Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Ολυμπιακός: Οι εισηγήσεις στον Μαρινάκη για αποχώρηση - Τι προβλέπει ο ΚΑΠ

 Ολυμπιακός: Οι εισηγήσεις στον Μαρινάκη για αποχώρηση  Τι προβλέπει ο ΚΑΠ 

Η πρόταση του Γιάννη Βρέντζου για αποχώρηση του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα καθώς οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτύρονται έντονα για την διαιτησία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έχει βάλει βόμβα στο ελληνικό πρωτάθλημα. 

Μάλιστα ο πρόεδρος της oμάδας Βαγγέλης Μαρινάκης στη δήλωσή του αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της ομάδας του τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Όταν δεν μπορείς να προχωρήσεις με νόμιμα μέσα και όταν κάνεις αυτό που πρέπει: δηλαδή να παίξεις ένα καλό ποδόσφαιρο, να ισχύουν οι

κανονισμοί του ποδοσφαίρου. Όταν όλα αυτά καταπατούνται θα πρέπει και εμείς να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι εύκολες αυτές οι αποφάσεις. Όπως σας είπα, θα γίνει ένα διοικητικό συμβούλιο αύριο το απόγευμα ή την Τρίτη το πρωί και θα αποφασίσουμε».

Οι περισσότεροι από τους στενούς συνεργάτες του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι θετικοί στο να αποχωρήσει η ομάδα από το πρωτάθλημα. μπορεί να ακούγεται ως κάτι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί αλλά οι εισηγήσεις στον πρόεδρο της ΠΑΕ είναι προς αυτή την κατεύθυνση.  Μάλιστα το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι «το πρωτάθλημα εξελίσσεται ως φαρσοκωμωδία και ότι μόνο το ηλεκτροσόκ με την αποχώρηση του Ολυμπιακού που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στο ελληνικό πρωτάθλημα όλα μπορούν να αλλάξουν και η διοργάνωση να διεξάγεται επί ίσοις όροις»

Ο ΚΑΠ προβλέπει σκληρές ποινές σε περίπτωση αποχώρησης ομάδας από πρωτάθλημα που είναι σε εξέλιξη, γεγονός που ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Συγκεκριμένα, αν μια ΠΑΕ αποχωρήσει από πρωτάθλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, τότε υποβιβάζεται αυτομάτως δύο κατηγορίες και στο νέο πρωτάθλημα, αυτό της Γ’ Εθνικής στην εν λόγω περίπτωση, θα ξεκινήσει με ποινή -6 βαθμών. Παράλληλα, στους μετόχους της ΠΑΕ, αλλά και στους συγγενείς τους, απαγορεύεται ρητώς για την επόμενη πενταετία να εμπλακούν με τον οποιοδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε ΠΑΕ! 

Οι ποινές αναφέρονται στο «Παράρτημα Νο.1» του ΚΑΠ και συγκεκριμένα το Άρθρο 3 που μιλάει για «Αποχώρηση ΠΑΕ από πρωτάθλημα σε εξέλιξη»:

«1.α) Π.Α.Ε. που θα αποχωρήσει από πρωτάθλημα όταν αυτό είναι σε εξέλιξη, είτε με δική της απόφαση είτε για οποιονδήποτε λόγο που θεωρείται σύμφωνα με τους Κανονισμούς, ως αποχώρηση, τιμωρείται με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού οργάνου, ως ακολούθως: 

i)με άμεσο υποβιβασμό δύο (2) κατηγορίες κάτω από εκείνη που αγωνιζόταν,
ii)με αφαίρεση έξι (6) βαθμών από το πρωτάθλημα της κατηγορίας που θα μετάσχει,
iii)με χρηματική ποινή εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ η ομάδα και 100.000 ευρώ ο καθένας από τους πρόεδρο και μεγαλομέτοχο αυτής.

β) Τα αποτελέσματα των αγώνων, τους οποίους η ομάδα έδωσε στο πρωτάθλημα που μετέχει μέχρι την ημέρα της αποβολής της, είναι ισχυρά. Από την ημέρα αποχώρησης της και έως τη λήξη της διοργάνωσης όλοι οι αγώνες της θεωρείται ότι έχουν κερδηθεί από τις αντίπαλες ομάδες με σκορ 3-0 και υπολογίζονται για την έκτιση ποινών μόνο των αντιπάλων ομάδων.

2.Οι μέτοχοι της Π.Α.Ε. που κατέχουν τουλάχιστον 10% του μετοχικού κεφαλαίου και τα μέλη της διοίκησης αυτής, δεν δικαιούνται, για την επόμενη, από την ημερομηνία οριστικής αποχώρησης, πενταετία να μετέχουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους, έως δευτέρου βαθμού, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στην μετοχική σύνθεση ή την διοίκηση Π.Α.Ε. ή Σωματείου».

Βέβαια εκτός από τα παραπάνω, πιθανή αποχώρηση του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα βάζει βόμβα συθέμελα σε αυτό καθώς αλλάζουν όλοι οι όροι από την εμπορική αξία του προϊόντος μέχρι το ενδιαφέρον του κόσμου.