Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης μετά την έκρηξη στην Οδησσό: «Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος - Κάθε μέρα»

 Image 1 of 1 

Επίθεση με drone δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα Τετάρτη (6/3).

Η αυτοκινητοπομπή βρισκόταν 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν από την πρώτη στιγμή ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής στην Ουκρανία

Η ρωσική πυραυλική επίθεση κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημάδεψε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό.



Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Ο κ.Μητσοτάκης αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, και ενημερώθηκε για την λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. Στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Volodymyr Zelenskyy. Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στο γεγονός αναφέρθηκε σήμερα ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν μέχρι πριν λίγη ώρα στην Οδησσό μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σχολιάζοντας το θέμα ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι (…) Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητα μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έκαναν με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην στάση της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοινή με τη στάση της Ε.Ε. «Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδέτεροι στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Βρισκόμενος έξω από έναν ναό – χτυπημένο από τους Ρώσους, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Οδησσού για τους Έλληνας καθώς εκεί, περίπου 200 μέτρα από το σημείο που γινόταν η συνέντευξη τύπου, βρίσκεται το ιστορικό κτίριο της Φιλικής Εταιρείας. «Η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας με την αγώνα της ανεξαρτησίας, με την Ελληνική επανάσταση« είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Μέρος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι βρέθηκε στην Οδησσό μεταξύ άλλων «Για να καταδείξω την οικονομικά πολύ μεγάλη σημασία της Οδησσού ως το βασικό λιμάνι των ελληνικών εξαγωγών προς τον κόσμο».

«Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό που βρήκε το θάρρος να έρθει εδώ και ευχαριστώ για την στήριξη», ήταν τα λόγια του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Οδησσό λίγη ώρα μετά την ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της αυτοκινητοπομπής που τους μετέφερε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι Ρώσοι χτυπούν καθημερινά αμάχους. «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone», είπε ακόμα. 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα και σημείωσε ότι πληροφόρησε τον πρωθυπουργό για τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας. «Ενημέρωσα πως μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και πως να προστατέψουμε τις ουκρανικές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε επίσης ότι «Πρέπει να προστατέψουμε υποδομές, μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία έχουμε δουλειά πρέπει αυτή τη δουλειά να κάνουμε από κοινού Ελλάδα και Ουκρανία πρέπει να αυξήσουμε την οικονομική μας δύναμη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για την στήριξή του και την συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής για την Ειρήνη. Ζήτησε επίσης να μειωθεί η οικονομική δύναμη της Ρωσίας. «Ο Πούτιν πρέπει να χάσει ευκαιρία να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Πρέπει να ενισχύσουμε το ποινικό διεθνές δικαστήριο και να μην πολεμάμε με παραπληροφόρηση», τόνισε και κλείνοντας επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Ελλάδας.

Το χρονικό της έκρηξης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Ουκρανία λίγο πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και στόχος είναι να καταδειχθεί η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις ήταν με βαλλιστικό πύραυλο. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα την πολυκατοικία με τουλάχιστον 12 νεκρούς αμάχους από τις ρωσικές επιθέσεις ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική συνομιλία Δένδια-Ουμέροφ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας αναφέρει σε ανάρτηση στο Χ ότι ο Ουκρανός ομόλογός του και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκ τον «ενημέρωσαν για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία».