Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Super League: Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι

Super League: Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι

Βατσλίκ: «Θα βλέπουμε τη φάση με Μανωλά και θα γελάμε, ευτυχώς δεν μπήκε αυτογκόλ» | to10.grΧάνει τον Κούρτιτς ο ΠΑΟΚ; – Ιταλικές… απειλές για τον Σλοβένο μέσο | to10.grΑΕΚ: Θλάση ο Μάνταλος, μεγαλώνει η ανησυχία για Στάνκοβιτς | to10.gr

Η regular season του ελληνικού πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε, με τις ομάδες να προετοιμάζονται πλέον για την… περιπέτεια των playoffs, αλλά και των play out.

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε σε αυτές τις 26 αγωνιστικές, χτίζοντας μια διαφορά 12 πόντων από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» θα μπουν με τον… αέρα του πρωταθλητή σε αυτόν τον μαραθώνιο των 10 αναμετρήσεων. Η ΑΕΚ… κατέρρευσε στον δεύτερο γύρο, με την πορεία της να είναι άκρως απογοητευτική, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την Κρήτη. Με τη χθεσινή του νίκη επί του Απόλλωνα, ο ΟΦΗ κλείδωσε την παρουσία του στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος και στη διαδικασία των play offs.

Πολλά και ενδιαφέροντα στατιστικά βγαίνουν με το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Την παράσταση κλέβει ασφαλώς ο Ολυμπιακός, ενώ… πρωτιές καταγράφει και η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Σε ορισμένες κατηγορίες, ξεχωρίζει και η ΑΕΚ, με τους Σέρχιο Αραούχο και Πέτρο Μάνταλο να τραβούν το «κιτρινόμαυρο κουπί».

Η άμυνα γρανίτης του Ολυμπιακού και ο κορυφαίος Βατσλίκ

Με διαφορά από τον δεύτερο, ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Με τους Μανωλά-Παπασταθόπουλο να κυριαρχούν στο «ερυθρόλευκο» κέντρο της άμυνας, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έχει δεχθεί μέχρι στιγμής μόλις 14 τέρματα. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Άρης και Παναθηναϊκός με 21 γκολ.

Βεβαίως, καταλυτικό ρόλο παίζει ο Τόμας Βατσλίκ, με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να είναι… κέρβερος κάτω από τα γκολποστ. Ο Τσέχος κίπερ είναι ο κορυφαίος στην κατηγορία των clean sheets, καταγράφοντας 13 σε 25 ματς. Επόμενος στη λίστα είναι ο Γιούρι Λοντίγκιν με 11 σε 22 ματς, ενώ την τριάδα κλείνει ο Πασχαλάκης με 10 σε 25 αγώνες.

Η ασπρόμαυρη επίθεση και η πρωτιά του Κούρτιτς

50 γκολ σημείωσε ο ΠΑΟΚ στα 26 ματς του πρωταθλήματος, με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στο επιθετικό κομμάτι. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν σκοράρει τα περισσότερα τέρματα, με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό να ακολουθεί με 47 και την ΑΕΚ με 42.

Ο Γιασμίν Κούρτιτς είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με τον Σλοβένο άσο να έχει αφήσει το στίγμα του. Ο 33χρονος έχει πάρει από το… χεράκι τον ΠΑΟΚ, ξελασπώνοντας σε πολλές περιπτώσεις τον Δικέφαλο του βορρά. Μάλιστα, μετράει ένα γκολ ανά 3.1 τελικές προσπάθειες.  Πίσω από τον Κούρτιτς, βρίσκεται η αποκάλυψη του Βόλου, ο Τομ Φαν Βεερτ. Ο Ολλανδός επιθετικός έχει σημειώσει 13 γκολ, ενώ την 3η θέση καταλαμβάνει ο Σέρχιο Αραούχο της ΑΕΚ με 11 τέρματα σε 55 προσπάθειες.

Βέβαια, μεγάλο ρόλο στην πρωτιά του Κούρτιτς παίζουν και τα πέναλτι που κερδίζει ο ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την άσπρη βούλα και είναι μακράν του δεύτερου, οι πρωταθλητές σε αυτήν την κατηγορία. 15 πέναλτι έχουν δοθεί στους «ασπρόμαυρους», κάτι που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

Πέτρος Μάνταλος, ο κορυφαίος… σερβιτόρος

Συχνά-πυκνά τα «ακούει» από τους οπαδούς της ΑΕΚ. Πολλές φορές βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής, με την κάκιστη πορεία της ομάδας να τον συμπαρασέρνει. Παρόλα αυτά, ο Πέτρος Μάνταλος συνεχίζει την… καλή δουλειά.

Ο μεσοεπιθετικός της Ένωσης είναι ο κορυφαίος «σερβιτόρος» του πρωταθλήματος, μετρώντας 10 ασίστ. Ο 30χρονος «ταΐζει» καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τους συμπαίκτες του, με τους αριθμούς να το αποδεικνύουν. Πίσω από τον Μάνταλο βρίσκεται ο Αοσμάν του Ιωνικού με 7 τελικές πάσες, ενώ ο Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ μετράει 6.

Αρκετοί ήταν αυτοί που ξεχώρισαν στα πρώτα 26 ματς. Μένει να φανεί ποιοι θα πάρουν… σειρά στη διαδικασία των playoffs.