Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Ολυμπιακός – Τσουκαρίτσκι 3-1: Μόνο με «αυτοκτονία» θα χάσει την πρόκριση!

Ολυμπιακός – Τσουκαρίτσκι 3-1: Μόνο με «αυτοκτονία» θα χάσει την πρόκριση!  

Ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση από την άπειρη Τσουκαρίτσκι, ασχέτως αν ξαφνιάστηκε στις καθυστερήσεις με το γκολ των Σέρβων. Οι Πειραιώτες «καθάρισαν» κατά 99% από το πρώτο παιχνίδι την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, επικρατώντας με 3-1 χάρη σε δύο τέρματα των Ελ Κααμπί και ένα του Φορτούνη. Κατά κράτος επικράτησε ο Ολυμπιακός των Σέρβων, με μοναδική παραφωνία τη φάση του γκολ του Μιλαντίνοβιτς στο 90+2' που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να αυτοκτονήσει ο Ολυμπιακός για να χάσει την πρόκριση στις 31 του μηνός στο Λέσκοβατς. 

Ιδιαίτερες εκπλήξεις δεν επιφύλαξε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ σε ό,τι έχει να κάνει με την ενδεκάδα. Ακόμη κι η παρουσία του Ελ Κααμπί αντί του Ελ Αραμπί εντάσσεται στο πλαίσιο της όσο το δυνατόν ταχύτερης προσαρμογής του πρώτου στην ερυθρόλευκη καθημερινότητα. Ο Βρουσάι πήρε απολύτως φυσιολογικά τη θέση του τιμωρημένου Ροντινέι και ο Μπιέλ τη θέση του αρνητικού στα προηγούμενα παιχνίδια Καρβάλιο. Με 4-2-3-1 οι Πειραιώτες λοιπόν, με τον Πασχαλάκη στα δοκάρια, τους Βρουσάι, Ρέτσο, Φρέιρε και Κίνι στην τετράδα της άμυνας, τους Ιμπόρα και Καμαρά στα χαφ, τους Φορτούνη και Μπιέλ στα πλάγια και τον Μασούρα κοντά στον Ελ Κααμπί. Η δε Τσουκαρίτσκι παρατάχθηκε με φουλ άμυνα και σχηματισμό 5-3-2.

Μίνιμουμ ένα (μην πούμε και δύο) επίπεδο κάτω είναι η Τσουκαρίτσκι. Και εξ αρχής το γνώριζαν στον Ολυμπιακό ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τους προκαλέσει προβλήματα εφόσον οι Πειραιώτες παρουσιάζονταν όπως έπρεπε στον αγωνιστικό χώρο. Μπήκαν λοιπόν με την απαιτούμενη σοβαρότητα από το ξεκίνημα, πίεσαν ψηλά και ολοκλήρωσαν το ημίχρονο με ένα πανεύκολο 3-0 χάρη στα δύο τέρματα του Ελ Κααμπί (3’, 40’) και το γκολ του Φορτούνη (16’). Οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να σκοράρουν κι άλλες φορές, καθώς ειδικά οι Φορτούνης και Ελ Κααμπί προκαλούσαν «σαματά» στη σέρβικη άμυνα μόλις έπαιρναν την μπάλα στα πόδια τους. Μεταξύ άλλων ο Μαροκινός είχε και δοκάρι στο 5’! Πολύ καλό πρώτο ημίχρονο έκανε και ο Μάριος Βρουσάι που από τα δικά του πόδια ξεκίνησε η φάση του 1-0, ενώ και ο Μπιέλ πήρε πρωτοβουλίες για δεύτερο σερί παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, οι Σέρβοι έδειχναν ανήμποροι να ακολουθήσουν τον ρυθμό του Ολυμπιακού. Ναι μεν είχαν δύο καλές στιγμές σε μία κεφαλιά του Σούμποτιτς από κόρνερ του Ιβάνοβιτς στο 35’ (έδιωξε ο Πασχαλάκης) και ένα σουτ του Στάνκοβιτς (44’), αλλά η αλήθεια είναι ότι η γεύση που άφησε μετά το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, ήταν η γεύση μίας ομάδας που πολύ απλά δεν μπορούσε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Απολύτως δίκαια ο Ολυμπιακός με φουλ πίεση κατά διαστήματα και υψηλά ποσοστά κατοχής κατάφερε να πάει προηγούμενος στα αποδυτήρια με 3-0.

Αν εξαιρεθεί μία αντεπίθεση της Τσουκαρίτσκι στο 52’ με τον Ιβάνοβιτς να μην καταφέρνει να βρει σωστά την μπάλα όταν στάθηκε απέναντι από τον Πασχαλάκη, ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο έως το 90+2'. Μπορεί να έριξε τις στροφές του, αλλά εκείνος ήταν που έφτασε κοντά στο τέταρτο γκολ. Μάλιστα στο 49’ το πέτυχε κιόλας με τον Καμαρά, αλλά νωρίτερα ο Αφρικανός είχε κοντρολάρει με το χέρι και ακυρώθηκε σωστά το γκολ μέσω VAR. Από εκεί και πέρα, ο Μπιέλ είχε τις στιγμές του έπειτα από έξοχες πάσες του εξαιρετικού Φορτούνη στο 74’ και στο 76’, δίχως όμως να νικήσει τον Σαμούροβιτς, όπως και οι Ελ Αραμπί και Φορτούνης προς το φινάλε του ματς. Αν άξιζε κάτι από το δεύτερο ημίχρονο ήταν η είσοδος των Σκάρπα, Έσε και Πορόζο. Ο μεν Σκάρπα κινήθηκε πίσω και δίπλα από τον φορ (αρχικά από τον Ελ Κααμπί και εν συνεχεία πίσω από τον Ελ Αραμπί), ο Έσε δίπλα στον Ιμπόρα και ο Πορόζο πέρασε αντί του Ρέτσου λίγα λεπτά μετά από την κίτρινη κάρτα που δέχτηκε. Τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα πήραν τον χρόνο συμμετοχής που χρειάζονταν για να μπουν σιγά-σιγά στο κλίμα.

Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα ολοκληρωνόταν με 3-0 και ο Ολυμπιακός θα είχε καθαρίσει οριστικά την πρόκριση, ήρθε το γκολ των Σέρβων από το πουθενά. Μία σέντρα του Νίκσεβιτς από τα δεξιά, μία... καραμπόλα ανάμεσα σε Γιάνκοβιτς και Μιλαντίνοβιτς μέσα από την περιοχή που ανενόχλητοι πήγαν στην μπάλα και γκολ από τον δεύτερο για το τελικό 3-1 στο 90+2'. Δεν αλλάζει κάτι ως προς τις ισορροπίες της πρόκρισης. Ο Ολυμπιακός είναι το απόλυτο φαβορί, αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχει συγκέντρωση. Μια συγκέντρωση που του έλειψε στα τελευταία λεπτά, βλέποντας προφανώς ότι η Τσουκαρίτσκι δεν είναι ικανή να κάνει ζημιές. Να όμως που βρήκε δίχτυα στο φινάλε... Και πάλι όμως, οι Πειραιώτες είναι ο ορισμός του απόλυτου φαβορί βάσει των όσων είδαμε απόψε στο Φάληρο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ : Πασχαλάκης – Βρουσάι, Ρέτσος (70’ Πορόζο), Φρέιρε, Κίνι – Ιμπόρα, Καμαρά (59’ Έσε) – Μπιέλ (83’ Αλεξανδρόπουλος), Φορτούνης, Μασούρας (59’ Σκάρπα) – Ελ Κααμπί (70’ Ελ Αραμπί)

ΤΣΟΥΚΑΡΙΤΣΚΙ : Σαμούροβιτς – Ρόγκαν (46’ Γιάνκοβιτς), Στεφάνοβιτς, Ντρέζγκιτς, Σούμποτιτς, Τόσιτς – Στάνκοβιτς (69’ Μιλαντίνοβιτς), Σισοκό, Κόβατς (46’ Νίκσεβιτς) – Ιβάνοβιτς (87' Ζε Μάριο), Εντιαγέ (46’ Ντόσιτς)