Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας


Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, είχε σήμερα συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zhanshu Li. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στα ζητήματα εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, όσο και στις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων με το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και οι αρχές που υπερασπίζεται η Κίνα -και ιδίως ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- δηλαδή οι αρχές της εθνικής κυριαρχίας, της προφύλαξης των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, που ασπάζεται και η Ελλάδα, ελπίζουμε τελικά να επικρατήσουν». Όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας, «ο ανήσυχος και απειλούμενος ως προς την ειρήνη κόσμος του σήμερα θα πρέπει να ξαναγίνει πάλι ειρηνικός».

«Οι κοινωνίες μας, ενώ θα έπρεπε να φιλοδοξούν για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, δοκιμάζονται», είπε ο κ. Τασούλας, τονίζοντας ότι «πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την ασφάλεια δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν όσο ένας τόσο  απάνθρωπος πόλεμος μαίνεται έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος εκτός από τα ανθρώπινα θύματα που αναπόφευκτα δημιουργεί έχει και τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές της ενέργειας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου του Κινεζικού Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου να επισκεφθεί επίσημα την Κίνα, ευελπιστώντας, όπως είπε, να εισφέρει και εκείνος στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αναφέρθηκε στην 50ή επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ελλάδας, τονίζοντας ότι μέσω αυτής της συνάντησης δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις «για τις διμερείς σχέσεις Κίνας-Ελλάδας, καθώς και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος», ώστε -όπως είπε- «να προωθήσουμε την εις βάθος ανάπτυξη της αμοιβαίας και  επωφελούς συνεργασίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Zhanshu Li σημείωσε ότι «υπό τη στρατηγική καθοδήγηση της ηγεσίας των δύο κρατών, οι δύο πλευρές έχουν συχνές ανταλλαγές απόψεων υψηλού επιπέδου, με αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη».

Ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επισήμανε ότι βρισκόμαστε «σε μια νέα ιστορική αφετηρία», στην οποία η κινεζική πλευρά «είναι πρόθυμη να καταβάλει προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά», για να υλοποιηθούν οι σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και  να προωθηθεί «η συνολική στρατηγική-εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη». 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κίνας κ. Ιωάννης Τραγάκης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

  • Οι δηλώσεις του κ. Zhanshu Li αποτελούν προϊόν διερμηνείας και όχι μετάφρασης.
  • Οι πλήρεις δηλώσεις στα συνοδευτικά αρχεία.