Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Κορονοϊός - Εξαδάχτυλος: Μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός

 Κορονοϊός  Εξαδάχτυλος: Μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός 

Σε εγρήγορση παραμένουν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας για την πανδημία, παρόλο που έχει φτάσει ο καιρός για καλοκαιρινή... ανάπαυλα. Ο πανδημικός ιός, όμως, κάνει αισθητή την παρουσία του ακόμη και εν μέσω ζέστης και ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει συνεχώς, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διασποράς των υποπαραλλαγών «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5», με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να εκφράζουν την ανησυχία τους. Ωστόσο, οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες παραμένουν ακόμη σε ελεγχόμενο επίπεδο.

O Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε

πως «εμείς (σ.σ. οι επιστήμονες) τονίζουμε διαρκώς τις συστάσεις για χρήση μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Παραμένουν ως ιατρική συμβουλή που ζητάμε από τον κόσμο να τηρεί ανεξαρτήτως προστίμου. Διότι ως γιατρούς μας ξεπερνά το να είναι αναγκαίο το πρόστιμο για να ακολουθηθούν οι συμβουλές μας και αντιλαμβάνεστε όλοι το γιατί». Στη συνέχεια, μιλώντας στο Open είπε: «ότι χρειάζεται μάσκα το λέμε και το λέμε διαρκώς. Εκείνο που δεν λέμε είναι επιβάλετε πρόστιμα».

«Σε αυτή τη φάση που είμαστε αυτούς τους αριθμούς μπορούμε να τους δούμε να μετατρέπονται θετικά, δηλαδή να τιθασεύονται και να αναστρέφονται σιγά σιγά εάν χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα όπως τη χρησιμοποιούσαμε το Πάσχα. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε θέλω να πιστεύω αυτοβούλως», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Κορονοϊός: Ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα

Η έκρηξη κρουσμάτων οδήγησε τον ΕΟΔΥ να ανακοινώσει έκτακτη ενημέρωση για την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιουλίου.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου και ώρα 10:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Αγράφων 3-5, Μαρούσι), ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για την πανδημία COVID-19 από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρη Παρασκευή.

Προς το παρόν, στον… ορίζοντα δεν υπάρχει η επιστροφή περιοριστικών μέτρων, καθώς δεν κρίνεται ότι πιέζονται οι ΜΕΘ. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχουν εξηγήσει πολλές φορές τόσο οι επιστήμονες όσο και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εάν κριθεί ότι δημιουργείται πίεση στις Εντατικές, τότε μπορεί να επανέλθουν ήπια μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας.

Από την Κρήτη, στην οποία βρισκόταν χθες, ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει τέτοια πίεση στο ΕΣΥ για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το καλοκαίρι, αλλά η όλη κατάσταση θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

«Αυτή την ώρα έχουμε μια αύξηση στα κρούσματα, όπως σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο όλα τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τους θερινούς μήνες, παρά τα αυξημένα περιστατικά, δεν θα υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μας υποχρεώσει να πάρουμε μέτρα», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης, προθέτοντας ότι υπάρχει σύσταση στους πολίτες και στις ευάλωτες ομάδες να τηρούν τα μέτρα και να φορούν τη μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού.

«Από εδώ και στο εξής έχουμε μπει σε μια λογική να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, υπό την έννοια ότι πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, αλλά προφανώς βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης, αν χρειαστεί, από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα πράξουμε ανάλογα», πρόσθεσε.