Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Νέες προκλήσεις στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Φίλες και φίλοι,

Ολοκληρώθηκε ένας πολύ γόνιμος κύκλος στο Υπουργείο Εσωτερικών και ανοίγει ένας νέος στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

09fe3689-40d6-424f-a80b-da92e1804a46 4

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του όλα αυτά τα χρόνια σε καίριες θέσεις ευθύνης και για την πολύτιμη στήριξή του στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών τους τελευταίους 12 μήνες μέσα από 5 νομοσχέδια και πολυάριθμες άλλες πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά:

•⁠ ⁠Σημαντικές αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες, κατάργηση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όλων των εμποδίων στην ψήφο αποδήμων Ελλήνων με την πολύτιμη στήριξη 4 κομμάτων του Κοινοβουλίου, θέσπιση και λειτουργία επίσης για πρώτη φορά της επιστολικής ψήφου.

•⁠ ⁠Θέσπιση του «ΑΣΕΠ Ανώτερων Στελεχών», θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου με αυξημένες απαιτήσεις για περισσότερες από 600 θέσεις ευθύνης, με οριζόντιο τεστ δεξιοτήτων για όλους τους υποψηφίους για πρώτη φορά στο Δημόσιο, με συμβόλαια απόδοσης για τους επιλεγέντες. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί υπό το ΑΣΕΠ τα πρώτα τεστ δεξιοτήτων και έχει ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων για τις διοικήσεις του 60% των φορέων.

•⁠ ⁠Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με την ενεργοποίηση του Μητρώου Συμβούλων Ακεραιότητας, την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-Peitharxika για παρακολούθηση των πειθαρχικών διαδικασιών του Δημοσίου και τη θέση σε λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΜΚΟ).

•⁠ ⁠Εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων αξιολόγησης δεξιοτήτων για τις θέσεις Υπηρεσιακών Γραμματέων Υπουργείων. Έχει διεξαχθεί το τεστ δεξιοτήτων και η διαδικασία επιλογής βαίνει προς ολοκλήρωση.

•⁠ ⁠Παρουσίαση του νέου συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη.

•⁠ ⁠Ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένης διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

•⁠ ⁠Ανάδειξη της καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα με ενεργοποίηση των Εργαστηρίων Καινοτομίας για δημοσίους υπαλλήλους.

•⁠ ⁠Τοποθέτηση, για πρώτη φορά, 122 Επιτελικών Στελεχών για την ενίσχυση του στρατηγικού σχεδιασμού και τη διασφάλιση της θεσμικής μνήμης στη Δημόσια Διοίκηση.

•⁠ ⁠Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη στοχοθεσία των Προϊσταμένων στον Δημόσιο Τομέα – επεξεργασία 111.000 στόχων για το έτος 2023 και διατύπωση προτάσεων βελτίωσης.

•⁠ ⁠Συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής στελεχών της δημόσιας διοίκησης PACE («Erasmus του Δημοσίου») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ κρατών-μελών – επίκειται η συμμετοχή 50 στελεχών από 10 Υπουργεία.

•⁠ ⁠Νέο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης αιτημάτων πολιτών στο σύνολο των καταστημάτων ΚΕΠ.

•⁠ ⁠Έγκριση 16.521 προσλήψεων στο Δημόσιο στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το 2024 – με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

•⁠ ⁠Έκδοση προκήρυξης για 1.213 θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία – για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά σε όλα τα ζητήματα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο τη βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών.

Φιλικά,

Νίκη Κεραμέως
Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

inInt Newsletter Footer 01 1
 

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης