Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Φωτιά στη Βούλα: Εκκενώνονται 4 περιοχές,τα Παιδικά Χωριά SOS και γηροκομείο

Φωτιά στη Βούλα: Εκκενώνονται 4 περιοχές,τα Παιδικά Χωριά SOS και γηροκομείο 

 Νέα εντολή για εκκένωση οικισμών στη Βούλα, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια έδωσε ο δήμαρχος Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος.

Πρόκειται για τους οικισμούς: Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο, Εξοχή. Όπως ανακοίνωσε στην τηλεόραση του OPEN ο δήμαρχος Βούλας, Γιάννης Κωνσταντέλλος, δόθηκε εντολή για εκκένωση και ενός γηροκομείου με 300 τρόφιμους.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ εκκενώνονται και τα Παιδικά Χωριά SOS για λόγους ασφαλείας.

Δραματικές είναι οι ώρες στο Πανόραμα Βούλας όπου η φωτιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε πριν από λιγη ώρα, καθώς το πύρινο μέτωπο «συνάντησε» πεύκα και άλλες μικρές εστίες με αποτέλεσμα να σημάνει εκ νέου συναγερμός.

Το 112 ενεργοποιήθηκε άμεσα το μεσημέρι του Σαββάτου, ώστε οι κάτοικοι Βούλας και των γύρω περιοχών να εκκενώσουν την περιοχή. Τα μέσα πυρόσβεσης ενισχύθηκαν περαιτέρω. Για μια μεγάλη επιχείρηση σε επίγειο και εναέριο βαθμό, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης δήλωσε ότι πιθανότατα ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ.

 Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στη Γλυφάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι και το Πανόραμα Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρουν πηγές του οργανισμού και μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποκλείει ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο ενώ επιβεβαιώνει, μάλιστα, ότι έγιναν και διακοπές ρεύματος. Παράλληλα, πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να κοπεί προληπτικά.

Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πυροσβέστης που έδινε μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μίλησε για ριπές ανέμου ως 8 Μποφόρ. Παράλληλα επισήμανε σχετικά με τα αίτια της φωτιάς ότι ερευνά Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

 

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης μαζί με τον διευθυντή Αθηνών, αρχιπύραρχο Αθανάσιο Χατζόπουλο. «Λόγω των ισχυρών ανέμων που έφθασαν τα 8 μποφόρ η φωτιά πλησίασε την κατοικημένη περιοχή γι αυτό και ενεργοποιήθηκε το 112. Συνολικά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα. Οι πεζοπόρες δυνάμεις ενισχύονται από δυνάμεις. Έχουν διατεθεί 6 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ συνδράμει και ο στρατός με εναέρια μέσα και αστυνομικούς.  Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Ώρα με την ώρα, η αγωνία των κατοίκων μεγαλώνει, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο. Η πυροσβεστική επιχειρεί να θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο και δίνει μάχη για να μην καούν άλλα σπίτια. Η εικόνα δείχνει να είναι καλύτερη στην περιοχή της Βούλας, ωστόσο οι εστίες είναι διάσπαρτες. Ωστόσο, εκτός ελέγχου συνεχίζει να καίγεται η φωτιά στη Βάρη.

Λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα ακούστηκε στην περιοχή μια μεγάλη έκρηξη.  Πυροσβέστης έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Στο Ασκληπιείο της Βούλας έχουν επίσης μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους δύο ηλικιωμένοι που εισέπνευσαν καπνό.  Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.Οι συνθήκες στην περιοχή είναι αποπνικτικές, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχει κόσμος στο βουνό που δεν ξέρει τι να κάνει. Οι φλόγες ήδη έχουν κάψει ένα σπίτι, ενώ σύμφωνα με αναφορές, έχουν καεί μηχανάκια κι αυτοκίνητα.

Η αστυνομία επιχειρεί την απομάκρυνση ηλικιωμένων από την περιοχή. Ήδη, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν 15 άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε περιπολικά, που τους μετέφεραν στην πλατεία Άλσους.

Σε γενική επιφυλακή η δύναμη της Αττικής

Όλη η δύναμη της Αττικής βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν κινητοποιηθεί  δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, καθώς εδώ και περίπου μία ώρα είναι σε εξέλιξη και δεύτερη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, ενώ η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη μέσα στα σπίτια στην ‘Ανω Βούλα, εκδηλώθηκε η δεύτερη εστία στο βουνό, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη, σε σημείο με δάσος, όπου πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

 

Η πυρκαγιά στην κατοικημένη περιοχή έχει προξενήσει σύμφωνα με την πρώτη εικόνα ζημιές σε αρκετά σπίτια, αλλά λόγω του ότι φαίνεται να εξασθενούν οι άνεμοι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και γίνεται αγώνας για την αντιμετώπιση συνεχών αναζωπυρώσεων, κυρίως από τις επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές.

Το μέτωπο που απασχολεί τους πυροσβέστες είναι της δεύτερης πυρκαγιάς στο βουνό, όπου εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το μέτωπο αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως από τις εναέριες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν.