Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό

 Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό 

Στην απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊού προχωρά η AstraZeneca. Η επίσημη αιτιολογία είναι λόγω του πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων.

Η AstraZeneca είχε καταθέσει αίτηση για την απόσυρση του εμβολίου στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ από χθες, Τρίτη (07.05.2024). Όπως ανέφερε δεν θα κυκλοφορεί πια στην Ευρώπη.

Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για το εμβόλιο σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι  «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS)».

Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca αναφέρει… «Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».

Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σύνδρομο έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με εκατοντάδες σοβαρούς τραυματισμούς. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca άλλαξε την ονομασία του εμβολίου σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγούμενο ως δύο ενέσεις στο μπράτσο, με διαφορά περίπου τριών μηνών. Το Vaxzevria αποτελείται από έναν άλλο ιό της οικογένειας των αδενοϊών που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει τον ιό.