Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Ευρωστίνη: Ο «μικρός παράδεισος» 1,5 ώρα μακριά από την Αθήνα με τη μαγευτική φύση

 ZAXOLI-NEW 

14 χιλιόμετρα έξω από το Δερβένι και 70 χιλιόμετρα από την Κόρινθο βρίσκεται ένα χωριό, ιδανικό ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή. Σίγουρα, πρόκειται για ένα μέρος που προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση και ξεκούραση.

Ο λόγος για το ορεινό χωριό Ευρωστίνη (ή Ζάχολη) Κορινθίας, το οποίο απέχει περίπου 150 χλμ. από την Αθήνα, δηλαδή 1,5 ώρα με το αυτοκίνητο. 


Η Ευρωστίνη βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και πριν φτάσετε εκεί θα συναντήσετε μια υπέροχη διαδρομή μέσα από ένα πυκνό δάσος που οδηγεί στο οροπέδιο της Ζάχολης, όπου θα συναντήσετε ένα παραδοσιακό χωριό γεμάτο βρύσες, αλώνια και ξωκλήσια.

Στην είσοδο του χωριού σας «υποδέχεται» ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Γεωργίου του 1811, με τους 17 τρούλους, μέσα σε μια υπέροχη αυλή γεμάτη παραδοσιακές βρύσες και κυπαρίσσια. 

Ο ναός που πρόσφατα κρίθηκε διατηρητέος έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια προγενέστερου ναού και έχει μείνει στη νεότερη ιστορία του έθνους, καθώς εδώ ο Γέρος του Μοριά προέδρευσε επαναστατικών συμβουλίων. 

Ξεχωρίζει το Ρέμα των Μύλων


 

Το ωραιότερο αξιοθέατο όμως του χωριού και ένας από τους βασικούς λόγους που αξίζει να το επισκεφθείτε είναι το Ρέμα των Μύλων. Μια πανέμορφη όαση γεμάτη νερό και πράσινο που μπορείτε εύκολα να προσεγγίσετε ακολουθώντας τις σημάνσεις.

Περίπατος με αρκετά μονοπάτια, πολύ εύκολα προσβάσιμα για χαλάρωση και ηρεμία, με μικρούς καταρράκτες και λίμνες, έτοιμα να τα εξερευνήσετε.

Χωρίς κανένα βαθμό δυσκολίας μπορείτε να περιηγηθείτε στο δάσος και να βρεθείτε απ’ άκρη σε άκρη του χωριού. Επίσης, η βόλτα μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στην κοντινή Παναγία των Καταφυγίων.  Χτίστηκε προεπαναστατικά, σαν καταφύγιο για τους Κλέφτες της περιοχής, γι’ αυτό και δίπλα του σκάφτηκαν κρυψώνες ώστε να γλιτώνουν οι αγωνιστές και οι ντόπιοι άμαχοι από τους διωγμούς. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι, σκαρφαλωμένο σε βράχο, με μαγευτική θέα που φθάνει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο.

topontiki.gr