Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Τι είναι οι αιμορροΐδες; Πώς μπορεί να προληφθούν; Η θεραπεία των αιμορροΐδων στο σπίτι

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D. medlabnews.gr

Οι αιμορροΐδες - hemorrhoids είναι μάζες από αγγειακό ιστό που μπορεί να προεξέχουν από τον πρωκτό και πολύ συχνά αιμορραγούν.

Ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από τις λέξεις αίμα και ρέω. Ο ένας στους τρεις ανθρώπους του πληθυσμού της γης θα ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Οι αιτίες εμφάνισής τους είναι πολλές, κυριότερες θεωρούνται η καθιστική ζωή, η δυσκοιλιότητα, η κακή και πρόχειρη διατροφή, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση όπως στην εγκυμοσύνη και στην παχυσαρκία.

Οι αιμορροΐδες οφείλονται στην χαλάρωση των φυσιολογικών αγγειακών ιστών που βοηθούν στην συγκράτηση των κοπράνων και στην αφόδευση. Προδιαθεσικοί παράγοντες για τις αιμορροΐδες είναι η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, οι αναβολές της αφόδευσης λόγω έλλειψης χρόνου ή κοινωνικών περιστάσεων και η παρατεταμένη παραμονή στον χώρο της αφόδευσης. Εμφανίζονται και στη διάρκεια της εγκυμoσύνης και συχνά επιμέvoυv μετά τον τοκετό. ..................

read more