Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Γ. Ψυχογιός: Στη Βουλή η κραυγή αγωνίας γιατρών, εργαζόμενων και πολιτών για την εγκατάλειψη Νοσοκομείου και δομών Υγείας της Κορινθίας

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18/11/2022

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Γ. Ψυχογιού και την συνυπογραφή της βουλεύτριας Δ. Αυγέρη, αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. κατατέθηκε σήμερα ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την απαξίωση και σοβαρή υποβάθμιση του Νοσοκομείου και των δομών Υγείας του Νομού και την ανάγκη άμεσης στήριξης του προσωπικού, αλλά και ενίσχυσης τους με προσλήψεις, υποδομές και μέσα.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε καθώς και link με βίντεο δήλωσης του βουλευτή σχετικά με την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε. 

 


Ακολουθεί η  Ερώτηση αναλυτικά όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου  2022 

 

Προς: κ. Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: Κραυγή αγωνίας γιατρών, εργαζόμενων και πολιτών της Κορινθίας για την απαξίωση και σοβαρή υποβάθμιση του Νοσοκομείου και των δομών Υγείας του Νομού.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο εισόδου και εξόδου από την Πελοπόννησο εξυπηρετώντας τόσο τις ανάγκες των 140.000 μόνιμων κατοίκων της ΠΕ Κορινθίας αλλά και των επισκεπτών του Νομού που τα σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι αυξάνουν σημαντικά τον πληθυσμό. Τα τελευταία χρόνια το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου αντιμετωπίζει επιδεινούμενα προβλήματα στελέχωσης και υποδομών, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες ιατρικής περίθαλψης της Κορινθίας και όχι μόνο. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του Νομού. Η αποδυνάμωση του Νοσοκομείου οδηγεί ταυτόχρονα σε εργασιακή υπερκόπωση και παραιτήσεις του ιατρικού προσωπικού εφόσον επιλέγονται από τη Διοίκηση και το Υπουργείο σας πρόχειρες λύσεις μέσω της μετακίνησης ιατρών από το ένα Τμήμα στο άλλο με σχεδόν καθημερινά «εντέλλεσθε», καθώς και με μετακινήσεις γενικών ιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Μεταξύ των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο είναι τα εξής:

Στην Παθολογική Κλινική υπηρετούν 3 μόνιμοι ειδικοί Παθολόγοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την νοσηλεία συχνά άνω των 60 ασθενών αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται στην Κλινική Covid-19. Στην τελευταία  υπηρετεί στα πλαίσια της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, αποσπασμένος Πνευμονολόγος, ο οποίος εντός του επόμενου μήνα αποχωρεί και δεν θα υπάρχει στη συνέχεια κανένας Πνευμονολόγος!

Στην Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν αυτή τη στιγμή 4 Χειρουργοί, εκ των οποίων ο ένας θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης. Στο Τ.Ε.Π. προβλέπονται 3 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών, εκ των οποίων 1 μετακινήθηκε ήδη στη Χειρουργική Κλινική και 1 δήλωσε παραίτηση, με αποτέλεσμα να καλύπτονται από άλλα τμήματα ή από πρωτοβάθμιες δομές. Η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική λειτουργούν με 3 ιατρούς αντίστοιχα που είναι στα όρια της εξουθένωσης,αφού εφημερεύουν 10-11 φορές τον μήνα.

Επιπρόσθετα, οι συμβασιούχοι στη φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα, που έχουν προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες επί χρόινα στο Νοσοκομείο, βρίσκονται σε διαρκή ομηρία με τρίμηνες ανανεώσεις των συμβάσεών τους και με τη μόνιμη απειλή εισόδου συνεργείων εργολάβων από τη Διοίκηση και το Υπουργείο.

Τέλος, οι υγεινομικοί σε αναστολή παραμένουν εκτός εργασίας ενώ οι ανάγκες του Νοσοκομείου είναι τεράστιες.

Επειδή, λόγω της παραπάνω κατάστασης του Νοσοκομείου, εντοπίζονται αλλεπάλληλες παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα πάνω από 25 γιατροί να έχουν αποχωρήσει την τελευταία διετία και άλλοι να μην το επιλέγουν καν στις ανεπαρκείς – ούτως ή άλλως – προκηρύξεις που γίνονται ώστε να αναλάβουν υπηρεσία.

Επειδή, η πρακτική να αποσπώνται ιατροί από τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, υποβαθμίζει καθοριστικά την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Νομού που είναι δικαίωμα των πολιτών.

Επειδή, η απασχόληση γενικών ιατρών ή ειδικευμένων ιατρών άλλων ειδικοτήτων σε θέσεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων, έχει αρνητικές συνέπειες στην παροχή ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας, παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι γιατροί.

Επειδή, οι συμβασιούχοι στην φύλαξη και την καθαριότητα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους και να γίνει προκήρυξη με μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επειδή, οι υγεινομικοί σε αναστολή είναι πλήρως απαραίτητοι για το Νοσοκομείο και τις δομές Υγείας του Νομού και ζητάμε την επαναφορά τους με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.  

Επειδή, σε πρόσφατη επίσκεψή μας με την αναπληρώτρια Τομεάρχη Υγείας, Δώρα Αυγέρη, και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας συναντηθήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους και διαπιστώσαμε από κοντά τα πολλά προβλήματα και τις ανάγκες άμεσης στήριξης των δομών Υγείας στην Κορινθία. 

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ενισχυθούν άμεσα το Νοσοκομείο Κορίνθου και οι δομές πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού σε προσωπικό, υποδομές και μέσα με βάση όλα τα παραπάνω, που είναι απολύτως επείγοντα για την πρόσβαση των πολιτών σε ένα βασικό κοινωνικό τους δικαίωμα αλλά και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο Νομό? 

 

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Γιώργος Ψυχογιός

Αυγέρη Θεοδώρα

 

Ψυχογιός Γεώργιος