Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Γιατί το βουνό μας να λέγεται Ευρωστίνα, ποιός είναι ο θρύλος της "μαρμαρωμένης γριάς" και τί σχέση μπορεί να έχει με τη θεά των Πελασγών τη Γαία που το ιερό της μνημονεύει και ο Παυσανίας; Παρουσίαση βιβλίου Τριαντάφυλλου Οικονόμου ( ΑΙΓΕΙΡΑ Κυριακή 11 Ιουνίου , 8:30 μ. μ.)

 

 Μπορεί να είναι γραφικό κείμενο που λέει "Αιγείρας ΗΔΥΦΩΝΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8.30 μ.μ. αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Τόπος μου και o Μύθος της Μαρμαρωμένης Γριάς του ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 0 Τόπος μου και Μύθος της Μαρμαρωμένης Μαρμαρ Γριάς ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Παρουσίαση τουβιβλίου: Νάνσυ Τσαντήλα, φιλόλογος ΗΔΥΦΩΝΟ Αφήγηση αποσπασμάτων: Νίκη Σταυροπούλου- Δανάη Καλαχώρα Χαιρετισμόςα τη Μαρία Παναγιωτακοπούλου, υπεύθυνη εκδ. Ηδύφωνο Στη μουσική με την κιθάρα της ηΆρτεμις Οικονόμου Συντονιστής εκδήλωσης: Σωτήρης Λυριντζής" 

Επτά χιλιετίες μετρά η ζωή σ' αυτόν τον τόπο. Τόσοι και τόσοι άνθρωποι πέρασαν άλλοι σαν κατακτητές, άλλοι σαν έποικοι, άλλοι σαν πρόσφυγες, ζυμώθηκαν και ζύμωσαν τούτη τη γη. Οικισμοί αλλά και λαμπρές πόλεις χτίστηκαν, άνθησαν και μαράζωσαν στο πέρασμα των χρόνων, αφήνοντας ερείπια λαμπρών εποχών αλλά και θρύλους, δοξασίες που αρκετές βρήκαν τον τρόπο να επιζήσουν μέχρι τις μέρες μας.
Γιατί το βουνό μας να λέγεται Ευρωστίνα, ποιός είναι ο θρύλος της "μαρμαρωμένης γριάς" και τί σχέση μπορεί να έχει με τη θεά των Πελασγών τη Γαία που το ιερό της μνημονεύει και ο Παυσανίας; Ποιά χωριά αποτελούσαν τον Δήμο Αιγείρας στην εποχή του Καποδίστρια; Τί ήταν τότε η σημερινή Αιγείρα; Περνούν τα χωριά εφηβεία; Και αν ναι πόσο διαρκεί, πότε μπορούμε να πούμε ότι ενηλικιώνονται;
Μια ιδιότυπη ξενάγηση, ένας διάλογος με ένα παλιό φίλο, τον Περικλή, στο χώρο της Αρχαίας Αίγειρας, μια περιπλάνηση στις ομορφιές του τόπου
 

Τριαντάφυλλος Οικονόμου