Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-0: Δώρα, εγκλήματα και δοκάρια - Άψυχοι οι Πειραιώτες διασύρθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια / Πέντε χρόνια είχε να κερδίσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό.

 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-0: Άψυχοι οι Πειραιώτες διασύρθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια 

Οι Ερυθρόλευκοι με ολέθρια λάθη έκαναν δώρο δύο γκολ στην ΑΕΚ, που σκόραρε και από το σημείο του πέναλτι στις καθυστερήσεις – Δύο δοκάρια είχαν οι Πειραιώτες με τον Γκάρι Ροντρίγκες.

Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου έκανε η ΑΕΚ. Η Ενωση εκμεταλλεύτηκε τα ολέθρια λάθη των παικτών του Ολυμπιακού, που έκαναν δώρο τα δύο πρώτα γκολ (σ.σ γλίστρημα Βρουσάι 3’, αυτογκόλ Σαμασέκου στο 27’) και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση, κάνοντας το 3-0 στις καθυστερήσεις με πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία.

Ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες και θα μπορούσε να είχε σκοράρει, αλλά στάθηκε άτυχος τόσο στο πρώτο ημίχρονο όσο και στο δεύτερο, καθώς στο 14’ και στο 56’ τα σουτ του Γκάρι Ροντρίγκες σταμάτησαν στα δοκάρια του Στάνκοβιτς.  Ετσι, η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με 3-0 και πλέον οι Ερυθρόλευκοι καλούνται στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης» να ανατρέψουν την κατάσταση, ενώ η Ενωση θα προσπαθήσει να σφραγίσει την πρόκριση.

Ετσι παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες 

Ο Ματίας Αλμέιδα παρέταξε την ΑΕΚ με τον Στάνκοβιτς στο τέρμα και τους Σιντιμπέ, Μήτογλου, Τζαβέλα και Χατζισαφί στην άμυνα. Οι Γαλανόπουλος και Μάνταλος ήταν στον άξονα, με τους Ελίασον, Γκατσίνοβιτς και Τσούμπερ πίσω από τον Γκαρσία. Από την άλλη πλευρά, ο Μίτσελ ξεκίνησε τον Ολυμπιακό με τον Τζολάκη μπροστά από την εστία και τους Βρουσάι, Ντόι, Σωκράτη και Ρέαμπτσιουκ στην τετράδα της άμυνας. Οι Σαμασέκου, Εμβιλά και Χουάνγκ ήταν στα χαφ, με τους Γκάρι Ροντρίγκες, Μπιέλ και Ελ Αραμπί στην επίθεση.

Λάθη και 2-0 η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι και άνοιξε το σκορ στο 3ο λεπτό, εκμεταλλευόμενη τα λάθη στην άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Βρουσάι γλίστρησε, ο Τσούμπερ έκλεψε, έδωσε στον Λιβάι Γκαρσία, αυτός βγήκε απέναντι από τον Τζολάκη και με πλασέ έκανε το 1-0.

Στο 14’ οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν μια… ανάσα από την ισοφάριση, με τον Γκάρι Ροντρίγκες. Ο Αφρικανός μεσοεπιθετικός βγήκε ταχύτατα στην κόντρα από αριστερά, συνέκλινε και σούταρε, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Στάνκοβιτς. Στη συνέχεια η μπάλα έφτασε στον Βρουσάι, ο διεθνής άσος σούταρε, αλλά την έστειλε ψηλά άουτ.

Ο Ολυμπιακός είχε ισορροπήσει το παιχνίδι, αλλά στο 28’ ένα ακόμα λάθος στην άμυνα της πειραϊκής ομάδας έφερε το 2-0 για την ΑΕΚ. Ο Σαμασέκου, μετά την κόντρα στο γόνατο του Μάνταλου, πήγε να διώξει με το κεφάλι, αλλά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τζολάκη. Δεύτερο λάθος στην άμυνα των Πειραιωτών, δεύτερο γκολ για τους Κιτρινόμαυρους.

Στο 39’ ο Μίτσελ αναγκάστηκε να προχωρήσει στην πρώτη του αλλαγή στο παιχνίδι, με τον Ισπανό να βάζει στο παιχνίδι τον Ζούμερ Μπουτούτσι αντί του Πεπ Μπιέλ, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο. Ένα λεπτό αργότερα ο Εμβιλά βρήκε χώρο και σέντραρε, αλλά η μπάλα πέρασε από όλους και έφυγε άουτ. Στα εναπομείναντα λεπτά δεν άλλαξε κάτι, με το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται με το σκορ στο 2-0.

Αλλαγές από τον Μίτσελ, νέο δοκάρι για τον Γκάρι!

Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Μίτσελ προχώρησε σε δύο ακόμα αλλαγές, με τους Φορτούνη και Ροντινέι να παίρνουν τις θέσεις των Βρουσάι και Σαμασέκου. Το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε χωρίς κάποια μεγάλη φάση, με τον Ολυμπιακό στο 56’ να έχει δεύτερο δοκάρι και πάλι με τον Γκάρι Ροντρίγκες. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Κώστα Φορτούνη, ο Αφρικανός μεσοεπιθετικός σούταρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή της ΑΕΚ, αλλά η μπάλα χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Στάνκοβιτς και έφυγε κόρνερ, καθώς νωρίτερα είχε βρει την μπάλα ο τερματοφύλακας της Ενωσης. Ο Ολυμπιακός άγγιξε το γκολ, αλλά ο διεθνής μεσοεπιθετικός στάθηκε και πάλι άτυχος.

Δοκάρι ο Μάνταλος, νέες αλλαγές

Τέσσερα λεπτά αργότερα είχε δοκάρι η ΑΕΚ. Ο Μάνταλος σούταρε, η μπάλα βρήκε στον Ιν-Μπεόμ και χτύπησε στο κάθετο δοκάρι του Τζολάκη. Στο 63’ είχαμε αλλαγές από τους δύο προπονητές, με τον Μίτσελ να βάζει στο παιχνίδι τους Μπακαμπού και Βαλμπουενά αντί των Ελ Αραμπί και Χουάνγκ, ενώ από την άλλη ο Αλμέιδα έβαλε τους Σιμάνσκι και Αραούχο αντί των Γαλανόπουλου και Τσούμπερ. Στο 73’ ο τεχνικός της ΑΕΚ έκανε μια ακόμα αλλαγή, αυτή τη φορά αναγκαστική, καθώς ο Τζαβέλας τραυματίστηκε, με τον Βίντα να παίρνει τη θέση του Ελληνα αμυντικού.

Δευτερόλεπτα αργότερα ο Ολυμπιακός έβαλε γκολ με τον Εμβιλά, αλλά ακυρώθηκε για οφσάιντ. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά, ο Σεντρίκ Μπακαμπού σούταρε, ο Στάνκοβιτς απέκρουσε, ο Εμβιλά πήρε το ριμπάουντ, έκανε την προβολή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ του Γάλλου.

Στο 77’ ο Μπουτούτσι δοκίμασε το πόδι του, αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει τον Στάνκοβιτς, με την μπάλα να φεύγει άουτ, όπως και στο 81’, μετά το δυνατό, αλλά άστοχο σουτ του Σωκράτη. Στο 83’ ο Αλμέιδα ολοκλήρωσε τις αλλαγές του, με τους Αμραμπατ και Πινέδα αντί των Ελίασον και Μάνταλου.

Πέναλτι για την ΑΕΚ

Μετά τις αλλαγές ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε, με τις φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες να λιγοστεύουν. Στις καθυστερήσεις ο Μαυροβούνιος, μετά τη χρήση του VAR, έδωσε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε μαρκάρισμα του Ντόι στον Γκατσίνοβιτς και ο Λιβάι Γκαρσία από την άσπρη βούλα διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς – Σιντιμπέ, Μήτογλου, Τζαβέλλας (73′ Βίντα), Χατζισαφί – Ελίασον (83′ Άμραμπατ), Γαλανόπουλος (64′ Σιμάνσκι), Μάνταλος (83′ Πινέδα), Γκατσίνοβιτς – Γκαρσία, Τσούμπερ (64′ Αραούχο).

Ολυμπιακός (Μίτσελ Γκονζάλεθ): Τζολάκης – Βρουσάι (46′ Ροντινέι), Παπασταθόπουλος, Ντόη, Ρέαμπτσιουκ – Εμβιλά, Σαμασέκου (46′ Φορτούνης), Χουάνγκ (66′ Βαλμπουενά) – Γκάρι Ροντρίγκες, Ελ Αραμπί (66′ Μπακαμπού), Μπιέλ (39′ Μπουτούτσι).

Πέντε χρόνια είχε να κερδίσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό, πριν το 3-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια και έβαλε τέλος σε ένα αρνητικό σερί πέντε ετών!. Συγκεκριμένα, η Ένωση είχε κερδίσει τελευταία φορά τους «ερυθρόλευκους» το 2018, ξανά στο Κύπελλο Ελλάδος.

Έκτοτε, μετρούσε 16 αγώνες χωρίς νίκη απέναντι στους Πειραιώτες, οι οποίοι σε αυτό το διάστημα 11 νίκες και 5 ισοπαλίες με γκολ 32-10.

Αναλυτικά οι αγώνες:

7/10/18 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1
17/02/19 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1
27/10/19 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0
26/01/20 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-0
28/06/20 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-2
19/07/20 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0
12/09/20 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-1
16/12/20 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1
03/01/21 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0
04/04/21 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-5
25/04/21 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0
21/11/21 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-3
13/02/22 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-0
03/04/22 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-1
17/05/22 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-3
13/11/22 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-0