Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

ΕΜΑ: «Συναγερμός» για φάρμακα που αφορούν γρίπη και κρυολόγημα - Καταγράφηκαν εγκεφαλοπάθειες

ΕΜΑ: «Συναγερμός» για φάρμακα που αφορούν γρίπη και κρυολόγημα  Καταγράφηκαν εγκεφαλοπάθειες 

Φάρμακα για τις ιώσεις τα οποία λαμβάνονται από το στόμα και περιέχουν ψευδοεφεδρίνη εξετάζει ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). Ασθενείς που έκαναν χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων εμφάνισαν εγκεφαλοπάθεια. 

Η πιθανότητα, λοιπόν, η ουσία ψευδοεφεδρίνη να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων νευρολογικών διαταραχών, ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου) επανεξετάζει όλα τα φάρμακα που την περιέχουν.

Πολλά φάρμακα περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα δραστικά συστατικά. Πρόκειται για ένα ρινικό αποσυμφορητικό, το οποίο συχνά συνδυάζεται με άλλες ουσίες για να καταπραΰνονται τα συμπτώματα της γρίπης, του κρυολογήματος ή των αλλεργιών.

Οι ανησυχίες προέκυψαν μετά από την αναφορά για μικρό αριθμό ασθενών οι οποίοι, μετά από χρήση φαρμάκων με ψευδοεφεδρίνη, εκδήλωσαν:

* Σύνδρομο οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) ή

* Σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS).

Και οι δύο καταστάσεις επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, σχετίζονται με μειωμένη παροχή αίματος (ισχαιμία) στον εγκέφαλο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί επίσης να έχουν σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, τονίζει ο ΕΜΑ. Συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με τα δύο σύνδρομα είναι:

* Πονοκέφαλος

* Ναυτία

* Επιληπτικοί σπασμοί.

Τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη φέρουν γνωστό κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών ισχαιμικών επεισοδίων, αναφέρει ο ΕΜΑ. Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με την ισχαιμία στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Οι σχετικές προειδοποιήσεις αναγράφονται ήδη στα φύλλα οδηγιών χρήσεων των φαρμάκων, προσθέτει ο Οργανισμός.

Δεδομένης, όμως, της σοβαρότητας των συνδρόμων PRES και RCVS και των ενδείξεων των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, ο ΕΜΑ θα επανεξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Ύστερα θα αποφασίσει αν και τι είδους μέτρα πρέπει να ληφθούν.4