Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Ελλάδα – Κροατία 9-7: Τρίτη δύναμη στον πλανήτη

 Ελλάδα – Κροατία 9-7: Τρίτη δύναμη στον πλανήτη

Άξιζε ένα μετάλλιο και το πήρε! Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βουδαπέστης, κερδίζοντας 9-7 στον μικρό τελικό την Κροατία που έμεινε για πρώτη φορά εκτός βάθρου μετά το 2005!

Πανάξια στο βάθρο η

εθνική ομάδα πόλο των ανδρών. Η «γαλανόλευκη» του Θοδωρή Βλάχου μετά το ασημένιο πέρσι στο Τόκιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βουδαπέστης.

Κέρδισε 9-7 την Κροατία αν και έπαιζε με 11 παίκτες (!) αφού ήταν εκτός οι τραυματίες Ζερδεβάς, Παπαναστασίου και άφησε για πρώτη φορά μετά το 2007, εκτός βάθρου, αυτή την τεράστια σχολή την Κροατική.

Είναι το τρίτο μετάλλιο – κι αυτό χάλκινο – για τη «γαλανόλευκη» στην Ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων, μετά το 2005 (Μόντρεαλ) και το 2015 (Καζάν).

Η άμυνα της εθνικής ήταν εξαιρετική από την αρχή του μικρού τελικού. Στον παίκτη λιγότερο είχε 3/3 ενώ με τέρμα του Κάκαρη μετά την ασίστ του Γιάννη Φουντούλη, είχαμε το 1-0, 2.20 για το τέλος της περιόδου. Η «γαλανόλευκη» είχε στην επίθεση μια νευρικότητα αλλά ήταν μπροστά στο σκορ με 1/2 στον παραπάνω και 3/3 στον λιγότερο, με την Κροατία να έχει σε καλή κατάσταση στο ξεκίνημα τον κίπερ Μάρκο Μπίγιατς.

Ο Κάκαρης με εντυπωσιακό τρόπο έκανε και το 2-0 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Έβαλε πλάτη τον Κράπιτς, γύρισε και εκτέλεσε για το 2-0, μετά την ωραία πάσα ξανά του Φουντούλη ενώ ο Σκουμπάκης από την περιφέρεια εκτέλεσε για το 3-0 (6.57, για το τέλος του ημιχρόνου), με την Κροατία να μην μπορεί να βρει λύσεις και τον Τούτσακ να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ. Τίποτα δεν άλλαξε, η άμυνα της Ελλάδας ήταν όνειρο και ο Αργυρόπουλος – Κανακάκης με ένα ακόμη τέρμα από την περιφέρεια πέτυχε το 4-0 (4.19 για το τέλος του ημιχρόνου).

Ο Λούκα Μπούκιτς στον παραπάνω, 3.34 για το τέλος της δεύτερης περιόδου πέτυχε το πρώτο γκολ της Κροατίας (4-1 στον παίκτη παραπάνω). Η εθνική όμως σε αυτό το οκτάλεπτο είχε καθαρό μυαλό και στην επίθεση και ο Γιάννης Φουντούλης, μετά τις ασίστ στον Κάκαρη, εκτέλεσε για το 5-1 στον παίκτη παραπάνω, ωστόσο ο Φάτοβιτς απάντησε αμέσως στον παραπάνω αν και η Ελλάδα είχε παίξει καλή άμυνα. Στα τελευταία λεπτά η «γαλανόλευκη» είχε δύο χαμένους παραπάνω για να ξεφύγει, ωστόσο ο Τζωρτζάτος απέκρουσε πέναλτι του Χαρκόφ αλλά στο τέλος πάλι στον παραπάνω, ο Ζούβελα μείωσε στα δύο γκολ (5-3). 1/3 στον παραπάνω η εθνική σε αυτό το οκτάλεπτο και 3/4 η Κροατία που βρήκε λύσεις στο δεύτερο μισό της περιόδου και επέστρεψε στο ματς.

Στο τρίτο οκτάλεπτο, η Κροατία ξεκίνησε με έναν χαμένο παραπάνω αλλά μείωσε στο γκολ (5-4, παραπάνω και πάλι), ωστόσο στην επόμενη επίθεση ο Κάκαρης απάντησε με τον ίδιο τρόπο και έδωσε σημαντική ανάσα (6-4), σε ένα ματς που είχε αρκετές ποινές ιδίως εναντίον της εθνικής μας ομάδας. Στα μισά της περιόδου, ο Βλάχος πήρε τάιμ άουτ για να δώσει οδηγίες σε έναν κρίσιμο παραπάνω. Οι παίκτες του τον δικαίωσαν και ο Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης έκανε το 7-4 ενώ ο Βλαχόπουλος ξανά στον παραπάνω πήγε εκ νέου τη διαφορά στο +4 (8-4, 2.28 για το τέλος της τρίτης περιόδου). Ο Χαρκόφ ήταν εκείνος που μείωσε (8-5) από την περιφέρεια ενώ χάθηκε από την Ελλάδα ένας παραπάνω στο τέλος της περιόδου.

Με γκολ – στον παραπάνω και πάλι – ξεκίνησε η Κροατία στην τελευταία περίοδο, με τους παίκτες του Τούτσακ να παίζουν τα…ρέστα τους για να επιστρέψουν, αλλά η Εθνική κράτησε, πάλεψε, έβγαλε άμυνες στον παίκτη λιγότερο και ο Γενηδουνιάς 2.15 για το τέλος στον παραπάνω τελείωσε τα πάντα (9-6).

Τα οκτάλεπτα: 1-0, 4-3, 3-2, 1-2.

Ελλάδα (Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 1, Σκουμπάκης 1, Καλογερόπουλος, Φουντούλης 1, Δερβίσης, Αργυρόπουλος-Κανακάκης 2, Γούβης, Κάκαρης 3, Νικολαΐδης, Βλαχόπουλος 1, Τζωρτζάτος.

Κροατία (Τούτσακ): Μπίγιατς, Μπούριτς, Φάτοβιτς 1, Κράπιτς, Λάζιτς, Μπούκιτς 2, Βουκίτσεβιτς, Ζούβελα 1, Μάρινιτς-Κράγκιτς 1, Βρλιτς 1, Μπάσιτς, Χαρκόφ 1, Πόπαντιτς.