Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Έπεσαν βράχοι στο Ναυάγιο μετά τον σεισμό

  

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Αρχικά ο σεισμός αναφέρθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ότι ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ λίγο αργότερα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:36 το πρωί της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε εστιακό βάθος τα 36χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρο είναι 36 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά του Ληξουρίου. Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου (EMSC), ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ.

ΣΕΙΣΜΟΣ: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

  1. Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
  2. Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

  1. Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
  1. Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
  1. Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Ζάκυνθος: Έπεσαν βράχοι στο Ναυάγιο μετά τον σεισμό των 54 Ρίχτερ

Αποκόλληση και πτώση βράχων σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση στα 5,2 Ρίχτερ στον κόλπο του Ναυαγίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου έχει απαγορεύσει την αποβίβαση των επισκεπτών στην παραλία. 

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από 3 μέρες για τέτοιου είδους φαινόμενα είχε προειδοποιήσει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Η ανάρτηση του σεισμολόγου

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωνε ότι με έναν σεισμό θα καταρρεύσουν τα πρανή και ουσιαστικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού από κάτω συνωστίζονται καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες…“Τουρισμός χωρίς προστασία δεν είναι τουρισμός!

Ζάκυνθος, στο περίφημο Ναυάγιο, βρέθηκα για επιστημονικούς λόγους.

Εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρονται μαζικά και συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή.

Με ένα σεισμό θα καταρρεύσουν. Αλλά και χωρίς σεισμό, όπως έγινε προ 4-ετίας περίπου, όταν τμήμα του πρανούς – μικρό ευτυχώς – κατέρρευσε, προκάλεσε τοπικό τσουνάμι και οι επισκέπτες έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν. Την επόμενη φορά δεν θα είναι ευτυχώς αλλά δυστυχώς.

Δεν κατέβηκα, δεν ήθελα να συμμετάσχω σε μια τέτοια “εμπειρία”.