Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΔΕΡΒΕΝΙ: Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου Δημήτρη Ευστ. Κάσσιου "ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΛΙΘΙΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ τ. ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ" ( Εικόνες από την εκδήλωση)

 

 



Γράφει η Μαίρη Νικολοπούλου
Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση η σημερινή .
Μετά την θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου στο Δερβένι ,Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα, μεταφερθηκαμε στο Πνευματικό Κέντρο όπου έγινε η παρουσίαση του νέου αξιόλογου βιβλίου του συντοπίτη μας συγγραφέα ,Δημήτρη Κάσσιου.

Ενα βιβλίο για το οποίο έχει γίνει από τον ίδιο έρευνα και φωτογράφιση, παλιών πέτρινων και πλίνθινων κτισμάτων ,από διάφορα χωριά του τέως Δήμου Ευρωστίνης, 18 χωριά συνολικά ,709 φωτογραφίες, κλεισμένες σαν σε άλμπουμ στο βιβλίο του αυτό και στολισμένες μια μια με ιδιαίτερους στίχους μεγάλων μουσουργών και ποιητών μας.Ενα υπέροχο "πάντρεμα", θα λέγαμε .
Ο τίτλος του βιβλίου του : *ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΛΙΝΘΙΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ τ.Δ.ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ*.
Έχει καταγράψει και διασώσει την τοπική ιστορία ,την λαογραφία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.



Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Tάσos Λόντος , χαιρέτησε την εκδήλωση και συνεχάρη τον συγγραφέα για όλη αυτή τη προσπάθεια που κάνει να σωθεί η λαογραφία και η ιστορία του τόπου.Παρευρεθησαν επισης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΊΑΣ Γιώργος Ψυχογιός, οι ιερείς π. Ιωαννης και Γεώργιος εκ μέρους της εκκλησίας , ενώ έδωσαν δυναμικό παρών οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καραβάς , Χρήστος Κολοκυθάς , ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Λάσκος, οι πρώην Δήμαρχοι Ευρωστίνης Δημήτρης Δούσκας και Νίκος Κουρτζης, ο πρόεδρος Λυκοποριάς Γιώργος Παπαμετζελόπουλος και πολλοί φίλοι και συντοπίτες του συγγραφέα .



Ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας έστειλε χαιρετηστηρια επιστολή, η οποία ανεγνωσθη.
Με ιδιαίτερη χαρά παρουσίασα αυτή την εκδήλωση σήμερα .Σπουδαίοι ομιλητές για αυτό το βιβλίο ήταν : η αρχιτέκτων κ.Ξενια Χρυσάφη και η φιλόλογος κ.Χρυσούλα Γκολφινοπούλου .
Και οι δύο, μας ταξίδεψαν με τον ιδιαίτερα όμορφο επιστημονικό ,αλλά και γλαφυρό τρόπο η κάθε μία ,στις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Τελος ο ίδιος ο συγγραφέας συγκινημένος πήρε το λόγο ευχαριστώντας την οικογένεια του αρχικά και όλους όσοι βοήθησαν να ολοκληρωθεί το βιβλίο του , τη Δημοτική Αρχή , αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με τη παρουσία τους αυτή την εκδήλωση.
Συγχαρητήρια κ. Δημήτρη. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν και σας να αναδεικνύουν μέσα από τη γραφή την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Σας ευχαριστούμε.