Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη - Πού εντοπίστηκαν κρούσματα

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη - Πού εντοπίστηκαν κρούσματα 

 Νέος υγειονομικός «συναγερμός» ηχεί στην Ευρώπη, μετά τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε Ισπανία και Πορτογαλία, με την ασθένεια να κάνει την πρώτη της «ευρωπαϊκή» εμφάνιση στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η Ισπανία εξετάζει οκτώ ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, όλα σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες. Στην

Πορτογαλία, πέντε άντρες βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ διερευνώνται άλλα 15 κρούσματα.

Όλοι οι ασθενείς είναι νεαροί σε ηλικία, αλλά δεν είναι ακόμη σαφής ο τρόπος, με τον οποίο κόλλησαν. Μέχρι στιγμής, η ευλογιά των πιθήκων εντοπιζόταν μόνο σε ταξιδιώτες και συγγενείς ταξιδιωτών που επέστρεφαν από τη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου ο ιός είναι ενδημικός. Τώρα, οι ειδικοί φοβούνται μια ευρύτερη εξάπλωσή του στην Ευρώπη, με τα κρούσματα στη Βρετανία να μην συνδέονται με προφανή τρόπο μεταξύ τους, πράγμα που εγείρει ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Τέσσερις από τους Βρετανούς ασθενείς είναι ομοφυλόφιλοι ή bisexual, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. «Δεν θα με εξέπληττε αν στη Βρετανία υπάρχουν πάνω από 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων» αναφέρει ο μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, Δρ Σίμον Κλαρκ.

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια λοιμώδης ασθένεια που οφείλεται σε ιό και «συγγενεύει» με την ανθρώπινη ευλογιά, που έχει εξαλειφθεί από το 1980. Αν και η ευλογιά των πιθήκων είναι ηπιότερη από την ανθρώπινη, με τους ασθενείς να αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποβεί μοιραία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι τέσσερις νέοι ασθενείς που αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες – κάτι που ενδεχομένως υποδεικνύει ότι ο ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Οι άνδρες αυτοί νοσούν με τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή του ιού, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας, Σούζαν Χόπκινς, χαρακτήρισε το φαινόμενο «παράξενο και ασυνήθιστο». Σε κάθε περίπτωση, οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία πρόετρεψαν τους ομοφυλόφιλους, ή αμφιφυλόφιλους άνδρες να προσέχουν και αν εμφανίσουν ασυνήθιστα εξανθήματα ή δερματικές αλλοιώσεις να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες υγείας το συντομότερο δυνατόν.