Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Δημοσκόπηση ALCO: Παίζει μόνη της η Κυβέρνηση, ανύπαρκτη η αντιπολίτευση – Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

  

Μόνη της φαίνεται να παίζει μπάλα, εν' όψει ευρωεκλογών, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς οι Έλληνες πολίτες κρίνουν την αντιπολίτευση ανύπαρκτη. 

Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης ALCO, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, η αντιπολίτευση εμφανίζεται ανίκανη να απορροφήσει τυχόν ολισθήματα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 12% αλλά και το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 13% φαντάζουν ανίκανοι να κυβερνήσουν. Οι πολίτες δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ούτε εν’ όψει ευρωεκλογών. 


Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της Δημοσκόπησης, οι Έλληνες πολίτες σε ποσοστό 30% ενδιαφέρονται πολύ για την εκλογική διαδικασία, σε ποσοστό 34% ενδιαφέρονται αρκετά ενώ σε ποσοστό 30% λίγο. 

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της ALCO για τον Alpha (το πρώτο έδειχνε την εκτίμηση ψήφου) φαίνονται οι μετακινήσεις των κομμάτων, μπροστά στις Ευρωεκλογές. 

 

Στην ΝΔ, η συσπείρωση φτάνει το 61%, με τις διαρροές (επί των ψηφοφόρων του Ιουνίου του 2023) να είναι κυρίως προς την Ελληνική Λύση (7%), Νίκη (4%), αποχή (4%) Δημοκράτες (3%) και σε αδιευκρίνιστη ψήφο το 15%.


Στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι στο 58%, με κύρια «αιμορραγία» αυτή προς την Νέα Αριστερά, με ποσοστό 11%, ενώ 7% παίρνει το ΠΑΣΟΚ και 5% το ΚΚΕ,  , προς Πλεύση (3%), προς Κόσμο του Π. Κόκκαλη (2%) και προς άλλο κόμμα σε ποσοστό 3%.


Στο ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση ανέρχεται στο 76%, Οι διαρροές είναι αδιευκρίνιστες (12%), προς αποχή (3%) και κυρίως προς το κόμμα Δημοκράτες του Α. Λοβέρδο (ποσοστό 5%).

Σύμφωνα με την έρευνα το 34% απαντά ότι το ενδιαφέρουν αρκετά οι ευρωεκλογές, το 24% πολύ, το 30% λίγο και το 12% καθόλου.

Εξάλλου, ένα ποσοστό 63% συμφωνεί με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αλαζονεία έναντι 27% που δηλώνει ότι διαφωνεί.

Τέλος, το 72% εκτιμά ότι οι τιμές στα βασικά αγαθά επιδεινώνεται έναντι 9% που πιστεύει ότι βελτιώνεται και 16% ότι παραμένει σταθερή.


Σχετικά με τους πιο δημοφιλείς υπουργούς, ο Νίκος Δένδιας είναι πρώτος με διαφορά, για ακόμα μια φορά.

Στους ψηφοφόρους της ΝΔ συγκεντρώνει ένα 55%, ενώ σε όλους τους ψηφοφόρους ένα 35%. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ακολουθεί με 31% και 15% αντίστοιχα. Ακολουθούν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Μάκης Βορίδης.

  

Σχετικά με το ενδιαφέρον του κόσμου για τις Ευρωεκλογές, ένα 58% εμφανίζεται να το ενδιαφέρει. Αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Αυξάνεται δηλαδή όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες.