Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Καύσωνας: «Σαχάρα» από σήμερα Σάββατο η χώρα - Η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς - Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα δάση

Καύσωνας: «Σαχάρα» από το Σάββατο η χώρα  Η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς  Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα δάση 

 Ο καύσωνας που ταλανίζει εδώ και μέρες τη Δυτική Ευρώπη έρχεται και στην Ελλάδα. Ήδη η Παρασκευή ήταν μια πολύ ζεστή μέρα αλλά από το Σάββατο θα αρχίσουν τα 40άρια και αυτή τη φορά θα κρατήσουν αρκετά. 

H ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού καθώς οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το Σάββατο περιμένουμε γενικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς. Συγκεκριμένα, στο Αγρίνιο το θερμόμετρο θα δείξει 41 βαθμούς, στο Άργος, τις Σέρρες και την Πάτρα 40 βαθμούς, ενώ 38αρια θα καταγραφούν στην Ορεστιάδα. Στην Αττική περιμένουμε επίσης έντονη ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 38 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36 βαθμούς.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καύσωνας θα κορυφωθεί και η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Στο Αγρίνιο και τη Σπάρτη το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει στους 42 βαθμούς, στο Κιλκίς στους 41, στη Λάρισα και τη νότια Κρήτη στους 40, ενώ στην Αθήνα ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Από την Τρίτη αναμένεται μικρή μόνο πτώση της θερμοκρασίας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν έως και τις Αρχές Αυγούστου.

Το σχέδιο της αστυνομίας

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες Αρχές, λόγω του καύσωνα που πλήττει ήδη την Ελλάδα και θα συνεχίσει για τα επόμενα 24ωρα. Έτσι, υπό τον φόβο των πυρκαγιών, έχει δοθεί εντολή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις κυρίως για τα περιαστικά δάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN:

  • δόθηκε εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες
  • να είναι ποιο συχνές οι διελεύσεις των αστυνομικών από τα περιαστικά δάση
  • να συγκροτηθούν μεμονωμένες ομάδες της ΔΙΑΣ, της Τροχαίας και της Ασφάλειας που θα περιπολούν
  • να χαρτογραφηθούν όλες οι περιοχές
  • να τοποθετήσουν παρατηρητές στα κρίσιμα σημεία και να πραγματοποιούν ελέγχους τόσο των οχημάτων όσο και ατόμων και να προχωρούν σε προσαγωγές
  • την ημέρα που υπάρχει βαθμός επικινδυνότητας 4 και θα υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, θα κλείσουν τα περιαστικά δάση για τους πολίτες και θα γίνονται έλεγχοι

Υπενθυμίζεται πως πια υπάρχουν και διοικητικά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τα μέτρα.