Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπιν Σαλμάν: Η συμφωνία του 1 δισ. ευρώ που υπογράφηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Σ. Αραβία

 

Στην Αθήνα βρίσκεται ο ισχυρός άντρας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, με πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή. Στην ατζέντα; Διακρατικές συμφωνίες αλλά και επιχειρηματικά ντιλς, μεγάλα και μικρότερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου στο Μέγαρο Μαξίμου κι αυτή την ώρα παραθέτει δεξίωση στο μουσείο της Ακρόπολης προς τιμήν του.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντεκα συν μια. Από τις πλέον σημαντικές είναι αυτή που αφορά την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη η οποία θα περνά από τη Σ. Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το έργο θα μπει στις ράγες υλοποίησης από τις αρχές φθινοπώρου και αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, καθώς θα αντικαταστήσει κόμβο διανομής και αποθήκευσης δεδομένων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1 δισ. ευρώ και θα συνδέσει 39 σταθμούς σε 33 χώρες.

Στο προσκήνιο έρχεται και η υπογραφή νέων συμφωνιών όπως η σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, η Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η Συμφωνία συνεργασίας στην Ενέργεια, η Συμφωνία συνεργασίας στην Επιστήμη και την Τεχνολογία και η Συμφωνία στον Πολιτισμό.