Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Γ. Ψυχογιός: Τα προβλήματα των παραγωγών της Κορινθίας διαρκώς αυξάνονται. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις στη Βουλή.

   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To 2024 εξελίσσεται σε μια ακόμα πιο   δραματική  χρονιά για τους  Κορίνθιους  αγρότες.     Η κλιματική αλλαγή και η διακυβέρνηση της ΝΔ, όπως εκφράζεται από τον ΥΠΠΑΤ κ. Αυγενάκη, δημιουργούν το ένα πρόβλημα μετά το άλλο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα 2023 – 2024 πρόσθεσαν ένα ακόμα πρόβλημα στους δενδροκαλλιεργητές του Νομού. Αυτό της μειωμένης ανθοφορίας και καρποφορίας, λόγω μη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ωρών ψύχους σε μήλα και κεράσια.

Δυστυχώς, μετά από μια 5ετία αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες της χώρας, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και στη δημιουργία εργαλείων για τη διαχείριση αυτών των κρίσεων.

Ακόμα χειρότερα, για να διασκεδάσουν τις ευθύνες τους στον αγροτικό κόσμο, έδωσαν στη δημοσιότητα, 2,5 σελίδες ενός λογύδριου που το ονόμασαν «διαβούλευση για τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ». Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του αγροτικού κόσμου ενόψει ευρωεκλογών.

Απαιτούμε να σταματήσει πια η κοροϊδία. Χορτάσαμε από μεγάλα λόγια και μικρές πράξεις.

Μετά την τραγωδία των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2023, έχουμε το ΟΣΔΕ του 2024 που όλο ανοίγει και φτάσαμε ήδη στα τέλη Μάη. Με τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση από την ΕΕ για τις χαώδεις πληρωμές του.

Με ένα Νομό στη δίνη της ξηρασίας και της ερημοποίησης, γιατί 5 χρόνια τώρα κοροϊδεύουν από την κυβέρνηση για το Φράγμα του Ασωπού και με έναν Περιφερειάρχη να θέλει ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως στη Θεσσαλία.

Γιατί χάθηκε η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γεωργία και για έργα υποδομής στο Νομό.

Απαιτούμε λύση στο μείζον ζήτημα της ακαρπίας όλων των καλλιεργειών του Νομού για να σταματήσει η οικονομική κατάρρευση των κορίνθιων αγροτών και θα φέρουμε το θέμα, όπως κάνουμε με όλα τα προβλήματα των παραγωγών μας, άμεσα στη Βουλή.

Ψυχογιός Γεώργιος