Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Πρωτοχρονιά 2023: Ο κόσμος γιορτάζει κανονικά για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια, με ελπίδες για μια καλύτερη χρονιά

syntagma-m4 

Κάθε χρονιά μπαίνει με τις πιο θερμές ευχές – και το 2023 δεν είναι εξαίρεση σε αυτό. Φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, οι προοπτικές για τη χρονιά που θα καλωσορίσει ο πλανήτης ίσως είναι καλύτερες από τις προηγούμενες.

Στην Ελλάδα ο κόσμος βγήκε μαζικά στους δρόμους, εκμεταλλευόμενος και την καλοκαιρία, για να ψωνίσει, να ταξιδέψει και να γιορτάσει την πρώτη κανονική Πρωτοχρονιά ύστερα

από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Το 2023 συσσωρεύει πολλές προσδοκίες για καλύτερες ημέρες, καθώς το 2022 που μόλις τελείωσε αφήνει παρακαταθήκη τον πόλεμο και την ακρίβεια, αλλά οι εκτιμήσεις και οι ελπίδες είναι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. 

Ενδεικτικό είναι ότι οι χειμερινοί προορισμοί είναι γεμάτοι οι περισσότεροι ενώ και η κίνηση της αγοράς ήταν αυξημένη. 

Η οικονομία θα είναι στο επίκεντρο, αλλά και το πολιτικό θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει αμέσως μετά την εορταστική ραστώνη, καθώς θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών. 

Στον Δυτικό κόσμο τα μέτρα είναι πλέον παρελθόν για την πλειονότητα του πληθυσμού. Ο καλός καιρός των ημερών σε Ευρώπη και την Ελλάδα έβγαλε τον κόσμο μαζικά στους δρόμους και για να γιορτάσουν και για να χαρούν τις ημέρες.

Ακόμη και στην Κίνα, τη χώρα που είχε εφαρμόσει πρώτη μέτρα για την πανδημία, οι περιορισμοί καταργήθηκαν μέσα σε μια ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός μας εγκατέλειψε, αλλά με πολλά και καλά εμβόλια το στοίχημα για το 2023 δεν θα είναι δύσκολο να το κερδίσουμε.

Στην Ευρώπη, συνεχίζεται η προσπάθεια να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, ο καλός καιρός -αφύσικα καλός καιρός, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί- και η τεράστια προσπάθεια να στηθούν υποδομές από την αρχή δείχνουν ότι δεν θα περάσουμε ένα χειμώνα διακοπών και δυσκολιών. Έχουμε και εδώ δρόμο μπροστά μας.

Ωστόσο οι τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές ενώ ο πληθωρισμός ροκανίζει εισοδήματα σε όλη την ήπειρο. Λύσεις στο τραπέζι υπάρχουν, αλλά ζητείται η εφαρμογή τους με αποτελέσματα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στιγμάτισε τη χρονιά που πέρασε. Θα δούμε τη λήξη του μέσα στο 2023 ή από την άνοιξη θα περάσουμε σε ένα νέο γύρο ακόμη πιο αιματηρών συγκρούσεων; Ρωσία και Ουκρανία δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα μιας συμφωνίας, ακόμη όμως τις χωρίζει μια άβυσσος.

Τα «σύννεφα» δεν λείπουν για τη χρονια που έρχεται, αλλά όπως και αν έχουν τα πράγματα, τώρα είναι η ώρα για ευχές για υγεία και ευτυχία, για τον καθένα και για όλους.