Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Τσίπρας Δεν παρέλαβε τη διερευνητική : Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα για εμάς.

  

Δεύτερη ημέρα μετά τις εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αμετανόητος μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μεν να χαρακτήρισε «απρόσμενα οδυνηρό σοκ» το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα του, η ευθύνη όμως την οποία - όπως είπε - αναλαμβάνει ήταν μάλλον

προσχηματική, καθώς την ίδια ώρα ισχυρίστηκε ότι οι επιλογές της κοινωνίας, ακόμα και όσων ψήφισαν τη ΝΔ, μπορεί να αποδειχθούν «οδυνηρές» και ότι «διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά στη διερευνητική εντολή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν την παρέλαβε, εξηγώντας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι δεν  υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. 

Νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει συγκυβέρνηση. Ως εκ τούτου βεβαίως ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω την εντολή επειδή, δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές, θα μας δώσουν κυβέρνηση αλλά μέχρι τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες». 

Aπό τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης,  η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη προκειμμένου στις 18:30 να του δώσει τη διερευνητική εντολή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναμένεται να παραδώσει και εκείνος αμέσως την εντολή

Κατόπιν, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης για τη διενέργεια νέων εκλογών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει οτι είναι σημαντικό να γίνουν το συντομότερο δυνατόν «δείχνοντας» την 25η Ιουνίου.