Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Κακοκαιρία «Gaia»: Νέα μηνύματα από το 112 - Προειδοποίηση Αρναούτογλου

Κακοκαιρία «Gaia»: Νέα μηνύματα από το 112  Προειδοποίηση Αρναούτογλου 

Η κακοκαιρία «Gaia» πλήττει τη χώρα, ενώ με μήνυμα από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προειδοποιηθεί οι κάτοικοι σε Ήπειρο, Κέρκυρα, Αιτωλοακαρνανία, Αμφιλοχία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία.

Προειδοποιητικό μήνυμα, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, έλαβαν απόψε, περίπου στις 20:45, στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα λοιπόν με το προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και τις μεσημβρινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και

θυελλώδεις άνεμοι.

Με το συγκεκριμένο μήνυμα, η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου (10/12) οι κάτοικοι της Ηπείρου έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από την υπηρεσία 112 της Πολιτικής Προστασίας, για περιορισμό των μετακινήσεων λόγω επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων. 

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει κινητοποιήσει οκτώ μηχανήματα για την αποκατάσταση τους σε Τζουμέρκα, Κόνιτσα, Ζαγόρι και Λάκκα Σουλίου.

Κλειστή για τα πλοία ανοιχτού τύπου είναι από τη νύχτα η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας καθώς στα ανοιχτά επικρατούν άνεμοι 8-9 μποφόρ, ενώ εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων κλειστού τύπου. Από τις 07:00 το πρωί δεν εκτελούνται ούτε τα δρομολόγια της πορθμειακής γραμμής Ηγουμενίτσας – Παξών.

Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου και μέχρι το Κυριακή το μεσημέρι η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί, για αυτό και η Πολιτική Προστασία εφιστά την προσοχή όλων και ζητά από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις 

Κλειστοί δρόμοι στην Κέρκυρα – Απαγορευτικό απόπλου για Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Η κακοκαιρία Gaia έρχεται και η Κέρκυρα παίρνει τα μέτρα της. Τι αποφασίστηκε μετά από συνεδρίαση για τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή…

Επί ποδός βρίσκονται στην Περιφέρεια Ιονίου, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού και των έντονων καιρικών φαινομένων, που θα πλήξουν την περιοχή από σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί, υπό το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κωνσταντίνου Ζορμπά, με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώθηκε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους δήμους, τα Σώματα Ασφαλείας και τους εθελοντές.

Στην ίδια ανακοίνωση, πέραν των συστάσεων προς τους πολίτες, ενημερώνονται οι κάτοικοι της Κέρκυρας πως ορισμένοι δρόμοι οι οποίοι είχαν υποστεί κατολισθήσεις τις προηγούμενες ημέρες, έκλεισαν για την κυκλοφορία των οχημάτων από το μεσημέρι και μέχρι νεότερης ενημέρωσης. Πρόκειται για τους δρόμους που συνδέουν Μεσογγή με Χλωμό, Μπούκαρη με Πετριτή και Χλωμό με Άγιο Δημήτριο.

Επίσης λόγω των ισχυρών νοτιάδων έκλεισε η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης, ενώ τα δρομολόγια προς Κέρκυρα διεξάγονται μόνο με κλειστού τύπου πλοία. Απαγορευτικό απόπλου έχει εκδοθεί και για την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. 

Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο Facebook προειδοποιεί και αυτός για τους σφοδρούς νοτιάδες που πρόκειται να δημιουργήσουν τεράστια κύματα στις ακτές.

«Μεγάλη προσοχή στους σφοδρούς κατά τόπους νότιους – νοτιοανατολικούς ανέμους και στις ακτές της βόρειας Ελλάδας από απόψε το βράδυ μέχρι και το ξημέρωμα της Κυριακής», σημειώνει στην ανάρτηση του έκανε ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ3. 

ναλυτικά η ανάρτηση για την κακοκαιρία «Gaia»

«ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΣΦΟΔΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΝΟΤΙΟΥΣ – ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ!

Σύμφωνα με το μοντέλο κυματισμού του poseidon.hcmr.gr, το σημαντικό ύψος κύματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 2-2,5 μέτρα στις ακτές του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής και τα 3 με 3,5 μέτρα στις ακτές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης!!!

Κατά την ταπεινή μου άποψη για καλό και για κακό οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που ελλιμενίζονται σε λιμάνια και όρμους των παραπάνω θαλάσσιων περιοχών να μεριμνήσουν άμεσα για την ασφάλεια των σκαφών τους. Συνιστάται, επίσης, να αποφεύγεται ο απόπλους κάθε μικρού σκάφους μέχρι βελτίωσης των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

2. Την Κυριακή 11-12-2022

α. Στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι τις πρωινές ώρες

β. Στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά μέχρι το απόγευμα

γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες

δ. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες

ε. Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα