Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

FIFA Best Awards 2022: Καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο ο Λιονέλ Μέσι

 massi-fifa-awards-2022-m 

 Στο «Salle Pleyel» στο Παρίσι βρέθηκε σχεδόν όλη η αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφάιρου καθώς στη γαλλική πρωτεύουσα φιλοξενήθηκε το ετήσιο γκαλά της FIFA για τις βραβεύσεις όλων όσων διακρίθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Μια χρονιά που είχε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ κι όπως αναμενόταν η Εθνική Αργεντινής έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο σάρωσε και στις ατομικές διακρίσεις με τον Λιονέλ Μέσι να αναδεικνύεται καλύτερος ποδοσφαιριστής, τον Λιονέλ Σκαλόνι κορυφαίος προπονητής και τον Εμιλιάνο Μαρτίνεζ  καλύτερος τερματοφύλακας.  

 

Το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς διεκδικούσαν οι συμπαίκτες στην Παρί Σεν Ζερμέν Λιονέλ Μέσι, Κιλιάν Εμπαπέ κι ο Γάλλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Καρίμ Μπενζεμά...
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο πρόεδρος της FIFA βρέθηκε επί σκηνής και σε άπταιστα ισπανικά ανακοίνωσε ότι ο Μέσι είναι ξανά ο κορυφαίος!      
Εικόνα 
«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σε μια τέτοια λίστα μαζί με τον Μπενζεμά και τον Κιλιάν. Η φετινή χρονιά ήταν τρελή για μένα. Για να μπορέσω να πετύχω αυτό για το οποίο πάλεψα πολύ...», είπε αρχικά ο Μέσι και συνέχισε:

«Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου. Τον Σκαλόνι και τον Μαρτίνες που είναι εδώ απόψε. Αυτό το βραβείο είναι μια αναγνωριση για όλους. Ήταν μια περίεργη χρονιά για εμένα. Το όνειρο της ζωής μου έγινε πραγματικότητα. Είναι ένα όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή και λίγοι μπορούν να το πετύχου. Ευχαριστώ την οικογένεια που και τον λαό της Αργεντινής. Το Μουντιάλ θα μεινει για πάντα στις αναμνήσεις της ζωής μας».

Εικόνα

Όσον αφορά τον τίτλο της κορυφαίας στις γυναίκες η Αλέξια Πουτέγιας για μία ακόμη φορά ήταν η νικήτρια. Η κάτοχος και της Χρυσής Μπάλας αθλήτρια της Μπαρτσελόνα, πήρε για δεύτερη σερί χρονιά το βραβείο. 

Στην αρχή της εκδήλωσης είχαμε το αφιέρωμα στην μνήμη του Πελέ, με τον θρυλικό Ζαϊρζίνιο να μιλάει για τον άλλοτε συμπαίκτη του... Λίγο αργότερα ο Ρονάλντο (το «φαινόμενο»),  έδωσε στην τελευταία σύζυγο του Πελέ, Μάρσια Αόκι το ειδικά θεσμοθετημένο βραβείο.

«Ο Θεός μας έδωσε τον Πελέ και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες γι' αυτό», ανέφερε η σύζυγος του Πελέ, ενθουσιασμένη με το αφιέρωμα στον Βραζιλιάνο θρύλο. Μάλιστα, μετά το βραβείο που της δόθηκε, o Σέου Ζορζ βρέθηκε στη σκηνή και τραγούδησε ένα κομμάτι αφιερωμένο στον σπουδαίο Βραζιλιάνο, με την Μάρσια Αόκι να μην αντέχει και να βάζει τα κλάματα.

Το πρώτο βραβείο της χρονιάς αφορούσε την καλύτερη γυναίκα τερματοφύλακα με τις Ανν - Κατρίν Μπέργκερ της Τσέλσι, Κριστιάν Έντλερ της Λυών και Μέρι Ερπς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι οι τρεις φιναλίστ και τελικά νικήτρια ήταν η Μέρι Έρπς.

Εικόνα 

Για τον καλύτερο άνδρα τερματοφύλακα υποψήφιοι ήταν οι Γιασίν Μπόνο της Σεβίλλης, Τιμπό Κουρτουά της Ρεάλ Μαδρίτης και ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, Εμιλιάνο Μαρτίνεζ.

Εικόνα 

 Νικητής αναδείχθηκε ο Αργεντινός Μαρτίνεζ ο οποίος βουρκωμένος παρέλαβε το βραβείο του και στις δηλώσεις του στάθηκε στους γονείς του...

Το επόμενο βραβείο αφορούσε το γκολ της χρονιάς ή αλλιώς το βραβείο Puskas. Υποψήφια ήταν κεραυνός του Ντμίτρι Παγιέ τη Μαρσέιγ κόντρα στον ΠΑΟΚ για τα προημιτελικά του Europa Conference League, το ανάποδο ψαλίδι του Πολωνού ακρωτηριασμένου ποδοσφαιριστή, Μάρτσιν Ολέκσι, καθώς και το βολ πλανέ του Ριτσάρλισον στο εναρκτήριο παιχνίδι της Βραζιλίας κόντρα στη Σερβία στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Νικητής αναδείχθηκε ο Πολωνός και το γιατί θα το δείτε στο βίντεο        

Κορυφαίοι προπονητές Σκαλόνι και Βίγκμαν
Ο Λιονέλ Σκαλόνι που οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Μουντιάλ και η Ολλανδέζα Σαρίνα Βίγκμαν που πανηγύρισε με την εθνική Αγγλίας την κατάκτηση του Euro γυναικών αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι προπονητές. 

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις ευτυχισμένους ανθρώπους στη χώρα σου. Αυτός ο θρίαμβος είναι γι' αυτούς.
Ευχαριστώ τους 26 παίκτες που μας οδήγησαν στη δόξα, χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε πετύχει τίποτα. Ευχαριστώ όλο το προπονητικό μου επιτελείο, που είναι φίλοι μου. Ευχαριστώ τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τον μπαμπά μου, τη μαμά μου... Σας ευχαριστώ», ήταν τα λόγια του Σκαλόνι ο οποίος νίκησε Αντσελότι και Γκουαρδιόλα.

Η Αργεντινή πήρε και το FIFA Fan Award, επικρατώντας των οπαδών του Κατάρ και της Ιαπωνίας με το βραβείο να παραλαμβάνει ένας ηλικιωμένος οπαδός της Αλμπισελέστε με το έπαθλο να παρουσιάζεται από τη νέα πρέσβειρα της FIFA Αντριάνα Λίμα...

Το βραβείο Fair Play δόθηκε 24χρονο Γεωργιανό, Λούκα Λοχοσβίλι. Ο διεθνής στόπερ ο οποίος την περσινή σεζόν αγωνιζόταν στην αυστριακή Βόλσφμπεργκερ και σε αγώνα με την Αούστρια Βιέννης έσωσε τη ζωή ενός αντιπάλου του. Ο Τζόρτζ Τιγκλ έπεσε αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο και ο Λοχοσβίλι έκανε ένα σπριντ και έβαλε τα δάκτυλά του στο στόμα του, για να τον κρατήσει στη ζωή. Τελικά τα κατάφερε και απέσπασε το χειροκρότημα όλων στο γήπεδο

  Στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς όσον αφορά τους άνδρες είχαμε τους:
Κουρτουά - Χακίμι, Κανσέλο, Φαν Ντάικ - Ντε Μπρόινε, Μόντριτς, Κασεμίρο - Μέσι, Μπαπέ, Μπενζεμά, Χάαλαντ 

Στην αντίστοιχη των γυναικών τις:
Κριστιάν Έντλερ - Λούσι Μπρόνζ. Λία Γουίλιαμσον, Γουέντι Ρενάρ, Μαπί Λεόν - Κίρα Γουόλς, Αλεξία Πουτέγιας ,Λένα Όμπερντορφ - Άλεξ Μόργκαν, Μπεθ Μιντ, Σαμ Κερ