Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αισχρό ψέμα το δημοσίευμα για παρακολουθήσεις - Πίσω από τον Βαξεβάνη είναι ο Τσίπρας» - Τι είπε για Ολυμπιακό, εκλογές και ελληνοτουρκικά

 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αισχρό ψέμα το δημοσίευμα για παρακολουθήσεις  Πίσω από τον Βαξεβάνη είναι ο Τσίπρας»  Τι είπε για Ολυμπιακό εκλογές και ελληνοτουρκικά 

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την πρώτη του συνέντευξη, μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μίλησε για όλους και για όλα εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τα δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν με τις παρακολουθήσεις, πετώντας το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα προκαλώντας τον να καταθέσει πρόταση μομφής ενώ δεν δίστασε να στείλει μηνύματα σε στελέχη και ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ΠΑΕ σχετικά με τον ρόλο τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις τόνισε: «Είναι απίστευτο ψέμα. Ένα δημοσίευμα παρουσιάζει ονόματα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς καμία σύνδεση με εμένα προσωπικά. Πιστεύει κανείς ότι μέσα σε όλα που είχα να διαχειριστώ αυτά τα τρία χρόνια παρακολουθούσα υπουργούς μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή τόσο χαμηλά; Ποια είναι η δική μου άμυνα; Είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Υπουργό Εξωτερικών. Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απαράδεκτους ισχυρισμούς» και τόνισε ότι επί χρόνια στοχοποιείται ο ίδιος προσωπικά με επιθέσεις λάσπης.

«Στηρίζομαι στη Δικαιοσύνη να ζητήσει αποδείξεις. Αν δεν τα φέρει ο Βαξεβάνης δεν θα είναι συκοφάντης αλλά εθνικά επικίνδυνος. Δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός χωρίς καμία απόδειξη. Είναι υπεύθυνος προσωπικά ο κύριος Βαξεβάνης και όποιος τον κατευθύνει για την κατάντια του τόπου. Ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το Predator. Τελείως διαφορετικό από το να λέει κάποιος ότι το έχω ενορχηστρώσει εγώ. Δεν γνωρίζω από ποιον και πρέπει να το μάθουμε. Θα το ξεδιαλύνουμε και θα ψηφίσουμε διάταξη που θα απαγορεύει ρητά αυτά τα λογισμικά. Δεν ήταν η ΕΥΠ και δεν είχα ανάμειξη. Ευθύνη του πρωθυπουργού σε παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησής του δεν νοείται σε μια Δημοκρατία. Εδώ και 7 χρόνια στοχοποιούμε προσωπικά γιατί έχω αναλάβει να σύρω τη χώρα σε μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να φτάσουμε σε εκλογές με το κακόβουλο λογισμικό να λειτουργεί ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:  Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτή την ιστορία. Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 και ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση το απόρρητο των συνομιλιών. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 στην ώρα τους. Ημερομηνίες εκλογών έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλές. Δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές που αυτό θέλουν να επιδιώξουν. Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, αν αυτό κάποιος το αμφισβητεί, μπορεί να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει να άρει την εμπιστοσύνη της σε μένα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να ρίξουμε φως στην υπόθεση. Εκλογές θα γίνουν το 2023 στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Δεν πρόκειται να συρθώ σε εκλογές από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές».

«Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί υπουργούς του» επανέλαβε, ενώ δεν δίστασε να… ρίξει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν έχω αποφύγει καμία συζήτηση στη Βουλή» τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να αναμετρηθούμε, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Πάτση είπε: «Προφανώς και η επιλογή του Πάτση ήταν προβληματική. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Επιλέγουμε εκατοντάδες υποψηφίους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν δεκάδες νέα στελέχη πολύ πετυχημένα που μπόλιασαν τη ΝΔ. Υπήρχε μια αστοχία. Υπάρχει μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση, η αναμόρφωση του Πόθεν Έσχες. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Έχει αδυναμίες και έχει υπάρξει εκμετάλλευση του Πόθεν Έσχες για στοχοποίηση. Να περάσουμε σε σύστημα που θα ελέγχει με απόλυτη ασφάλεια και διαφάνεια και να γίνεται σοβαρός έλεγχος».

Για τα όσα είπε ο ο Γιάννης Βρέντζος που με αφορμή το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό έκανε λόγο για εγκληματική οργάνωση: «Το άκουσα και εγώ. Εγκληματική οργάνωση κατά τον εκπρόσωπο του Ολυμπιακού τα τελευταία τρία χρόνια που έχει πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Αυτό ως προς το συγκεκριμένο. Περιμένω να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια. Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους του. Νομίζουν ότι επειδή έχουν μια ομάδα, μπορούν να υπονομεύουν. Οι ρόλοι του καθενός είναι καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Κάποιοι μπορούν να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπονομεύουν την κυβέρνηση, να αλλάζουν από τη μια ημέρα στην άλλη την πορεία της χώρας. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους, αλλά δεν είναι ούτε υποβολείς μας. Ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε υποκείμενα εκβιασμού. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η κυβέρνηση ούτε δέχεται πιέσεις ούτε εκβιάζεται. Να αναλογιστούν όλοι ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τέτοιες λογικές».

Για την ακρίβεια είπε: «Το καλάθι του νοικοκυριού είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά μια εισαγόμενη ακρίβεια που έχει να δει ο πλανήτης 40 χρόνια. Είναι ακρίβεια Πούτιν και όχι ακρίβεια Μητσοτάκη. Το καλάθι είναι μια πρωτοβουλία που φαίνεται να αποδίδει. Έχει συμπιέσει τις τιμές αλλά δεν περιοριζόμαστε εκεί. Αν δεν λειτουργήσει, δεν θα γίνει μείωση του ΦΠΑ.  Και αυτό γιατί κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα πετύχει. Πολλοί το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς. Η μείωση δεν έφτασε στον καταναλωτή και στέρησε από τον προϋπολογισμό έσοδα. Με τους λογαριασμούς του ρεύματος οι πολίτες παίρνουν τον λογαριασμό, βλέπουν τι θα πλήρωναν και τι πληρώνουν. Για το πετρέλαιο κίνησης είχαμε την πολιτική επιλογή να στηρίξουμε τις τιμές στην αντλία. Αυτή τη στιγμή ρίξαμε το βάρος στη θέρμανση. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω για το κίνησης. Θα δούμε τις δυνατότητες. Δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Όταν θα έχουμε κάτι θα το ανακοινώσουμε». 

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε: «Έχω πει πολλές φορές ότι δεν μπαίνω σε φραστική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας στα διεθνή fora, τα είπα και στον κ. Ερντογάν στην Πράγα. Είναι οι τουρκικές εκλογές και η τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας πίσω από τις προκλήσεις. Ο αναθεωρητισμός τους θα απαντιέται με απόλυτη αυστηρότητα. Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο στις συμμαχίες μας, ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, επέκταση των χωρικών μας υδάτων όπου και όποτε το κρίνουμε. Θα επισημάνω ότι όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική είναι οι ίδιοι που κυβερνούσαν και δεν έκαναν τίποτα όταν είχαν τη δυνατότητα.  Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι παράνομο, θέλουμε να κάνουμε άνοιγμα στη Λιβύη για να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες μαζί τους. Θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα για από κοινού εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ίσως αιφνιδιάσουμε εμείς την Τουρκία σε ότι έχει να κάνει με τις έρευνες. Σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν άμεσα τις επόμενες ημέρες νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και Κρήτης από την Exxon. Οφείλουμε να διερευνήσουμε αν έχουμε τη δυνατότητα να εξορύξουμε φυσικό αέριο για την ενεργειακή μας ασφάλεια και εκείνες της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συνθήκη η Αλεξανδρούπολη είναι τέτοιας σημασίας που πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του Δημοσίου που μπορεί να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές του. Δεν βλέπουμε λόγο να πωληθεί το λιμάνι».