Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης

 


Ορκίστηκε η κυβέρνηση με τη νέα της σύνθεση μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο ανασχηματισμός είχε προαναγγελθεί αλλά όχι ο χρόνος του και τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πολλή σκέψη κατέληξε στο να ανακοινωθεί σήμερα (14/06/2024) έτσι ώστε με το υπουργικό που έχει προγραμματισθεί για αύριο το πρωί να πάρει και πάλι μπρος η κυβερνητική μηχανή. 


Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση οι οποίες αριθμούνται σε 11, με συνολικά τρεις από αυτές να αφορούν υπουργούς οι οποίοι βρίσκονταν σε υπουργικό θώκο κατά την πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ μεταξύ 2019 και 2023. 

Αυτοί είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έχοντας στο παρελθόν διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Κώστας Τσιάρας ο οποίος  αναλαμβάνει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχοντας διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπουργός Ανάπτυξης ενώ στο παρελθόν έχει βρεθεί υπουργός Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης η Ζωή Ράπτη θα αναλάβει υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρισκόταν στη θέση της υφυπουργού Υγείας, ως αρμόδια για την Ψυχική Υγεία. 

Έτσι, μένουν ακόμη επτά υφυπουργοί οι οποίοι εισέρχονται για πρώτη φορά στο κυβερνητικό σχήμα. 

Αυτοί είναι:

1. Κώστας Γκιουλέκας, υφυπουργός Μακεδονίας/Θράκης

2. Βασίλης Οικονόμου, υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών 

3. Κώστας Καραγκούνης, υφυπουργός Εργασίας 

4. Ιάσων Φωτήλας, υφυπουργός Πολιτισμού 

5. Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Οικογένειας 

6. Χρήστος Κέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης 

7. Στέφανος Γκίκας, υφυπουργός Ναυτιλίας

Τέλος, ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά στην Κυβέρνηση, έχοντας όμως διατελέσει γενικός γραμματέας στη Βουλή, είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.