Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Ισπανία-Μαρόκο 0-3 στα πέναλτι (0-0 κ.δ. και παράταση): «Βόμβα» πρόκρισης!

 Ισπανία-Μαρόκο 0-3 στα πέναλτι (0-0 κ.δ. και παράταση): «Βόμβα» πρόκρισης! 

Τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του και για το αφρικανικό ποδόσφαιρο πανηγυρίζει το Μαροκο. Απέκλεισε την Ισπανία με 3-0 στα πέναλτι (0-0 στα 120 λεπτά) με τον Μπόνο να γίνεται ήρωας και τους Ισπανούς να μην μπορούν να σκοράρουν ούτε από την άσπρη βούλα. Μεγάλη έκπληξη αλλά και δίκαιη πρόκριση για το Μαρόκο που περιμένει τώρα το νικητή του αγώνα Πορτογαλίας-Ελβετίας

Στη διάρκεια της αναμέτρησης η Ισπανία δεν μπόρεσε να σκοράρει,

αλλά ούτε και να κάνει πολλές φάσεις, με σπουδαιότερη το δοκάρι που είχε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ο Σαράμπια. Ενώ το Μαρόκο είχε δυνατές στιγμές για το γκολ, στις πολύ γρήγορες αντεπιθέσεις που είχε σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, ακόμη και στην παράταση. 

Με 4-2-3-1 και χωρίς κλασικό φορ άρχισε η Ισπανία με πέντε αλλαγές από τον Λουίς Ενρίκε σε σχέση με την ήττα από την Ιαπωνία, ενώ ο Βαλίντ Ρεγκραγκί είχε μόνο μία (τον Αμαλά) από το τελευταίο παιχνίδι του Μαρόκου που άρχισε με 4-1-4-1 και με την ομάδα του πίσω από την μπάλα και με αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές το Μαρόκο κέρδισε φάουλ στο 12' και ο Χακίμι εκτέλεσε από καλή θέση πάνω από την εστία, ενώ η Ισπανία κυκλοφορούσε μπάλα δίχως να απειλεί. Στο 25' ο Γκάβι είχε δοκάρι σε φάση που άρχισε από λάθος του Μπόνο και σταμάτησε ως οφσάιντ, άρα δεν καταγράφηκε. Όμως στο 26' ο Ασένσιο ξέφυγε στην πλάτη της άμυνας και σούταρε στο έξω δίχτυ στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία της Ισπανίας που άρχισε να ξυπνά επιθετικά. Στο 33', όμως, ο Μαζράουι έκλεψε εκτός περιοχής και σούταρε με δύναμη, με τον Σιμόν να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια. Το Μαρόκο συνέχισε με πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία και δύναμη στα μαρκαρίσματα, ενώ έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 42' με κεφαλιά του Αγκέρ που έφυγε έξω από τη σέντρα του εξαιρετικού στο ματς Μπουφάλ. Με την Ισπανία να τελειώνει το πρώτο μέρος με μία μόνο τελική, αρνητικό ρεκόρ από το Μουντιάλ του 1966.

Στο ίδιο στιλ και το δεύτερο μέρος, με την Ισπανία στο 55' να έχει ένα σουτ από πλάγια του Όλμο με τον Μπόνο στη σωστή θέση. Και το Μαρόκο να συνεχίζει στην ίδια άψογη και με προσήλωση τακτική, αναγκάζοντας τον Λουίς Ενρίκε να βάλει τον Μοράτα για να έχει κανονικό φορ, αλλά η ομάδα του δεν μπορούσε να περάσει την μπάλα μέσα στις γραμμές. Το παιχνίδι κυλούσε χωρίς φάσεις, με τον Νίκο Γουίλιαμς να παίρνει και αυτός θέση στο παιχνίδι για να φέρει κινδύνους στην αφρικανική άμυνα που για ένα ακόμη ματς στο Μουντιάλ ήταν η μεγάλη δύναμη της ομάδας του Ρεγκραγκί. Στο 82' ο Μοράτα έκανε γύρισμα, αλλά κανείς δεν βρέθηκε στην πορεία της μπάλας, με το Μαρόκο να χάνει λόγω τραυματισμού τον Αγκέρ στο 84'. Στο 86' απείλησε ο Σεντίρα τον Σιμόν μετά από καλή αντεπίθεση με τους Μαροκινούς να προσπαθούν για να φτάσουν στο γκολ και στη μεγάλη έκπληξη πριν από την παράταση. Στο 89' ο Νίκο Γουίλιαμς είχε καλή στιγμή και στις καθυστερήσεις ο Μοράτα κεφαλιά άουτ μετά το φάουλ του Σολέρ. Ο Μπόνο έδιωξε δύσκολα σε φάουλ του Όλμο στην τελευταία φάση του 90λεπτου. Και κάπως έτσι... παράταση.

H Ισπανία συνέχισε με το passing game (έφτασε πάνω από 800 πάσες) ψάχνοντας μία φάση απέναντι στους κουρασμένους Μαροκινούς, με τον Μοράτα μα μην μπορεί την κεφαλιά από τη σέντρα του Γουίλιαμς, ενώ ο Λουίς Ενρίκε έριξε και τον Φάτι στην επίθεση. Με την Ισπανία να ψάχνει πια πιο έντονα το γκολ της πρόκρισης, όμως στο 104' το Μαρόκο είχε μεγάλη φάση με τον Σιμόν να αποκρούει το σουτ του ολομόναχου Σεντίρα, μετά την πάσα του Ουναχί. O Σεντίρα βγήκε στην κόντρα και στο 115', αλλά ο Ρόδρι τον πρόλαβε πριν από το σουτ. Με την Ισπανία να ψάχνει μία φάση απέναντι στους ηρωικούς Μαροκινούς που είχαν τραυματία τον Σαΐς στα τελευταία λεπτά. Τη βρήκε στο... 123' με τον Σαράμπια που από πλάγια σούταρε στο δοκάρι, με την μπάλα να φεύγει έξω και τη διαδικασία των πέναλτι να κρίνει την πρόκριση.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Σαμπίρι: 0-1

Σαράμπια: Δοκάρι!

Ζίγιες: 0-2

Σολέρ: Απόκρουση Μπόνο!

Μπενούν: Απόκρουση Σιμόν!

Μπουσκέτς: Απόκρουση Μπόνο!

Χακίμι: 0-3

Ο Αργεντινός Φερνάντο Ραπαλίνι ήταν ο διαιτητής του αγώνα στο Education City Stadium.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Γιορέντε, Ρόδρι, Λαπόρτ, Άλμπα (98' Μπαλντέ), Μπουσκέτς, Πέδρι, Γκάβι (63' Σολέρ), Όλμο (98' Φάτι), Φ. Τόρες (76' Γουίλιαμς -119' Σαράμπια), Ασένσιο (63' Μοράτα)

ΜΑΡΟΚΟ: Μπόνο, Χακίμι, Αγκέρ (84' λ.τ. Ελ Γιαμίκ), Σαΐς, Μαζράουι (82' Ατιγιάτ-Αλά), Ουναχί (120' Μπενούν), Άμραμπατ, Αμαλά (82' Σαμπίρι), Ζίγιες, Μπουφάλ (61' Εζαλζουλί), Ελ Νεσίρι (82' Σεντίρα)