Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Στο 32,9% η συμμετοχή έως τις 17:30, κλείνουν οι κάλπες στις 19:00

 

 

Στο 32,9% η συμμετοχή έως τις 17:30, ανακοίνωσε ο Θοδωρής Λιβάνιος. Τη νέα ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες.



Ήδη, από σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ανοίξει τις πόρτες του σε πάνω από 1.000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Η αίθουσα της Ολομέλειας έχει μετατραπεί σε αίθουσα Τύπου με γιγαντοοθόνες όπου θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει στις 9.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του και των νέων πολιτικών συσχετισμών, βάσει exit polls.

Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων για την Προεδρία της Επιτροπή. Την ίδια ώρα, αναμένονται και τα προσωρινά αποτελέσματα, που στηρίζονται στα πρώτα διαθέσιμα επίσημα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι τρεις πολιτικές ομάδες που σχηματίζουν έναν άτυπο συνασπισμό στο ΕΚ: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι (Renew), αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά 390-404 από τις 720 έδρες της νέας Ευρωβουλής, δηλαδή μια άνετη πλειοψηφία, αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριο των 361 ψήφων που χρειάζεται για να εκλεγεί ο/η Πρόεδρος της Κομισιόν.