Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Τα Θεοφάνια σε όλη την Ελλάδα Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των υδάτων στην Κορινθία.

https://i1.prth.gr/images/1168x656/_webp/files/2023-01-06/stavros.jpg 

 Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκαν το πρωί της Παρασκευής σε Αθήνα, Πειραιά, αλλά και στην Κορινθία οι τελετές Αγιασμού των Υδάτων για τα Θεοφάνια.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Πειραιά στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, και στην Αθήνα στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη ενώ ακολούθησαν οι ρίψεις του σταυρού στο κεντρικό λιμάνι  της χώρας και την Δεξαμενή στο Κολωνάκι. 

Τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά τέλεσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, ενώ το παρών έδωσαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Τραγάκης και Νόνη Δούνια, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. 

Τον Αγιασμό των Υδάτων πραγματοποιήσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μια λαμπρή τελετή στο λιμάνι του Πειραιά υπό την παρουσία δυο πυραυλάκατων του Πολεμικού Ναυτικού. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε δήλωση του ανέφερε: «Η σημερινή μέρα είναι ημέρα ελπίδας και φώτισης. Το 2023 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα πορευθεί με σταθερά βήματα στον δρόμο της ανάπτυξης της κοινωνικής στήριξης, των θετικών αλλαγών που βελτιώνουν την ζωή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Εύχομαι χρόνια πολλά, υγεία και προκοπή, σε όλες και όλους, ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια στους Έλληνες ναυτικούς».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ευχήθηκε: «Χρόνια πολλά σε όλους, Θεία Φώτιση. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, η Περιφέρεια Αττικής προχωράει μπροστά, από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με τις μεγαλύτερες και καλύτερες προοπτικές για το 2023. Με υγεία».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε: «Τελέστηκε σήμερα στον Πειραιά, ο κεντρικός εορτασμός των Θεοφανίων όλης της Ελλάδος σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Χρόνια πολλά στους Έλληνες, εύχομαι το φως των Θεοφανίων να φωτίσει όλους εμάς σε μια δύσκολη χρονιά για να έχουμε μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και όλους τους Πειραιώτες».

Στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα αφέθηκε, μάλιστα, ελεύθερο για συμβολικούς λόγους ένα περιστέρι συμβολίζοντας την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.
Στην Αθήνα η τελετή Αγιασμού των Υδάτων πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος συνοδευόταν από ένα από τα παιδιά του, και του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, 

Η Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνια τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη στο Κολωνάκι στην οποία έδωσαν το «παρών» και δεκάδες πιστοί. 
Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας ιερείς και πιστοί κατευθύνθηκαν πεζή προς την Δεξαμενή όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται η ρίψη του Σταυρού για τα Θεοφάνια. 

 Ωστόσο δεν ήταν μόνο οι μεγάλες πόλεις με τον αρκετό κόσμο που βούτηξε για τον σταυρό οι οποίες τράβηξαν τα βλέμματα. Λόγω του καιρού αρκετές περιοχές γιόρτασαν τα Θεοφάνια σε σχεδόν πρωτόγνωρες συνθήκες. Από τα Φώτα «πνιγμένα» στην ομίχλη των Ιωαννίνων μέχρι τους... καλοκαιρινούς εορτασμούς στην Κρήτη. 

Στο λιμάνι της Κορίνθου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, χοροστατούντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Διονυσίου,  παρουσία του Υφυπουργού Νίκου Ταγαρά των βουλευτών κ.Κώστα Κόλλια και Γιώργου Ψυχογιού και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.


Το παρών έδωσαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Αθηνά Κόρκα και Χάρης Βυτινιώτης, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, του λιμενικού, της πυροσβεστικής και πλήθος κόσμου. Το Σταυρό έπιασε ο 20χρονος Γιώργος Ορφανός.

Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα, άτομα που στέκονται και σώμα νερού

Στο Δερβένι ο Αγιασμός των Υδάτων πραγματοποιήθηκε  στις δύο ενορίες της πόλης παρουσία πλήθους πιστών . Η τελετή του Αγιασμου των Υδάτων μετά την Θεια Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου πραγματοποιήθηκε  στην παραλία της περιοχής , όπως και του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος 

https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/324267143_913589609639238_1450076482611601026_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=LP5RLb4pUhAAX-AepaE&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=00_AfAzAIGGijuU3aDcxHP_Drhg0zGIGN-Dkmk3jnpfec5rkA&oe=63BD0738

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στο Ξυλόκαστρο η εορτή των Θεοφανείων.Το πρωί με την θεία Λειτουργία,στον Ναό του Αγίου Βλασίου,όπως και σε όλες τις ενορίες, στη συνέχεια η τελετή του Αγιασμού εντός της εκκλησίας, παρουσία της Δημοτικής Αρχής και πλήθους πιστών και τέλος η πομπή πέριξ του ναού με συνοδεία της Δημοτική Φιλαρμονική Ξυλοκάστρου .Ακολούθησε η ρίψη του Σταυρού στα νερά  του Κορινθιακού.

Αγιασμός των Υδάτων για τα Θεοφάνια πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 10:30 στο λιμάνι του Αλμυροποτάμου στην Εύβοια, μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία. Στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Αλμυροποτάμου, τρεις θαρραλέοι μαθητές του δημοτικού, επιχειρώντας να πιάσουν πρώτοι τον σταυρό, σύμφωνα με το evima. Ο ένας λοιπόν, από τους τρεις μαθητές κατάφερε ν’ αγγίξει πριν από τους άλλους το σύμβολο της ορθοδοξίας. 

 Με τη συμμετοχή 28 ατόμων ανάμεσα στους οποίους μια γυναίκα και ένα 13χρονο παιδί πραγματοποιήθηκε η τελετή ρίψης του σταυρού στον Θερμαϊκό για τα Θεοφάνια στη Θεσσαλονίκη. Τον σταυρό έπιασε ο 39χρονος τεχνικός υπολογιστών Μιχάλης Αποστολίδης από τη Νεάπολη, ο οποίος όπως δήλωσε το έχει ξανακάνει άλλες 17 φορές (18 με τη σημερινή).

Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος που έπιασε τον σταυρό για 18η αποκαλύπτοντας ότι βουτάει συνεχώς από το 1996 με εξαίρεση τα δύο χρόνια του κορωνοϊού.

Ειδικά στον Θερμαϊκό ο κ. Αποστολίδης έχει πιάσει τον σταυρό τέσσερις φορές με τον ίδιο να προσθέτε ότι κάθε φορά που τα καταφέρνει η χρονιά πάει καλά.

Οι 28 συμμετέχοντες στον «αγώνα» για τον σταυρό έπεσαν στον Θερμαϊκό από πλεούμενο σκάφος στο ύψος της Μητρόπολης, στη Λεωφόρο Νίκης.

Προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια, δίπλα ακριβώς έπλεαν καράβια του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής καθώς και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Στο κλείσιμο της τελετής, δε, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ευχήθηκε «χρόνια πολλά με υγεία και προκοπή για την πατρίδα».

Άνοιξαν τεράστια ελληνική σημαία και τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο στην Πάτρα

Με αρκετό κόσμο και ήλιο έγινε η τελετή των υδάτων για τα Θεοφάνια, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας.

Kολυμβητές όλων των ηλικιών έπεσαν στα νερά του μώλου της Αγίου Νικολάου, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας για να πιάσουν τον σταυρό, σύμφωνα με το dete.gr. Η τελετή έγινε με την παρουσία εκπροσώπων των φορέων της περιοχής.
Μάλιστα οι κολυμβητές όταν βγήκαν από το νερό άνοιξαν μια τεράστια ελληνική σημαία και τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο. Τον σταυρό έπιασε ο 15χρονος Χρήστος Βουκελάτος. 

 Σε ομιχλώδες σκηνικό τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί την τελετή των Θεοφανίων παρά τον κακό καιρό.

Στα νερά της λίμνης βούτηξαν συνολικά 17 τολμηροί κολυμβητές, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, με τον σταυρό να πιάνει ο 21χρονος Χρήστος Γκούντας ο οποίος βούτηξε για πρώτη φορά φέτος στα παγωμένα νερά της Παμβώτιδας. Τόσο ο 21χρονος Χρήστος όσο και οι υπόλοιποι που βούτηξαν δέχθηκαν τις ευχές του μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μάξιμου, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Να ευχηθούμε σε όλους καλή χρονιά και ευλογημένη με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και να δώσει ο Θεός υγεία και ειρήνη στον τόπο μας ,το έθνος μας και σε όλο τον κόσμο. Χρόνια πολλά και ευλογημένα και ο καθένας μας από τη θέση ευθύνης του εκεί που ζει και δημιουργεί να κάνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να έχουμε αγάπη, ομόνοια και ευημερία».   

Παρουσία πλήθος κόσμου τελέστηκε για πρώτη φορά μετά το 2015 η τελετή των Θεοφανίων στο Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο μικρός Χρήστος βούτηξε για τον σταυρό και όπως φάνηκε δεν είχε κανένα πρόβλημα με το κρύο νερό αφού «η πλάτη του μπαμπά ήταν ζεστή». Δήλωσε, μάλιστα, ότι θα το επαναλάβει και του χρόνου.ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζούμερκα μετά την μεγάλη καταστροφή που είχε υποστεί από την κακοκαιρία την 1η Φεβρουαρίου του 2015 και την αναστήλωσή του μετά από πέντε χρόνια εργασιών.

Στις 11 ώρα ο παπα-Γιώργος Ζαγκελίδης ανέβηκε μαζί με πιστούς στο καλντερίμι της καμάρας του γεφυριού, για την τελετή του Αγιασμού. Κάποιοι τολμηροί πήραν θέση στην όχθη του ποταμού και βουτήξαν στα παγωμένα νερά του Αράχθου να πιάσουν τον σταυρό

Ένας από τους μικρότερους σε ηλικίας «βουτηχτές» για τον σταυρό στα φετινά Θεοφάνια ήταν ο 8χρονος Χρήστος Σεντούκας ο οποίος έπεσε στο κρύο νερό του λιμανιού της Σούδας στα Χανιά μαζί με τον πατέρα του. Φορώντας ειδική στολή ο 8χρονος βούτηξε στο νερό στην πλάτη του πατέρα του για να τηρήσει το έθιμο.  Μετά τη βουτιά, δε, ο μικρός ανέβηκε γρήγορα σε ένα από τα φουσκωτά που βρίσκονταν στο λιμάνι για λόγους ασφαλείας και γρήγορα άλλαξε ρούχα και έβαλε το μπουφάν του. Αν και ο πατέρας του 8χρονου είχε βουτήξει στο παρελθόν για τον σταυρό στα Θεοφάνια, αυτή ήταν η πρώτη φορά που το έκανε με τον γιο του στην πλάτη του.