Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Οι τιμές για εξοχικές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα [ αναλυτικοί πίνακες]

 


  

 Ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον και αύξηση των τιμών πώλησης για τις εξοχικές κατοικίες της ελληνικής αγοράς δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων. Η μέση άνοδος στις τιμές φτάνει το 10%, αλλά ανάλογα με την περιοχή και το είδος του ακινήτου, οι αυξήσεις… ξεφεύγουν, όπως το 13,6% στις Σποράδες και το σχεδόν 20% στο παραλιακό μέτωπο της Λάρισας. 

Η ανάπτυξη της αγοράς για τις εξοχικές κατοικίες δείχνει να κινείται αντίθετα στο διεθνές περιβάλλον της κρίσης και, μάλιστα, ενθαρρύνεται από την άνοδο του πληθωρισμού. Πολλοί επενδυτές προτιμούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη συγκριτική ασφάλεια που προσφέρουν τα ακίνητα και ειδικά σε αυτά που έχουν προοπτικές αξιοποίησης στο πλαίσιο του ισχυρού ελληνικού τουρισμού. Οι ζητούμενες τιμές για τους παραθαλάσσιους προορισμούς ξεκινούν από 50.000 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αυξάνονται σημαντικά στη νησιωτική χώρα, ειδικά στις Κυκλάδες, όπου υπάρχουν προς πώληση ακίνητα με τιμές 7.000-10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ποικιλία

Δεδομένης της ισχυρής επιστροφής του τουρισμού μετά την πανδημία και την αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ακίνητα, η άνοδος των τιμών δεν προκαλεί έκπληξη, ενώ υπάρχουν ακόμα εξοχικά για όλες τις ανάγκες και όλα τα «βαλάντια». Το ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων συγκεντρώνουν οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας, ενώ στα νησιά, ειδικά για τα ακριβότερα ακίνητα στους κοσμοπολίτικους καλοκαιρινούς προορισμούς, υπάρχει έντονη κινητικότητα από επενδυτές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες για τις εξοχικές κατοικίες Στην ηπειρωτική Ελλάδα, το κόστος επένδυσης για αγορά παραθαλάσσιας εξοχικής κατοικίας 80 έως 100 τ.μ. δεν ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις τις 150.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλά ακίνητα παλαιότερης κατασκευής που οι τιμές τους κινούνται πέριξ των 100.000 ευρώ. Ακριβότερο ή φθηνότερο, ένα εξοχικό στην Ελλάδα, και ειδικά αν είναι παραθαλάσσιο, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες του να το διατηρούν ως παραθεριστική κατοικία για αργίες, τριήμερα κ.λπ., ενώ το καλοκαίρι μπορεί να γίνει πηγή εσόδων, με πολλούς επισκέπτες να επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Παράδειγμα είναι η Μεσσηνία, όπου, λόγω Costa Navarino, η ζήτηση για ακίνητα αυξάνεται σημαντικά και τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν τιμές από 250.000 ευρώ. Δίπλα, στην Καλαμάτα, τα νεόδμητα ξεκινούν από 1.800 ευρώ το τετραγωνικό, αλλά υπάρχουν και αρκετά παλαιότερα ακίνητα προς ανακαίνιση που ξεκινούν από 900 ευρώ. Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον για την Πρέβεζα, με τις κατοικίες 10ετίας να κινούνται από 1.000 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 18% για τα ακίνητα που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς κοντινούς της Αθήνας.

Ο κ. Μπάκας επισημαίνει ότι στα νησιά η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική στις ζητούμενες τιμές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Στη Μύκονο, οι τιμές κυμαίνονται από 5.000 έως 7.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν, κυρίως, βίλες, με τιμές που ξεκινούν κοντά στις 800.000 ευρώ και έχουν μέση τιμή το 1,2 εκατ. ευρώ. Για αυτά τα ακίνητα ενδιαφέρονται και πολλές επιχειρήσεις του εξωτερικού με στόχο να αγοράσουν σχετικά «φθηνά» ημιτελή ή παλαιά ακίνητα, να τα ανακαινίσουν και να τα αξιοποιήσουν με το ανάλογο «premium» στις τιμές… Στη Σαντορίνη ο αποφασιστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών είναι η θέα. Ακίνητα χωρίς θέα έχουν τιμές από 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αλλά όσο καλύτερη η θέα τόσο ανεβαίνει η τιμή. Τις ακριβότερες τιμές έχουν τα ακίνητα με θέα στην Καλντέρα, που ξεφεύγουν και από το όριο των 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Εξοχικές κατοικίες και Ιόνιο

Στα νησιά του Ιονίου, το 80% των αγοραστών είναι, κυρίως, Βρετανοί και Γερμανοί. Οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά παραμένουν χαμηλότερες από τις Κυκλάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λευκάδα, όπου δύσκολα θα βρει κάποιος αγοραστής παραθαλάσσιο ακίνητο, τα οποία έχουν αυξήσει σημαντικά την αξία τους μετά και την αναβάθμιση του αεροδρομίου. Οικόπεδα σε χαμηλότερες τιμές μπορεί να βρει κάποιος στο βόρειο κομμάτι του νησιού, που αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ οι τιμές για νεότερο ακίνητο στην πόλη της Λευκάδας ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Οι τιμές είναι δικαιολογημένα υψηλές στα νησιά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η Ελλάδα είναι φέτος πρώτη στους ρυθμούς ζήτησης των ξένων επισκεπτών, με άνοδο 232% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 196% και η Κροατία με 151%. Αν και οι τιμές στα πολυδιαφημισμένα νησιά του Αιγαίου μοιάζουν απαγορευτικές για τους περισσότερους, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates τονίζει ότι το 85% της ελληνικής επικράτειας αποτελεί τουριστικό προορισμό. Οι περισσότεροι Ελληνες αναζητούν την εξοχική τους κατοικία στην Πελοπόννησο, στα παράλια της Θεσσαλίας, στην παραθαλάσσια ακτογραμμή της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και της Μακεδονίας, που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία τουριστικών προορισμών υψηλού επιπέδου και παροχών.