Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Ίσως να μην έχει μάθει να του απαντάνε - Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη

 Μητσοτάκης για Ερντογάν: Ίσως να μην έχει μάθει να του απαντάνε - Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη

Διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο δήλωσε ο Κυριάκος  Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου. Η ελληνική κυβέρνηση κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα αφήσω καμία πρόκληση να περάσει

αναπάντητη. Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ευρωπαϊκή κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματα τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και σε όσους συμμετέχουν στο καινούργιο και θεωρώ επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», είπε ο Πρωθυπουργός για τον Ερντογάν.

«Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω, δεν είναι απειλή κατά της Ελλάδος (σ.σ. η φράση “θα έρθουμε νύχτα”). Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα μείνουμε σε αυτό το κλίμα. Συγκρατώ την τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν προσβλέπει στα εδάφη άλλης χώρας. Συγκρατώ την τοποθέτηση ως σχόλιο στην θετική κατεύθυνση. Ελπίζω να έχει και συνέχεια και να σταματήσει η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, όσον αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Γνωρίζετε ότι υπάρχει πλαίσιο αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου που δίνουν τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο να ακολουθήσει αυτή τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές. Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να γίνει πράξη».

Και συνέχισε: «Θέλω να τονίσω μια ακόμη διάσταση της συζήτησης που αφορά στις κυρώσεις ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων που έχουν εγκριθεί πια από το ευρωπαϊκό συμβούλιο και την ΕΕ υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία εξάγοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας. Είναι σημαντικό ως προς την παρέμβαση της Ε.Ε. για να μην υπάρχει η πραγματικότητα που συνεχίζεται να υπάρχει μια μεγάλη χώρα που παρακάμπτει τις κυρώσεις εναντίον των χωρών που τις εφαρμόζουν».

 H χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που… έκοψε τον βήχα του Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών που συμμετείχαν Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Επιτροπής στην Πράγα ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και στα «πηγαδάκια» στη σημερινή (7/10) άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες ανάμεσα στους οποίους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, περιέγραψε την αντίδρασή του στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου. 

«Σηκώθηκα όρθιος και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο» είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός περιγράφοντας τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης.