Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Ιταλία: Ποια είναι η 19χρονη φοιτήτρια – μοντέλο που ονειρεύεται να γίνει βασίλισσα της χώρας

  

Οι ελάχιστοι νοσταλγοί της μοναρχίας στην Ιταλία βλέπουν με άλλο «μάτι» το 19χρονο μοντέλο, Βιτόρια Φιλιμπέρτο, οι γονείς του οποίου είναι μέλη του οίκου της Σαβοΐας. Στη γείτονα, η μοναρχία έχει καταργηθεί με δημοψήφισμα από το 1946, ωστόσο, οι κληρονόμοι του άλλοτε θρόνου έχουν άλλα σχέδια.

Ο 50χρονος έκπτωτος πρίγκηπας Εμανουέλε Φιλιμπέρτο, μέλος του Οίκου της Σαβοΐας υποστηρίζει ότι η κόρη του, Βιτόρια -φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου- έχει όλα τα φόντα για να αναλάβει τον ρόλο του.

Η 19χρονη Ιταλίδα, η οποία εκτός από τις σπουδές της εργάζεται και ως μοντέλο, έχει σχεδόν 80.0000 followers στο Instagram και πρόσφατα πόζαρε όλο χάρη στο εξώφυλλο της γαλλικής έκδοσης του περιοδικού «Vanity Fair».

Είναι η μεγαλύτερη κόρη του πρίγκιπα Εμανουέλε και της Γαλλίδας ηθοποιού Κλοτίλντ Κουρό, η οποία πρωταγωνίστησε στην ταινία «La Vie En Rose» το 2007. 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Daily Telegraph», ο Εμανουέλε περιέγραψε την κόρη του ως την «πριγκίπισσα του ροκ εν ρολ» και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί «με μεγάλη χαρά» επειδή η Βιτόρια «θα τα καταφέρει καλύτερα από αυτόν».

«Είναι σημαντικό η νεότερη γενιά να έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει νέες, σύγχρονες ιδέες στην πράξη», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίζει το πού αφού η οικογένειά του δεν έχει κανέναν ρόλο στη γείτονα.

Τα μέλη του Οίκου της Σαβοΐας, από τον οποίο προέρχονταν οι βασιλιάδες της Ιταλίας από την ενοποίηση της χώρας τον 19ο αιώνα μέχρι την κατάργηση της βασιλείας, κάνουν μάλλον όνειρα θερινής νυκτός καθώς πιστεύουν ότι κάποια στιγμή η μοναρχία θα αποκατασταθεί στην Ιταλία.

Ο Οίκος της Σαβοΐας υπάρχει από το 1003

Ο Οίκος της Σαβοΐας, από τον οποίο κατάγονται ο Εμανουέλε και η Βιτόρια, υπάρχει από το 1003. Ο παππούς της οικογένειας, ο 86χρονος πρίγκιπας Βιτόριο Εμανουέλε της Νάπολης, είναι ο νυν αρχηγός της οικογένειας.

Παρά τη μικρή υποστήριξη που υπάρχει για την αποκατάσταση της μοναρχίας στην Ιταλία, ο Εμανουέλε πιστεύει ότι πολλοί εξακολουθούν να γοητεύονται από το Στέμμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι σε περιόδους κρίσης, οι άνθρωποι βλέπουν μια ισχυρή, σχεδόν πνευματική παρουσία στους βασιλιάδες και στις βασίλισσες». 

Πέρυσι, η οικογένεια της Σαβοΐας άλλαξε τα έθιμά της, για να επιτρέψει στη Βιτόρια να ανέβει στην ιεραρχία της οικογένειας.

Ο νόμος προέβλεπε ότι ο βασιλικός τίτλος περνάει μόνο σε άνδρες κληρονόμους. Ωστόσο, ο πατέρας του Εμανουέλε, Βιτόριο, άλλαξε τον νόμο, για να επιτρέψει στην εγγονή του να κληρονομήσει τον τίτλο.

Ο πρίγκιπας Εμανουέλε πρόσθεσε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί, γλιτώνει την κόρη του από την αναμονή και αναφέρθηκε -περιέργως- στον βασιλιά Κάρολο της Βρετανίας που πέρασε δεκαετίες ως διάδοχος του θρόνου.


Η Βιτόρια θα ήθελε να γίνει βασίλισσα των Ιταλών

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» αναφέρει ότι η Βιτόρια, μιλώντας στους «New York Times» τον Μάιο του 2021, είχε δηλώσει ότι αλλάζοντας το νόμο, «Ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να της κάνει ο παππούς της».

Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να τη δεχτεί ως βασίλισσα ή ως αρχηγό της οικογένειάς της, η Βιτόρια που ζει στη βρετανική πρωτεύουσα, έδωσε μία αναπάντεχη απάντηση: «Η Ιταλία δεν είναι πραγματικά προοδευτική, αλλά οι πολίτες θα μάθουν».

Η Βιτόρια, η οποία φοίτησε στην ιδιωτική σχολή « École Diagonale» στο Παρίσι, λατρεύει την τέχνη και τη μόδα, όπως φαίνεται στο προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σχολή «École Diagonale» είναι γνωστή για τα εξαιρετικά προγράμματα τέχνης και αθλητισμού, παράλληλα με ένα αυστηρό πρόγραμμα σπουδών, και βρίσκεται στην καρδιά των Παρισίων. 

Στον ελεύθερο χρόνο της, η νεαρή Ιταλίδα ταξιδεύει μεταξύ της Γενεύης, όπου γεννήθηκε το 2003, και του Μόντε Κάρλο, όπου ζει ο πατέρας της Εμανουέλε, και ενός ιταλικού αγροκτήματος που ανήκει στην οικογένειά της στην Ούμπρια.

Τον Μάιο του 2005, η Βιτόρια βαφτίστηκε στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Ιταλία.

Το 2021 ήταν να κάνει την παρθενική της εμφάνιση ως μέλος του Οίκου της Σαβοΐας, γεγονός που αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας της νόσου Covid.