Σάββατο 28 Μαΐου 2022

"Πειρατεία" δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων ελληνικών πετρελαιοφόρων στον Περσικό κόλπο. Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Ιράν: Η κατάληψη των ελληνικών πετρελαιοφόρων στον διεθνή Τύπο - Τι αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα   

Ώρες αγωνίας για τα ελληνικά πληρώματα των πλοίων που βρίσκονται από χθες στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης, μετά από καταδρομική επιχείρηση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι κατάσχεσαν τα δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο. Συγκεκριμένα το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Στο Delta Poseidon βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δυο είναι Έλληνες, και στο Prudent Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους και τόνισε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Kάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις, απευθύνει με σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Το χρονικό

Ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν σημειώθηκε και στο άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών. Το γεγονός θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που είχαμε πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

ΔΙΕΘΝΗ ΑΙΣΘΗΣΗ

Διεθνή αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό (27/5) περιστατικό στον Περσικό Κόλπο, όπου δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα κατασχέθηκαν από τις ιρανικές αρχές με την αιτιολογία ότι παραβίασαν τα «γαλάζια νερά» του κόλπου.

Οι New York Times αναφέρθηκαν στο θέμα σε εκτενές άρθρο τους, όπου εξηγούν: «Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου από την Ελλάδα τον Απρίλιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο κοντά στις ελληνικές ακτές, με την κατάσχεση να γίνεται κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η εφημερίδα παρουσιάζει το περιστατικό ως επακόλουθο μιας εβδομάδας πολιτικών αναταραχών στο Ιράν: «Το περιστατικό της Παρασκευής κλείνει μια τεταμένη εβδομάδα στο Ιράν, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή με τη δολοφονία ενός ανώτερου στελέχους των Φρουρών στην Τεχεράνη, σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους τόσο του Ιράν όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ευαίσθητη στρατιωτική τοποθεσία Parchin σκότωσε έναν μηχανικό που εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν».

Εξάλλου, τονίζει το δημοσίευμα, «Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο του που σταμάτησαν ή κατασχέθηκαν». Όμως, «το περιστατικό την Παρασκευή σηματοδότησε την πρώτη φορά εδώ και μήνες που ένα πλοίο υπό ξένη σημαία έγινε στόχος του Ιράν».

Το θέμα ανέδειξε και το πρακτορείο Bloomberg, επικρίνοντας την ιρανική στάση: «Η ικανότητα των δεξαμενόπλοιων να κινούνται ελεύθερα μέσω του Περσικού Κόλπου είναι απαραίτητη για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου», επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

«Τα δεξαμενόπλοια μετέφεραν 20,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου μέσω των Στενών του Ορμούζ το 2018, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών. Η περιοχή είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας προμήθειας – κυρίως από το Κατάρ – διέρχεται από αυτήν ετησίως», συμπληρώνει.

Για «κλιμάκωση εντάσεων» κάνει λόγο το Αλ Τζαζίρα, αναφερόμενο τόσο στην κατάσχεση 115.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου από την Ελλάδα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα (25/5) κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο επιβλέπει την επιβολή των κυρώσεων στο Ιράν, όσο και στο χθεσινό περιστατικό.

«Η Αθήνα έχει συνδέσει την κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στην Ελλάδα με κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο», εξηγεί το αραβικό κανάλι, επισημαίνοντας ότι «Η διαμάχη για το δεξαμενόπλοιο έλαβε χώρα στο πλαίσιο των τεταμένων προσπαθειών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ και πολλών άλλων παγκόσμιων δυνάμεων».

Αναφορές στο συμβάν έγιναν, τέλος, και από τα τουρκικά ΜΜΕ, με το κανάλι TRT Haber να κάνει λόγο για «πειρατεία της Ελλάδας» που «καταδικάστηκε από το Ιράν» και την εφημερίδα Yeni Safak να κάνει λόγο για «κλιμάκωση εντάσεων» λόγω του περιστατικού, που «επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις Ελλάδας/ ΕΕ» με το Ιράν. Άλλα μέσα, όπως η Haber Turk και η Hurriyet ανέδειξαν και την ελληνική θέση επί του ζητήματος,  παραθέτοντας αναλυτικά την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Δένδια.