Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Των μυροφόρων, των κρυφών μαθητών, του Ιωάννου του Θεολόγου . Πως νιώθουν μερικοί την Ανάσταση.........

 https://www.pemptousia.gr/wp-content/uploads/2018/04/Myrofores-2-2.jpg

Γράφει ο Νίκος Ζάβαλης

( Μαύρα Λιθάρια)

8 ΜΑΗ: Κυριακή των Μυροφόρων , αγίου Ιωάννου του Θεολόγου…..

Τραγικές στιγμές έζησαν οι μαθητές και οι πιστοί με το φρικτό έγκλημα που έκαναν οι άρχοντες και ο λαός… Ακόμη και οι δύο κρυφοί μαθητές Του ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος δεν τολμούσαν να Τον πλησιάσουν στο τόπο της Σταύρωσής Του.

 Όμως απέκτησαν θάρρος «τόλμησαν» , άφησαν πίσω το φόβο τους και ο μεν Ιωσήφ «ητήσατο το Σώμα του Ιησού» , ο δε Νικόδημος φρόντισε για την ταφή Του, οι δε Μυροφόρες παρακολουθούσαν «που τίθεται»

Αλλά και οι μυροφόρες γυναίκες απέβαλλαν το φόβο , τόλμησαν και αυτές ,και «όρθρου βαθέως» , ξεκίνησαν για το μνημείο . Καθόλου δεν φοβούνταν , μόνο σκέπτονταν «τις αποκυλήσει τον λίθον» ….. η αγάπη των ανθρώπων αυτών προς τον Κύριο , τους γέμισε τόλμη και δύναμη . Αυτό ήταν μια δυνατή ομολογία της πίστης τους.

 Αντιθέτως εμείς βρίσκουμε προφάσεις , είμαστε δειλοί ,διστάζουμε , δεν τολμούμε , κρυβόμαστε και αποφεύγουμε την ομολογία της πίστης μας.

Να αλλάξουμε τακτική , να γίνουμε αγωνιστές εναντίον των κακών σκέψεων και πονηρών έργων μας . Αυτό μας ζητά ο Κύριος , να γίνουμε αληθινοί χριστιανοί , να δείξουμε θάρρος και ανδρεία. Η ματιά που έριξε ο Κύριος κατά την ώρα του πάθους Του στο Πέτρο , τον έκανε να αισθανθεί το αμάρτημά του και μετανόησε και έκλαυσε «πικρώς» .

Έτσι και εμείς με τη ματιά Του από την εικόνα Του , από το Σταυρό Του, και από τον τάφο Του , σαν τις μυροφόρες και τους κρυφούς μαθητές Του ,καλούμαστε με τόλμη να υπερασπιστούμε την πίστη μας. ………….

 Περί Αναστάσεως ο λόγος……..

Α. Ένας εφημέριος ρώτησε ένα γέρο χωρικό , τι έκανε καθισμένος τόσες ώρες στην εκκλησία, χωρίς να δείχνει αν προσεύχεται και ο χωρικός απάντησε «τον κοιτάζω κι με κοιτάζει και είμαστε και οι δύο ευτυχισμένοι»…. Είναι ένας από τις μυριάδες πιστούς.

Β. Αντιθέτως με δύο χωλούς που ζητιάνευαν και όταν έμαθαν ότι θα πέρναγαν από μπροστά τους λιτανεία με άγια λείψανα είπαν «πάμε να φύγουμε γιατί αν γίνουμε καλά , πάμε χαμένοι».

Έτσι είμαστε και εμείς δεν θέλουμε τον Χριστό , για να μην μας ελέγχει!!! Θέλουμε τον Χριστό μόνο όταν ο Χριστός συμφωνεί με τις δικές μας θεωρίες και πράξεις μας!!!

Γ. Από τον διάσημο Νεύτωνα… << Κάποιος του υπέβαλλε το ερώτημα : «το ανθρώπινο σώμα μεταβάλλεται σε σκόνη . Εάν υπάρχει ανάσταση των νεκρών ,…..ποιος θα την μαζέψει για να δώσει δύναμη στις ψυχές σώματα ;;;». Δεν απάντησε ο Νεύτων , αλλά πήρε μια χούφτα ρινίσματα σιδήρου και αφού τα ανακάτεψε με άμμο τον ρώτησε: «Ποιος θα μαζέψει αυτά τα ρινίσματα;;;»….. και ενώ κανένας δεν μπορούσε να απαντήσει, παίρνει ένα μεγάλο μαγνήτη , τον κράτησε πάνω από το μίγμα και τότε τα ρινίσματα μετακινήθηκαν και κόλλησαν πάνω στο μαγνήτη. Και τότε με σοβαρό ύφος τους λέει: «Εκείνος που έχει δώσει αυτή τη δύναμη σε ένα αδρανές αντικείμενο , δεν μπορεί να δώσει μία δύναμη μεγαλύτερη στις ψυχές μας, όταν θα χρειαστούν να ενδυθούν την αφθαρτοποιημένη σκόνη;;;;»>>

ΝΙΚ.ΖΑΒΑΛΗΣ

 ……..