Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Πέθανε ο καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος

Μεσσηνία: Πέθανε ο καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος 

Έφυγε χθες από τη ζωή ο τελευταίος από τους καραγκιοζοπαίχτες της παραδοσιακής γενιάς Θανάσης Σπυρόπουλος σε ηλικία 92 ετών, ο οποίος ήταν γεννημένος στο Κοπανάκι της Τριφυλίας.

Πρωτοείδε Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του. «Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός» ήταν τα ερεθίσματα που τον έκαναν, αρχικά στην ηλικία των 15 χρόνων, βοηθό – μαθητή στον καραγκιοζοπαίκτη Βασίλη Φιλντισάκο.

Μαθητεύοντας κοντά του, έμαθε τις

παραστάσεις και τα μυστικά της τέχνης έχει δώσει παραστάσεις στο εξωτερικό και για 10 χρόνια έπαιζε στην ΕΡΤ2, τις ιστορίες του Καραγκιόζη, μέσα από την εκπομπή του «Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη» 

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος ήταν επί 16 συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών για δεκαετίες έδινε παραστάσεις θεάτρου σκιών σε όλη την Ελλάδα, είχε επιμεληθεί ανάλογες εκπομπές στην ΕΡΤ και είχε γραψει πολλά βιβλία για τον καραγκιόζη. .Ήταν επίσης συλλέκτης του Θεάτρου Σκιών με μεγάλη συλλογή από φιγούρες και σκηνικά από όλους τους καραγκιοζοπαίκτες (Φρίξο Γαζεπίδη, Βασίλη Ανδρικόπουλο (Βασίλαρος), Αβραάμ Αντωνάκο κ.ά.).  

Το μεγαλείο της ψυχής του και το ταλέντο του τον έκαναν να πάρει τον τίτλο του «Εθνικού Καραγκιοζοπαίκτη».

 Η κηδεία του Θανάση Σπυρόπουλου θα τελεστεί τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και ώρα 12:00μμ. στο Κοιμητήριο της Νέας Φιλαδέλφειας στον Κόκκινο Μύλο