Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Απόκριες 2023: Οι εκδηλώσεις στην Κορινθία και σε όλη την Πελοπόννησο.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiS5cmQ-Hp4eHn-4qQckOTSgr_iyvExpo77TqvQkByznP-8t4EQZIaZC1GXJ0USuzHHFQxL7OfzwHKoK6RJshIdnl-hbzmSMiNgNw3feiKgWaoswYI3kgzXhP5xBzjvFpS4haTGnqe-6vo/s1600/dervkarn+kor+orizontes.jpg 

Σε αποκριάτικους ρυθμούς  κινείται ολόκληρη η χώρα με πλήθος εκδηλώσεων να προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες, προκειμένου μικροί και μεγάλοι να γιορτάσουν τα παραδοσιακά έθιμα, με ξεφάντωμα, χορό και κέφι. Η αποκριά έχει το δικό της ξεχωριστό χρώμα στην Πέλοπόννησο καθώς πληθώρα εκδηλώσεων θα γίνουν σε πόλεις κωμοπόλεις και χωριάτης

Ακολουθεί πλήρης οδηγός για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις σε ολόκληρη στην Πελοπόννησο. 

Κορινθία 

ΔΕΡΒΕΝΙ

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ 

Η καρναβαλική επιτροπή του Δήμου Ευρωστίνης προσκαλεί στο Καρναβάλι της Ευρωστίνης που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 25-26 Φεβρουαρίου στον Κεντρικό Δρόμο Δερβενίου υπό την αιγίδα του Δήμου Ξυλόκαστρου – Ευρωστίνης. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 7:30μμ

Νυχτερινός Αποκριάτικός περίπατος

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου  3:30μμ

Παρέλαση αρμάτων & γκρουπ

Καύση Καρνάβαλου & Πυροτεχνήματα



Στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Φεβρουαρίου, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κορίνθου. Παρουσιάζει ο Δημήτρης Μάρκος. Αμέσως, μετά Τόνι Σφήνος, συναυλία στα Περιβολάκια Κορίνθου.

Στις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής το Καρναβάλι στο Λουτράκι. Συναυλία αμέσως μετά, με τον Δήμο Αναστασιάδη, στην πλατεία της 25ης Μαρτίου.

  • Καρναβάλι το μεσημέρι της Κυριακής, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
  • Το έθιμο της καμήλας, την Καθαρά Δευτέρα, 27 του μήνα, στην Αρχαία Κόρινθο, στις 2 το μεσημέρι.
  • Αναπαράσταση του βλάχικου γάμου και πολλά άλλα, στο Σοφικό, στις 3 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.
  • Νυχτερινό καρναβάλι στο Κιάτο, το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου και συναυλία με την Τάμτα. Στις 4 μ.μ. η έναρξη του καρναβαλιού στο Κιάτο, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Συναυλία με την Ζόζεφιν στις 6.30.
  • Καρναβάλι στην παραλία Βραχατίου, του δήμου Βέλου – Βόχας, στις 4 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου.
  • Καρναβάλι στο Καμάρι του δήμου Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου, στις 3.30 το μεσημέρι.
  • Καρναβάλι στην Γκούρα του Φενεού, στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής. Αναπαράσταση εθίμου ‘’γαμπροί και νύφες ‘’ στην ίδια περιοχή.

 

Πατρινό καρναβάλι 

Το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγο της πανδημίας του Κορωνοιού. Ο λόγος φυσικά για το καρναβάλι της Πάτρας το οποίο θα κορυφωθεί με τις εκδηλώσεις του τριημέρου της καθαράς Δευτέρας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: παρελάσεις, θέατρα δρόμου, σοκολατοπόλεμο ενώ ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου που θα σημάνει και την λήξη των εκδηλώσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

  • 19:00 Παρέλαση Αρμάτων του Δήμου Πατρέων στο κέντρο της πόλης
  • 19:00 Δρώμενο – Παρέλαση του Θεάτρου Δρόμου – Helix Action theatre «Όλα Λευκά» στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Γεωργίου. Συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά και πνευστά όργανα, ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, ακροβάτες και ζογκλέρ με εντυπωσιακά κοστούμια.

  • 21:30 Συναυλία: Goran Bregovic & The Wedding and Funeral Band, στην πλατεία Γεωργίου Α’
  • Σάββατο 25 Φεβρουαρίου
  • 11:00-13:00 Θέατρο δρόμου στο Ιστορικό Κέντρο
  • 12.30 Σοκολατοπόλεμος στο κέντρο της πόλης. Μίνι παρέλαση συνοδεία των μουσικών αρμάτων.
  • 18:00 Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση – οδός Κορίνθου
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

14:00 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2023 – οδός Κορίνθου

21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ – ΚΑΥΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ με συναυλία από τους 1550 με τίτλο «Πάτρα ζω στον έρωτά
σου 2023» και τους ABOVE SUSPICION, στο Μώλο της Αγίου Νικολάου.

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

11:00 Κούλουμα από την Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων σε Πλαζ, Κόκκινο
Μύλο, Νότιο Πάρκο

19:00 Απονομή Βραβείων Παρέλασης – 58ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού και αφισών για το Π.Κ. 2023 στην αίθουσα Καραγκιόζη (Κ6) στα Παλαιά Σφαγεία.

Αρκαδία

Τρίπολη

Το Tripoli in Colour, στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της πόλης. Αμέσως μετά, στην πλατεία ‘Αρεως, πολύχρωμο φεστιβάλ, με συναυλία του Γιώργου Τσαλίκη. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, Κούλουμα στην Αγία Τριάδα Σεχίου Τρίπολης.

Αραχαμίτες Αρκαδίας

Αναπαράσταση του αρχαίου παιχνιδιού ‘’Αμάδες’’, στις 11 το πρωί, της Κυριακής, 26 του μήνα, στους Αραχαμίτες του δήμου Τρίπολης.

Δάρα Αρκαδίας

Αναπαράσταση του εθίμου, ‘’ Όξω ψύλλοι ποντικοί’’, στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου, στο χωριό Δάρα Αρκαδίας.

Καμάρι Τεγέας

‘’ Στου Κουτρούλι το Γάμο’’, στις 6 το απόγευμα, της Κυριακής, 26 του μήνα, στο χωριό Καμάρι της Τεγέας, του δήμου Τρίπολης. Συγχρόνως, θα δοθεί τσουκαλόκαυτο, σουβλάκια και αυγά στη χόβολη.

Μεγαλόπολη

Συναυλία στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, με το συγκρότημα ‘’48 ώρες ‘’, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Δρώμενα για μικρούς και μεγάλους το πρωί του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης και Stand Up Comedy, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 15:00 το μεσημέρι στο κέντρο της Μεγαλόπολης. Στις 7.30 το απόγευμα, αποκριάτικη εκδήλωση στην Καρύταινα. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, Κούλουμα στον Αναβρυτό και στο Δυρράχι, με λαγάνες και χαλβά.

Βόρεια Κυνουρία

Καρναβαλική παρέλαση, στις 6.30 στο Άστρος, στο κέντρο της κωμόπολης. Την Κυριακή, 26 του μήνα, το ‘’Τσακώνικο Καρναβάλι ‘’, στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας, στις 4 το μεσημέρι, με σάτιρα, αναπαράσταση ηθών και εθίμων της Τσακωνιάς. Χορός, τσίκνισμα, ‘’σκαστά μακαρόνια’’ και κρασί. Καρναβάλι στο Κορακοβούνιο, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, 26 του μήνα, με τίτλο ‘’ περί ορέξεως κολοκυθόπιτα’’. Παρέλαση, και χορός γύρω απ’ την φλεγόμενη ελιά, σήμα κατατεθέν. Θα μοιραστούν πλακόπιτες, κολοκυθόπιτες, κρασί. Άναμμα του αφανού, στην κεντρική πλατεία του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου.

Νότια Κυνούρια

Καρναβάλι στο Λεωνίδιο, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, στις 4 το μεσημέρι.

Γορτυνία

14Ο Λαγκαδινό Καρναβάλι. Τριήμερα δρώμενα, 24 με 26 Φεβρουαρίου.

Κ. Δευτέρα στα Λαγκάδια. Στις 12 το μεσημέρι, κατασκευή παραδοσιακής φασολάδας, στην κεντρική πλατεία Λαγκαδίων.

Αργολίδα

Νυχτερινό σόου με φωτιές, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του Άργους, το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου.

Αργείτικο Καρναβάλι, στο κέντρο του Άργους, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, στις 3 το μεσημέρι. Συναυλία με τους Vegas, μετά το τέλος του καρναβαλιού.

Την Καθαρά Δευτέρα, στη Νέα Κίο, στις 11.30 το πρωί, τα Κούλουμα, στο πάρκο της Εθνικής Αντίστασης.

Το Βενετσιάνικο καρναβάλι, διεξάγεται το απόγευμα του Σαββάτου, 25 του μήνα, στο Ναύπλιο, στις 7.30 το απόγευμα.

Καρναβάλι στο Τολό, στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου.

Περίπατος κυριών, στα σοκάκια της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί.

Στις 12 το μεσημέρι, της ίδιας ημέρας, συναυλία της Φιλαρμονικής του ΔΟΠΠΑΤ, του δήμου Ναυπλιέων, στην πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου.

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του Ναυπλίου, στις 5 το απόγευμα, με πολλές εκπλήξεις, με καύση του καρνάβαλου και με πυροτεχνήματα.

Λακωνία


Μονεμβασιά

Στις 4 το μεσημέρι, στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, το Σάββατο, 25 του μήνα, θα γίνει η βενετσιάνικη περαντζάδα, μετά μουσικής. Καρναβάλι στη Νεάπολη, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί.

Κροκέες

Την Κυριακή, 26 του μήνα, στις 4 μ.μ. η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στις Κροκεές του δήμου Ευρώτα Λακωνίας. Διεξάγεται 62 χρόνια

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Μεσσηνία

Με Τάμτα, Ζοζεφίν αλλά και αναβίωση εθίμων οι απόκριες στη Μεσσηνία Χιλιάδες κόσμου, αναμένεται να κατακλύσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας τη Μεσσηνία… Στο «επίκεντρο» οι περιοχές με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που συνδυάζουν την παράδοση, τηρούν τα έθιμα αλλά και τις «απαιτήσεις» της νεολαίας.

Στην πρωτεύουσα του νομού, το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Φεβρουαρίου κορυφώνεται το 10ο Καλαματιανό Καρναβάλι. Το Σάββατο στις 8μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή παρέλαση με κατάληξη την πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου αναμένεται να στηθεί ένα ξέφρενο πάρτι με dj’s στα σοκάκια του «ιστορικού κέντρου» της πόλης.

Την Κυριακή στις 3μ.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση από το ιστορικό κέντρο και η οποία θα καταλήξει στην κεντρική πλατείας της πόλης. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης με μια μεγάλη συναυλία από την Τάμτα , ενώ παρουσιαστές του καρναβαλιού θα είναι η Έλενα Κώνστα και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού, τη Μεσσήνη, πραγματοποιείται ένα από τα μακροβιότερα και πιο ιστορικά καρναβάλια όλης της χώρας. Το καρναβάλι της Μεσσήνης κλείνει φέτος 163 χρόνια και μετά τον «κορωνοϊό» επανέρχεται πιο δυναμικό από ποτέ… Το βράδυ της Κυριακής στις γειτονιές της «Μεθυσμένης Πολιτείας» αναβιώνουν οι παραδοσιακές φωτιές ενώ λίγο αργότερα στις 11:30 μ.μ. η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Ράνια Κωστάκη υπόσχεται ένα ξέφρενο πάρτι στην «μικρή» πλατεία.

Την Καθαρά Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, αρχικά με την αναβίωση εθίμων, όπως το «Κρέμασμα της γριάς Συκούς» στις 12μ.μ. στην γειτονιά της «Κρεμάλας», το οποίο μας έρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και το έθιμο της «Βάμαινας» της πρώτης ελληνίδας φεμινίστριας. Στις 3μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Πόλης θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση με 17 άρματα, περισσότερους από 1.500 καρναβαλιστές και παρουσιαστή τον Μεσσήνιο ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο. Το 163ο « νησιώτικο καρναβάλι» θα ρίξει αυλαία με μια μεγάλη συναυλία της Ζοζεφίν, στην κεντρική Πλατεία που αναμένεται να ξεκινήσεις στις 5μ.μ.

Όσοι βρεθούν στην περιοχή και επιθυμούν ένα αυθεντικό δρώμενο που έρχεται κατευθείαν από την αρχαιότητα, τότε την Καθαρά Δευτέρα πρέπει να επισκεφθούν το χωριό της Νέδουσας του δήμου Καλαμάτας, στην καρδιά του Ταϋγέτου. Με βαθιές τις ρίζες του στην αρχαία Διονυσιακή λατρεία, το “Δρώμενο της Ευετηρίας» αποτελεί το πιο αυθεντικό ολοήμερο δρώμενο σε ολόκληρο το νομό, το οποίο μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και συμβολίζει την ίδια τη ζωή.