Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας - Μολδαβίας το ελληνικό κονβόι- Αύριο αεροπορικώς στην Αθήνα

 

Στο έδαφος της Μολδαβίας βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το ελληνικό κονβόι που ξεκίνησε πριν δυο μέρες  από τη Μαριούπολη και στο οποίο βρίσκονται ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης.   

Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέροντας στο Twitter: «Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι. Η επιχείρηση #Νόστος3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση».   

Προηγήθηκαν ώρες αγωνίας και για το κομβόι με τους 82 Ελληνες, ανάμεσά τους μητέρες με παιδιά, δημοσιογράφοι και μέλη του Προξενείου, που εν μέσω πυρών και βομβαρδισμών προσπαθούσαν χθες να φτάσουν στα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

Η δραματική επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, «Νόστος 3», οργανώθηκε υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ξεκίνησε με αυτοκινητοπομπή (21 οχημάτων) με επικεφαλής τον πρέσβη, Φραγκίσκο Κωστελλένο, το πρωί της περασμένης Τετάρτης και μετά από μια διαδρομή-«θρίλερ», μια που δέχτηκαν πυρά, κατάφερε να φτάσει στη Ζαπορίζια, 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης, το βράδυ της ίδιας μέρας.

Χθες το πρωί, ξεκίνησε και πάλι με κατεύθυνση προς τα δυτικά, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με το φόβο τα αυτοκίνητα να μείνουν από καύσιμα, καθώς στην Ουκρανία επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός μόνο με 20 λίτρα.

Νωρίτερα, σε εκτενές ρεπορτάζ του ITV News λίγο έξω από την Μαριούπολη, φαινόταν το κονβόι με ελληνικά και ξένα οχήματα να συναντά ένα σημείο ελέγχου από Ρώσους στρατιώτες.  Ο καμεραμάν του ΙΤV News αντιλήφθηκε αμέσως ότι πρόκειται για Ρώσους λόγω του «Ζ» σε ένα από τα τανκς. Ο οπερατέρ ξεκίνησε να βιντεοσκοπήσει με μυστικότητα όσα συνέβαιναν. Όπως εξηγεί το ITV News,  αν και αρχικά οι στρατιώτες εμφανίστηκαν χαλαροί, ξαφνικά κάτι τους τρόμαξε. «Ο πυργίσκος του μολύβδινου τανκ γύρισε προς το μέρος μας. Είχαμε κυριολεκτικά ένα όπλο στραμμένο προς τα εμάς. Τότε στρατιώτες γονάτισαν και στόχευσαν με τα τουφέκια τους προς το κονβόι μας», περιγράφει ο δημοσιογράφος του ITV News.

Λίγο μετά ήρθε η λήξη του συναγερμού. «Ευτυχώς τα πράγματα ηρέμησαν και οι Ρώσοι στρατιώτες πλησίασαν το όχημά μας. Τους υποδέχτηκαμε με μεγάλα χαμόγελα και χαρούμενα γεια. Ο Σον και εγώ βγήκαμε έξω και ανοίξαμε την μπότα. Ένας από τους Ρώσους έδειξε τέσσερις βαλίτσες τις οποίες υπάκουα βάλαμε στην άσφαλτο και ανοίξαμε. Ψαχούλεψαν λίγο και μετά έγνεψαν καταφατικά. Ήμασταν ελεύθεροι να προχωρήσουμε».