Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Δεν σας φτάνει ο αέρας, έχετε δύσπνοια; Αιτίες που την προκαλούν; Πότε πρέπει να πάτε σε νοσοκομείο;

 

του Κωνσταντίνου Λούβρου, Μ.D., medlabnews.gr

Δύσπνοια είναι το δυσάρεστο συναίσθημα που περιγράφει ο άρρωστος ότι δεν του "φτάνει ο αέρας" που αναπνέει. Φυσιολογικά συμβαίνει στην έντονη άσκηση. Μπορεί να ξεκινήσει αιφνίδια (οξεία δύσπνοια) ή μπορεί να έχει βαθμιαία εγκατάσταση (εβδομάδες ή και μήνες), χρόνια δύσπνοια.

Ποιες είναι οι αιτίες της δύσπνοιας; Διάφορες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια. Οι συχνότερες αιτίες της οξείας - ξαφνικής δύσπνοιας είναι: ? Προβλήματα των πνευμόνων όπως άσθμα, λοιμώξεις, βρογχίτιδα, πνευμονική εμβολή. Αυτές οι καταστάσεις ενδεχομένως να προκαλέσουν κι άλλα συμπτώματα, π.χ. η πνευμονική λοίμωξη μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και βήχα. ? Καρδιολογικά προβλήματα, όπως η καρδιακή προσβολή ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή προσβολή μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πόνο ή αίσθημα βάρους στο στήθος. Καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να στείλει όσο αίμα χρειάζεται στα διάφορα όργανα του σώματος.

Οι πιο συχνές αιτίες της χρόνιας δύσπνοιας είναι: ? Παχυσαρκία ή έλλειψη γυμναστικής. Η δύσπνοια συνήθως είναι σύμπτωμα στον καρκίνο του πνεύμονα .................

read more