Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Νέος Κύκλος Εκπομπών «Αστικό Τοπίο»

 

 

Ο νέος κύκλος της σειράς εκπομπών αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος «Αστικό Τοπίο» θα ξε­κινήσει να προβάλλεται αυτό το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 14.30 στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Στον νέο κύκλο εκπομπών ταξιδεύουμε από τη Θράκη στη Θεσσαλία και από εκεί στην Α­θήνα και στη Τζιά, διαπερνώντας τοπολογικά, αλλά και ιστορικά, κτίρια και εποχές. Με αυτό τον τρόπο, αποκαλύπτουμε τη σχέση του τοπίου με τον άνθρωπο, προκρίνοντας την αρχιτεκτο­νική, αλλά και οποιαδήποτε παρέμβαση, ως μια ανάγκη κατανόησης και νοηματοδότησης της ζωής του ανθρώπου.

Οι συνεντεύξεις αποτελούν το μέσο με το οποίο όλες οι ιστορίες, κτιρίων και τόπων, ξεδι­πλώνονται. Κτίρια-ερείπια, μάρτυρες άλλης εποχής, ανακαινίζονται και αποκτούν νέα ζωή, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται κτίρια που φέρουν και μετα-φέρουν την ιστορία με τη χρήση τους. Ο προβληματισμός, όμως, της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δίνεται διαμέσου των αρχαίων δο­μών, φυσικών και τεχνητών, καθώς και με τις εξαρχής νέες παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο και εν γένει σε κάθε τόπο.

Ενδεικτικά, θα προβληθούν το εθνολογικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης, ο σιδηροδρομι­κός σταθμός και το μουσείο τρένου στη Δράμα, το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας και το Κουρσούμ Τζαμί  στα Τρίκαλα, καθώς και η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή στη Λάρισα. Στους επόμενους σταθμούς  της εκπομπής, θα προβληθεί το έργο σύγχρονων αρχιτεκτόνων, όπως μια σύγχρονη κατοικία στη Τζιά, το εσωτερικό ενός διαμερίσματος και μια λαϊκή ιστορική γειτονιά στην Αθήνα, αλλά και ένα θερινό σινεμά στην ακτή του Φλοίσβου.

Αστικό Τοπίο

Αυτό το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 14.30 στη Βουλή Τηλεόραση 


Βουλή Τηλεόραση- Επικοινωνία