόστα ήταν στη θέση του, ενώ στο 52' ένα γύρισμα του Ερναντές δεν έφτασε στον Κόλο Μουανί. Η Γαλλία επιχείρησε να κάνει το ξέσπασμά της, αλλά δεν είχε συνέχεια και στο 60' χρειάστηκε ο Καμαβινγκά να κόψε δύσκολα σε κόρνερ το μπάσιμο του Λεάο. Η πρώτη πραγματική ευκαιρία στο ματς έγινε στο 61΄με τον Μενιάν να αποκρούσει το σουτ του Φερνάντες και στη συνέχεια ο Κανσέλο να αστοχεί για λίγο. Στο 63' νέα τρομερή παρέμβαση του Μενιάν σε κοντινό σουτ του Βιτίνια και μετά έκοψε και το τακουνάκι του Ρονάλντο.

Μεγάλη φάση για την Γαλλία στο 66' όταν μόνος του ο Κόλο Μουανί κόπηκε στην τελική προσπάθεια από τον Ντίας. Και στο 70' ο Καμαβιγκά από τη μικρή περιοχή είχε τρομερή στιγμή για να ανοίξει το σκορ, αλλά αστόχησε. Όπως και Ντεμπέλέ στο 73' σε ένα διάστημα που ανήκε στην Γαλλία. Στο 88΄ο Ντιόγκο Κόστα μπλόκαρε το σουτ του Καντέ και στις καθυστερήσεις εκείνο του Εμπαπέ.

Στην παράταση ο Ρονάλντο είχε καλή στιγμή στο 93' σε γύρισμα του Κονσεϊσάο, ενώ στο 97' ο Πέπε έκοψε τον Εμπαπέ μετά από σλάλομ του Ντεμπελέ. Σημαντική ευκαιρία είχε ο Λεάο στο 102' για την Πορτογαλία που έπαιζε μέσα σε λίγες μέρες ξανά παράταση αλλά έδειχνε φρέσκια. Ο Εμπαπέ βγήκε στο δεύτερο μέρος, ενώ στο 108'ο Φέλιξ που μπήκε αλλαγή αντί του Λεάο είχε κεφαλιά στο έξω δίχτυ από σέντρα του Κονσεϊσάο. Ο Ντεμπελέ στο 112' έκανε ωραία κίνηση, αλλά το σουτ έφυγε ψηλά. Όπως κακό τελείωμα είχε και ο Μπαρκολά στο 114'. Η Πορτογαλία είχε τη μεγάλη φάση στο 120' αλλά ο Μενιάν μπλόκαρε το σουτ του Μέντες.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Ντεμπελέ: 0-1

Ρονάλντο: 1-1

Φοφανά: 1-2

Μπερνάρντο Σίλβα: 2-2

Κουντέ: 2-3

Φέλιξ: Δοκάρι

Μπαρκολά: 2-4

Μέντες: 3-4

Ερναντές : 3-5

Διαιτητής ήταν ο Άγγλος Μάικλ Όλιβερ.

Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Ντιόγκο Κόστα, Πέπε, Ντίας, Παλίνια (90′ + 2′ Νέβες), Κανσέλο (74′ Σεμέντο), Μέντες, Βιτίνια (119′ Νούνιες), Σίλβα, Φερνάντες (74′ Κονσεϊσάο), Λεάο (106′ Φέλιξ), Ρονάλντο

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Καμαβινγκά (91′ Φοφανά), Σαλιμπά, Ερναντές, Καντέ, Τσουαμενί, Γκριεζμάν (67′ Ντεμπελέ), Εμπαπέ (106′ Μπαρκολά), Κολό Μουανί (86′ Τουράμ)./