Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναβάλλεται το ταξίδι Μητσοτάκη σε Ισραήλ και Ιορδανία - Οι συνθήκες ασφαλείας δεν το επιτρέπουν

 

 

Mαταιώνεται το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, στη σκιά του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ-Αχλί στη Γάζα.

«Οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ» σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

έχει ξεκινήσει όλες τις τελευταίες ημέρες ένα μπαράζ επαφών με ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, όπως η επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιδιώκει να εμφανίσει εαυτόν ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη, αλλά και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι και είχαν συμφωνήσει ότι είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ την στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του ανέδειξε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια και σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Στη σκιά μάλιστα των τρομοκρατικών επιθέσεων που ήδη εκδηλώθηκαν σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο και τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάσταση της ασφάλειας και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην ανησυχία που προκαλούν οι συνέπειες από μία ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο.