Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Νίκος Παπαθανάσης Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών : Γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κρίσιμο για το αύριο των πολιτών και της χώρας. Άρθρο – παρέμβαση στο TheOpinion

  

Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν τεράστια σημασία, τόσο για το πρόσημο και για τη δύναμη της φωνής της Ελλάδας στην Ευρώπη, όσο και για την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή στη χώρα μας.

Η ΝΔ, η Παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, με την ιστορική απόφαση του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, η Κυβέρνηση, που διαχειρίστηκε με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις και προώθησε μεγάλες μεταρρυθμίσεις από το 2019, αποτελεί το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στη χώρα, όπως διαφαίνεται και από το γεγονός ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μιλά για την Ευρώπη και σε αυτή την προεκλογική περίοδο.

Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, και μετά από τις ευρωεκλογές, σημαίνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και να συνδιαμορφώνει σε κορυφαίο επίπεδο, πολιτικές προς όφελος της, προς όφελος των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει στην πράξη, ότι μπορεί να πετύχει στην Ευρώπη τα περισσότερα για τους Έλληνες. Είναι ο ηγέτης που ο λόγος του έχει βαρύνουσα σημασία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αυτός που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες υιοθετήθηκαν από τους ομολόγους του, ο πολιτικός αρχηγός που συνεχίζει και θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί, όπως φάνηκε και με την πρόσφατη επιστολή προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για την ακρίβεια και το ρόλο των πολυεθνικών.

σχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει συνέχιση της ανάπτυξης με σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά και κοινωνική αλληλεγγύη. Μεταφράζεται σε περισσότερα κονδύλια, που διοχετεύονται στον μετασχηματισμό της οικονομίας, στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που προκάλεσε η κρίση, στην πράσινη μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη στήριξη της απασχόλησης και της κατάρτισης ανέργων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και για τους νέους.

Ισχυρή Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και στις συνόδους κορυφής, μάλιστα στη δεδομένη διεθνή και περιφερειακή συγκυρία, εκτός από δυνατή φωνή για την Κοινή Αμυντική Πολιτική και για την προστασία των συνόρων, για το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό, σημαίνει αποτελεσματική διαπραγμάτευση για τους ευρωπαϊκούς πόρους, για το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαίνει περισσότερα κονδύλια για την ανάπτυξη της οικονομίας, για τις επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους, για την στήριξη της κοινωνίας. Εξάλλου, αποτέλεσμα αυτής της σταθερής στόχευσης και της έμπρακτα σθεναρής στάσης που τηρήσαμε, αποτελούν τα 36 δις. ευρώ που εξασφαλίσαμε για τη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα 26 δις. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, τα 19 δις. ευρώ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αλλά και το γεγονός ότι τα δύο στα τρία ευρώ του φετινού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 12,2 δις. ευρώ -του μεγαλύτερου των τελευταίων 14 ετών- προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνιστά επίσης, το γεγονός ότι πάνω από το 60% της προβλεπόμενης ανάπτυξης και για το 2024 -κατά πολύ μεγαλύτερης και φέτος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- θα προέλθει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός.

Αποτέλεσμα της ισχυρής φωνής της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι οι μεταρρυθμίσεις της καθημερινότητας: οι διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία, το ψηφιακό φροντιστήριο, η ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας, οι προληπτικοί έλεγχοι για ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, και δεκάδες ακόμα παρεμβάσεις που αφορούν τη ζωή των πολιτών. Αποτέλεσμα μιας ανάλογης δυνατής εκπροσώπησης θα είναι ακόμα περισσότεροι πόροι για προγράμματα, όπως το «Σπίτι μου», ύψους κοντά στα 2 δις. ευρώ, με μεγαλύτερη περίμετρο δικαιούχων νέων ζευγαριών, που θα αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Στις ευρωεκλογές, οι πολίτες έχουν στα χέρια τους την ελπίδα αλλά και την ευθύνη για το μέλλον τους. Με δεδομένο ότι κάθε κάλπη είναι άδεια, καλούμαστε να πούμε ένα ακόμα «όχι» στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό, απ’ όπου κι αν προέρχεται, στις εύκολες και ακοστολόγητες υποσχέσεις που συνεπάγονται αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία οδηγούν μαθηματικά σε νέες εθνικές περιπέτειες.

Καλούμαστε να πούμε «ναι» στην ανάπτυξη που θα εξασφαλίσει, σε μόνιμη βάση, μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, καλύτερα εισοδήματα για όλους.

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου, με νικητή τη συμμετοχή απέναντι στην αποχή και την αδιαφορία, με καθαρή απόρριψη των δήθεν μηνυμάτων «διαμαρτυρίας», δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο ισχυρός Πρωθυπουργός, που θα οδηγήσει τη χώρα στο αύριο, σταθερά και αποφασιστικά, χωρίς κλονισμό των κατακτήσεων, επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες του έδωσαν την εντολή στις εθνικές εκλογές του 2023.

Νίκος Παπαθανάσης