Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Δερβένι: Το στολίδι της Πελοποννήσου με τα κρυστάλλινα νερά

  



ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Το Δερβένι είναι παραθαλάσσιο χωριό - κωμόπολη της Κορινθίας με πληθυσμό 1280 κατοίκων το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα.

Κατά την περίοδο 1998 - 2010 το Δερβένι, αποτέλεσε την έδρα του «Kαποδιστριακού» Δήμου Ευρωστίνης. Σήμερα συνιστά δημοτική κοινότητα του «καλλικρατικού» Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.

Στο παρελθόν είχε μετονομασθεί, το 1928 σε Στενόπορον, το 1929 σε Ακταίον, και το 1933 επανήλθε η ονομασία Δερβένι.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι μικροί κολπίσκοι με τα κρυστάλλινα νερά που δημιουργούν ένα μοναδικό υπερθέαμα για τα Ελληνικά δεδομένα που δεν γίνεται να σε αφήσει ασυγκίνητο. Τα νερά είναι παρθένα και άγρια και μάλιστα σε σχετικά μικρή απόσταση από την ακτή το βάθος τους φτάνει τα 100 μέτρα.

Eίναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από την Πάτρα (75 χιλιόμετρα μακριά), όσο και από την Αθήνα, αφού τα 141 χιλιόμετρα της απόστασης διανύονται σε περίπου 1,5 ώρα με αυτοκίνητο 
 
Το Δερβένι Κορινθίας αποτελεί το επίνειο για τα μεσόγεια και ορεινά χωριά της Ευρωστίνης και του Φενεού και αν και το έχουν περιγράψει ως «Μαϊάμι της Πελοποννήσου» κρατήθηκε μακριά από τον μαζικό τουρισμό, παραμένοντας προορισμός για χαλαρές εκδρομές.
 
 notospress.gr