Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Το πρόγραμμα των Ελλήνων στην 1η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων / Στον τελικό των κρίκων ο εξαιρετικός Πετρούνιας

 

Οι Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας άρχισαν κι επίσημα με την ολοκλήρωση της Τελετής Έναρξης στο Τροκαντερό, ενώ η δράση ξεκινάει λίγες ώρες αργότερα, δηλαδή το πρωί της 27ης του Ιουλίου.

Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκινάει δυναμικά με Λεύτερη Πετρούνια, Στέφανο Ντούσκο,  κι όχι μόνο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Kωπηλασία

10:00 προκριματικά σκιφ ανδρών – Στέφανος Ντούσκος (Σειρά 1)

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο έκανε πολύ καλό ξεκίνημα στον προκριματικό του σκιφ στο Παρίσι και απέφυγε το ρεπεσάζ πριν τις τρεις τελικές φάσεις.

Ο Στέφανος Ντούσκος πραγματοποίησε έναν εξαιρετικό αγώνα. Ο 27χρονος βρέθηκε στην πρώτη προκριματική σειρά και ήξερε πως χρειαζόταν μία από τις τρεις πρώτες θέσεις, ώστε να προκριθεί απευθείας στο προημιτελικά του αγωνίσματός του. Εν τέλει πέτυχε ακριβώς αυτό, μιας και τερμάτισε 2ος σε χρόνο 7:01.79 και απέφυγε τον έξτρα γύρο, στον οποίο θα συμμετάσχουν αναγκαστικά κάποιοι συναθλητές του που έμειναν πιο πίσω. Πρώτος ήρθε ο Νεοζηλανδός Τόμας Μάκιντος, που τερμάτισε σε 6:55.92, ενώ την τριάδα έκλεισε ο Αιγύπτιος Αμπντελκαλέκ Ελμπάνα με 7:05.06.

Πλέον, ο Έλληνας πρωταθλητής έχει μπροστά του δύο κενές ημέρες για να επανέλθει στα προημιτελικά, τα οποία είναι προγραμματισμένα για την Τρίτη (30/7) στις 11:10 ώρα Ελλάδας

Κολύμβηση

12:00 προκριματικά 100μ πεταλούδα γυναικών – Αννα Ντουντουνάκη, Γεωργία Δαμασιώτη 

Τόσο η Άννα Ντουντουνάκη όσο και η Γεωργία Δαμασιώτη έμειναν εκτός ημιτελικών στα 100μ. πεταλούδα. Η πρώτη τερμάτισε σε 58.14 στην τρίτη κούρσα, ενώ η δεύτερη σε 58.72 λίγο νωρίτερα. Κάπως έτσι η Ντουντουνάκη πήρε την 19η θέση στη συνολική κατάταξη -με 16 αθλήτριες να προκρίνονται- ενώ η Δαμασιώτη την 23η. Ένας χρόνος στα 57.90 θα ήταν αρκετός για να χαρίσει την πρόκριση σε μία από τις δύο, μιας και εκεί έκλεισε η 16άδα./

13:30 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών  – Στέργιος Μπίλας/Ανδρέας Βαζαίος/Κριστιάν Γκολομέεβ/Οδυσσέας Μελαδίνης ή Παναγιώτης Μπολάνος

Στην 16η θέση έμεινε η ελληνική ομάδα στα προκριματικά των 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών, αγώνισμα με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρωινό πρόγραμμα της 1ης ημέρας της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Αγωνιζόμενη χωρίς τους Κριστιάν Γκολομέεβ και Απόστολο Χρήστου, η εθνική ήταν δεδομένο ότι δεν είχε ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης στον τελικό. Οι Ανδρέας Βαζαίος (49.50), Παναγιώτης Μπολάνος (49.68), Στέργιος Μπίλας (48.70) και Οδυσσέας Μελαδίνης (49.59) τερμάτισαν σε 3:17.47 και περιορίστηκαν στην τελευταία θέση, μεταξύ των 16 χωρών που είχαν πάρει την πρόκριση για τους Αγώνες.

Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών σημείωσε η Κίνα με 3:11.62, ακολουθούμενη από την Αυστραλία (3:12.25), τη Μεγάλη Βρετανία (3:12.49) και τις ΗΠΑ (3:12.61). Βέβαια, Αυστραλοί και Αμερικανοί αναμένεται να εμφανίσουν πιο δυνατές ομάδες στον βραδινό τελικό.

Ενόργανη γυμναστική

 

13:20 προκριματικά κρίκων – Λευτέρης Πετρούνιας

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο πραγματοποίησε μία αρκετά καλή εμφάνιση στον προκριματικό των κρίκων, παίρνοντας έτσι την πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος.

Μπορεί η προσγείωση να του… τα χάλασε λίγο, αλλά οι υπόλοιπες ενέργειες του Λευτέρη Πετρούνια ήταν αρκετές για να του χαρίσουν 14.800 βαθμούς στην αξιολόγηση και να τον ανεβάσουν στην πρώτη θέση. Ο κορυφαίος Έλληνας γυμναστής όλων των εποχών πήρε με χαρακτηριστική άνεση την πρόκριση. Άλλωστε, μετά το τέλος της δικής του προσπάθειες αναρριχήθηκε στην κορυφή της κατάταξης. Η αξιολόγησή του στην εκτέλεση ήταν 8.500, ενώ ο βαθμός δυσκολίας ήταν 6.300.

 

Σκοποβολή


13:30 προκριματικά 10μ πιστόλι γυναικών – Αννα Κορακάκη, Χριστίνα Μόσχη

Η Χριστίνα Μόσχη στις έξι βολές δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την βαθμολογία που χρειαζόταν, ενώ η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο εγκατέλειψε με συνολική βαθμολογία 304-6x και δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Η Άννα Κορακάκη έκανε καλό πρώτο γύρο με 90 εύστοχες βολές και στην συνέχεια έκανε 93 στα 94. Η συνέχεια δεν ήταν αντίστοιχη και έτσι στον τέταρτο γύρο βολών δεν ολοκλήρωσε τις προσπάθειες της, μένοντας εκτός τελικού. Η Χριστίνα Μόσχη κατετάγη 29η συγκεντρώνοντας 569-7x στην πρώτη της συμμετοχή στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, χωρίς όμως να είναι αρκετοί για να την στείλουν στον τελικό. Η Ολυμπιονίκης του Ρίου σε δηλώσεις της στην κάμερα της ΕΡΤ μετά την προσπάθεια της αποκάλυψε πως έχει πρόβλημα στα μάτια της.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Έχω θέμα δυσλειτουργίας στα μάτια μου, είναι κάτι που προέκυψε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δυστυχώς δεν το προλάβαμε. Το πρόβλημα δεν είναι παθολογικό, αφορά την εστίαση» δήλωσε η Αννα Κορακάκη και πρόσθεσε: «Θέλει τον χρόνο του, έχω αρχίσει ασκήσεις με τα μάτια μου, μετά από 10 χρόνια καριέρας τους τελευταίους 4-5 μήνες κάνω την αγωνιστική μου κοιλιά. Θα συνεχίσω τις προπονήσεις μου για τα 25μ. κι ευελπιστώ εκεί να έχω καλύτερο αποτέλεσμα»

Τένις

16:00 πρώτος γύρος απλού ανδρών και γυναικών

Στέφανος Τσιτσιπάς – Ζιζού Μπεργκς (Βέλγιο)

Υδατοσφαίριση

16:35 Β’ Ομιλος 1η αγωνιστική γυναικών

ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΑ

 

Σε μια άκρως συγκινητική στιγμή στην πρώτη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, τα κορίτσια της Εθνικής πόλο μας έδειξαν την περηφάνια τους κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, με την κάμερα να μας χαρίζει το παραπάνω μοναδικό στιγμιότυπο. 

Καλαθοσφαίριση

22:00 Α’ Ομιλος ανδρών, 1η αγωνιστική

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΑΝΑΔΑΣ