Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Γ. Ψυχογιός: Είμαστε δύο κόσμοι. Η δική μας πολιτική έχει στον πυρήνα της, την κοινωνική δικαιοσύνη .

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20/09/2022

Ο βουλευτής Κορινθίας και Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Πρωινή Επισκόπηση του Καναλιού της Βουλής με τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου, της Τρίτης 20/9.

Ο κ Ψυχογιός αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, πολυπαραγοντικό και σύνθετο, με προεκτάσεις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς και πρόσθεσε πως όποιος μιλά για εύκολες λύσεις, δεν έχει πραγματικά κατανοήσει το ζήτημα.

Καθώς ο ίδιος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πληθώρα παρεμβάσεων τόσο για την ισοκατανομή του πληθυσμού μέσα από μια Κοινή Πολιτική για το Άσυλο στην Ευρώπη όσο και για τη σταθερή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών. Πρωτίστως, όμως, τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα ευρωπαϊκό, το οποίο δεν μπορεί να ανάγεται σε διμερές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Σε σχέση με τις αιτιάσεις του κ.Θεοδωρικάκου περί «συγγνώμης» για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των 38 προσφύγων στην βραχονησίδα του Έβρου, έκανε σαφές η φύλαξη των συνόρων είναι δικαίωμα και υποχρέωση της χώρας αλλά φτάνει μέχρι του σημείου εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών και να κάνει η χώρα ότι περισσότερο μπορεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αν μεν οι 38 ήταν σε ελληνικό έδαφος να γίνει επιχείρηση διάσωσης, αν ήταν σε τουρκικό, να πιέσει διεθνοποιώντας το ζήτημα και να φέρει την Ευρώπη και την Τουρκία προ των ευθυνών τους.

Ο κος Ψυχογιός καταφέρθηκε κατά της δήλωσης του κ.Μηταράκη ότι, δήθεν, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στη ΔΕΘ έκανε τοποθέτηση υπέρ των ανοικτών συνόρων και τόνισε ότι δεν συνειδητοποιεί ο κος Υπουργός πως στην ουσία ταυτίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου, μια πολιτική που εφαρμόστηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ανοικτά σύνορα. Ας δει ο κ.Μηταράκης πως θα απαντήσει με στοιχεία στις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις που είναι σχεδόν καθημερινές, αλλά και στις αιτιάσεις από τον ΟΗΕ και από την Ευρωπαία Επίτροπο. Τόνισε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι μια πολιτική βασισμένη στην ένταξη η οποία θα είναι προς όφελος τόσο των προσφύγων όσο και των τοπικών κοινωνιών με ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους. Σε αντίθεση με αυτό, για τον κ.Μηταράκη και την Κυβέρνηση, ακόμη και η απόκτηση ιθαγένειας για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα είναι πολιτική «ξέφραγου αμπελιού» και προτιμά να τους αποκλείει με ταξικά εισοδηματικά κριτήρια.  

Σχετικά με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως τον αποτύπωσε ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα μεστό και κοστολογημένο που αν και έχει τον ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο με αυτό της Κυβέρνησης διαφοροποιείται σημαντικά στο ποιους αφορά και ποιους θέλει να ευνοήσει. Το  πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσανατολισμό προς τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, εργαζόμενους, μικρομεσαίων, συνταξιούχων, αγροτών και θέτει κανόνες στο μεγάλο κεφάλαιο. Από την άλλη το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στηρίζει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους ισχυρούς και αφήνει ψίχουλα στην κοινωνική πλειοψηφία.

Αναφορικά με τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών ο βουλευτής είπε πως οι προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνουν ότι είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν με κοινωνική δικαιοσύνη οι προκλήσεις που γεννούν οι διάφορες κρίσεις. Ήδη εξάλλου όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν βρεθεί ζητήματα στα οποία η προοδευτικές δυνάμεις της Βουλής έχουν τηρήσει ενιαία στάση και έχουν κάνει κοινές προτάσεις στο δημόσιο διάλογο. Χρειάζεται όμως και μια εν γένει συμπόρευση με δυνάμεις οι οποίες θα εναντιωθούν και θα ανατρέψουν τον θεσμικό ρατσισμό και τις ακροδεξιές πολιτικές προκειμένου να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και να επικρατήσει αλληλεγγύη.

Ψυχογιός Γεώργιος