Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ισραήλ: Τι αποφάσισε το πολεμικό συμβούλιο για τα αντίποινα στο Ιράν

  

Το Ιράν δεν επιθυμεί αυξημένες εντάσεις, αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από πριν εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Το Ιράν εκτόξευσε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκτόξευσε πυραύλους προς το Ισραήλ αργά το Σάββατο ως αντίποινα για μια επίθεση στην πρεσβεία του στη Δαμασκό, τροφοδοτώντας φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που ξέσπασε από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το Ισραήλ ανέβαλε την επιχείρηση στη Ράφα για την οποία οι προετοιμασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ νωρίς το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN τη Δευτέρα, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επρόκειτο να ξεκινήσει τη ρίψη φυλλαδίων σε περιοχές της Ράφα τη Δευτέρα, δήλωσαν δύο ισραηλινές πηγές, εν μέσω προετοιμασιών για χερσαία επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται καταφύγιο.

Advertisement

Αυτά τα σχέδια σταμάτησαν μετά από την επίθεση αντιποίνων το Σαββατοκύριακο από το Ιράν, κατά την οποία εκτοξεύθηκαν περισσότεροι από 300 βλήματα προς το Ισραήλ, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ και τους εταίρους του.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, αν και ο χρόνος εκκένωσης πολιτών και η επερχόμενη χερσαία επίθεση παραμένει ασαφής αυτή τη στιγμή.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εν τω μεταξύ, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο παραμένει αποφασισμένο να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά καθώς συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα, τα μέλη του συνεχίζουν να συζητούν για το χρονοδιάγραμμα και το εύρος μιας τέτοιας απάντησης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Εκτός από μια πιθανή στρατιωτική απάντηση, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εξετάζει επίσης διπλωματικά θέματα.

Ο Νετανιάχου έχει τονίσει τη σημασία της εισβολής στη Ράφα προκειμένου να διαλύσει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς, παρά τη σημαντική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακυρώσουν μια συνολική χερσαία επίθεση.

Το μέλλον του πολέμου στη Γάζα και μια επερχόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα επηρεάζουν επίσης τη συζήτηση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Μια στρατιωτική απάντηση που κινδυνεύει να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση με το Ιράν θα τραβούσε την προσοχή και τους πόρους του στρατού μακριά από τη Γάζα, όπου η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ορκιστεί να παραδώσει τη Χαμάς μια ολοκληρωτική ήττα.

Ισραήλ: Πώς η αεροπορία της χώρας θα μπορούσε να «γονατίσει» το Ιράν;

Το Ιράν έκανε την καλύτερη επίθεσή του (ή πολύ σημαντική) στο Ισραήλ με πάνω από 100 βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και πάνω από 100 drones, συνολικά πάνω από 300 μορφές εναέριας επίθεσης από πολλές διαφορετικές πλευρές και φορείς.

Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ αποφασίσει τελικά να αντεπιτεθεί; Τι θα συμβεί αν αποφασίσει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να βομβαρδίσει επιτέλους το πολύτιμο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν;

Ένα τέτοιο σενάριο έχει παιχτεί εδώ και χρόνια, αλλά εδώ είναι μια εκδοχή του πώς θα μπορούσε να μοιάζει.

Αρκετές τετράδες με μαχητικά αεροσκάφη stealth F-35 θα μπορούσαν να πετάξουν με χωριστές διαδρομές για να χτυπήσουν τοποθεσίες στην τεράστια Ισλαμική Δημοκρατία, μερικά έως και 1.200 μίλια από το εβραϊκό κράτος.

Μερικά από τα αεροσκάφη μπορεί να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας (παρά την αντίθεση αυτών των χωρών) και στη συνέχεια να διασχίσουν το Ιράκ (που θα ήταν επίσης αντίθετοι). Άλλα αεροσκάφη ενδέχεται να πετάξουν μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας (ασαφές αν αυτό θα ήταν με σιωπηλή συμφωνία ή αντίθεση) και τον Περσικό Κόλπο.

Ο κύριος στόχος θα ήταν η εξάλειψη της αεράμυνας του Ιράν σύμφωνα με τη Jerusalem post.

Τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα ώστε να πλήξουν αστραπιαία την ιρανική αεράμυνα σε δεκάδες πυρηνικές τοποθεσίες, οι οποίες θα έχουν υποδειχθεί από τη Μοσάντ και τις υπηρεσίες πληροφοριών των IDF.

Η κύρια αποστολή τους θα ήταν να εξαλείψουν την ισχυρή ασπίδα αεράμυνας του Ιράν, ένα αμυντικό σύστημα πολύ πιο εξελιγμένο από οτιδήποτε έχουν στη διάθεσή τους χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία ή οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Ανεξάρτητα από το αν τα F-35 ήρθαν από κοινού ή κατά κύματα, σχεδόν σίγουρα θα υπήρχε ένα ξεχωριστό κύμα για τους αετούς F-15 του Ισραήλ, τα μαχητικά γεράκια F-16 και τα βαριά φορτωμένα F-35 που μετέφεραν αμερικανικές βόμβες GBU-72 5.000 λιβρών . Οι βόμβες 2.000 λιβρών και μικρότερες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για διάφορους στόχους.

Ενδεχομένως στη συνέχεια να υπάρξουν και άλλα κύματα αεροπορικών επιδρομών τα οποία θα είχαν σκοπό να βοηθήσουν στη διείσδυση βαθιά στο ιρανικό έδαφος για την καταστροφή σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στο Φορντόου και το Νατάνζ.

Το IDF θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει έναν σημαντικό αριθμό δικών του βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών και επίθεσης.

Ο κύριος θάλαμος του Fordow είναι θαμμένος περίπου 80 μέτρα κάτω από τη γη, ένα βάθος που μόνο οι βόμβες «bunker buster» των 30.000 λιβρών στο αμερικανικό οπλοστάσιο θα μπορούσαν να καταστρέψουν αμέσως.

Αλλά ακόμη και υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οι ΗΠΑ αρνούνταν πάντα να παράσχουν στο Ισραήλ τέτοιου είδους καταστροφικά όπλα.

Ομως, δεν είναι απαραίτητο κανείς να εξαλείψει ολοσχερώς μια εγκατάσταση για να την καταστήσει άχρηστη. Συνεχόμενα χτυπήματα θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την πρόσβαση της Τεχεράνης σε ηλεκτρική ενέργεια και να την αποκόψει από τον κόσμο.

Υπάρχουν όμως και άλλες στρατηγικές εγκαταστάσεις που θα ενδιαφερόταν να χτυπήσει το Ισραήλ, όπως ο αντιδραστήρας βαρέος νερού στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικοί αντιδραστήρες στο Μπονάμπ, το Ραμσάρ και την Τεχεράνη, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις όπου το Ιράν αναπτύσσει εξελιγμένα εξοπλιστικά προγράμματα.